Soteska, ki nas vodi proti soncu: nagrajeni mansardni interier v Ljubljani

"Doslednost koncepta in domiselna forma sta ustvarili ikonično notranjost, za katero je žirija prepričana, da bo vsakomur dolgo ostala v spominu," je odločitev, da nagrado Zasebni interier leta 2017 podeli biroju Superform za projekt opreme meščanske mansarde, utemeljila žirija ljubljanskega Meseca oblikovanja.

0

Projektna naloga je bila klasična: podstrešje starejše hiše preurediti v stanovanje. Arhitekti bi lahko ubrali že preizkušeno pot in mansardo uredili v romantično pribežališče med dimniki, stebri in tramovi, a so namesto tega raje znotraj mansarde ustvarili skulpturalen, a izčiščen ambient, poln tehnološko naprednih rešitev in minimalističnega oblikovanja. Ampak to še zdaleč ne pomeni, da je mansarda izgubila svojo poetiko, svojo pripovednost.

Do zgornjega nadstropja prispemo z dvigalom. Na naši desni se pojavi ograja v obliki stopnic (v nebesa), ki je prvi indikator, da vstopamo v prav poseben svet. Spustimo se v osrednji prostor, ki nas v trenutku prevzame: soteska, mu pravijo arhitekti. Nepravilen prostor, ki se proti strehi zapira z več organsko oblikovanimi ploščami, nas prizemlji in hkrati povzdigne – tako, kot to s svojimi gozdovi, soteskami in gorskimi verigami uspe samo naravi. Skrbno umeščen svetlobni vir na najvišji točki stropa ustvarja abstrahiran občutek nežnega prodiranja sonca skozi streho. Skozi razširitve in ožitve potujemo – mimo številnih, v steno zakamufliranih vrat, ki vodijo v intimne prostore družine – do dveh razširitev, zalivov: osrednjega bivanjskega prostora na eni in velike garderobe na drugi strani. Na koncu soteske nas čaka razgled na strehe stare Ljubljane, ki nas iz naravnega in organskega kokona hipoma prestavi v urbano džunglo.

Preseneti nas odprtost, nepregrajenost podstrehe. Veliki zidani dimniki so bili odstranjeni in nadomeščeni z bolj vitkimi okroglimi, strešna konstrukcija pa je spretno ujeta v predelne stene, s čimer postane osrednji gradnik funkcionalne delitve. Na mestih jo seveda še vedno opazimo – kot npr. v odprtem dnevno-bivanjskem prostoru, – a tudi tu je uporabljena kot del notranje opreme, kar ji odvzame njeno težo. Težke lesene natezne lege, ki so prečile podstreho, so bile nadomščene s kovinskimi nateznimi palicami, ki – pobarvane na belo – na belem ozadju praktično izginejo.

Stanovanje tako v veliki meri izgradi svetloba. Z njenim premišljenim dovajanjem, usmerjanjem pogledov navzven in optičnimi igrami beline in odsevov, so arhitekti oblikovali svetlo in zračno podstrešno stanovanje, ki – kot je zapisala žirija – dolgo ostane v spominu.

Interier: Superform (Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha)

Fotografije: Miran Kambič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Prejšnji članekKako opremiti dom v slogu »shabby chic«?
Naslednji članekPred novim šolskim letom: kaj lahko storimo za večji uspeh naših otrok?
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: