"Doslednost koncepta in domiselna forma sta ustvarili ikonično notranjost, za katero je žirija prepričana, da bo vsakomur dolgo ostala v spominu," je odločitev, da nagrado Zasebni interier leta 2017 podeli biroju Superform za projekt opreme meščanske mansarde, utemeljila žirija ljubljanskega Meseca oblikovanja.

Projektna naloga je bila klasična: podstrešje starejše hiše preurediti v stanovanje. Arhitekti bi lahko ubrali že preizkušeno pot in mansardo uredili v romantično pribežališče med dimniki, stebri in tramovi, a so namesto tega raje znotraj mansarde ustvarili skulpturalen, a izčiščen ambient, poln tehnološko naprednih rešitev in minimalističnega oblikovanja. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da je mansarda izgubila svojo poetiko, svojo pripovednost.

Do zgornjega nadstropja prispemo z dvigalom. Na naši desni se pojavi ograja v obliki stopnic (v nebesa), ki je prvi indikator, da vstopamo v prav poseben svet. Spustimo se v osrednji prostor, ki nas v trenutku prevzame: soteska, mu pravijo arhitekti. Nepravilen prostor, ki se proti strehi zapira z več organsko oblikovanimi ploščami, nas prizemlji in hkrati povzdigne – tako, kot to s svojimi gozdovi, soteskami in gorskimi verigami uspe samo naravi. Skrbno umeščen svetlobni vir na najvišji točki stropa ustvarja abstrahiran občutek nežnega prodiranja sonca skozi streho. Skozi razširitve in ožitve potujemo – mimo številnih, v steno zakamufliranih vrat, ki vodijo v intimne prostore družine – do dveh razširitev, zalivov: osrednjega bivanjskega prostora na eni in velike garderobe na drugi strani. Na koncu soteske nas čaka razgled na strehe stare Ljubljane, ki nas iz naravnega in organskega kokona hipoma prestavi v urbano džunglo.

Preseneti nas odprtost, nepregrajenost podstrehe. Veliki zidani dimniki so bili odstranjeni in nadomeščeni z bolj vitkimi okroglimi, strešna konstrukcija pa je spretno ujeta v predelne stene, s čimer postane osrednji gradnik funkcionalne delitve. Na mestih jo seveda še vedno opazimo – kot npr. v odprtem dnevno-bivanjskem prostoru, – a tudi tu je uporabljena kot del notranje opreme, kar ji odvzame njeno težo. Težke lesene natezne lege, ki so prečile podstreho, so bile nadomščene s kovinskimi nateznimi palicami, ki – pobarvane na belo – na belem ozadju praktično izginejo.

Stanovanje tako v veliki meri izgradi svetloba. Z njenim premišljenim dovajanjem, usmerjanjem pogledov navzven in optičnimi igrami beline in odsevov, so arhitekti oblikovali svetlo in zračno podstrešno stanovanje, ki – kot je zapisala žirija – dolgo ostane v spominu.

Interier: Superform (Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha)

Fotografije: Miran Kambič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA