Če se odločate za klasično gradnjo hiše, boste zagotovo prišli do točke, ko se boste odločali med opeko in porobetonom. Čeprav je za večino ljudi opeka prva asociacija pri klasični gradnji z malto, je v zadnjih letih vse bolj prepoznaven tudi beli gradbeni material - Ytong.

Ytong je gradbeni material, ki ga že več kot 40 let proizvajajo v tovarni iz Kisovca pri Zagorju, v tem času pa so iz njega postavili že več kot 50.000 domov. A gradbeni material ni edino, kar priznano slovensko podjetje ponuja: pri Ytongu lahko izberete tudi med kar 56 različnimi tipskimi projekti nizkoenergijskih in pasivnih hiš, ki so jih zasnovala različna projektantska podjetja. Med njimi boste našli tako male kot velike hiše; sodobne hiše z ravno streho, ki se lepo podajo v urbano okolje ali pa klasične hiše z dvokapnico, prilagojene različnim lokalnim zahtevam slovenskega podeželja.

Tokrat smo se podali kar na virtualni ogled ene izmed hiš iz porobetona – nizkoenergijske hiše Maruša, ki se s svojo dvokapnico in dolgimi napušči lepo poda tako na podeželje kot v strnjena naselja.

Kar nas je na virtualnem sprehodu najbolj presenetilo je, da je na prvi pogled skromna hiška pravzaprav zelo razkošna. Velik, odprt dnevno-bivalni prostor dopolnjujejo še štiri sobe (ena v pritličju in tri v mansardi), v nadstropju pa najdemo tudi še velik odprt prostor, ki ga družina lahko poljubno uporabi kot dodatno dnevno sobo, igralnico, domačo pisarno ali pa telovadnico.

Hišo Maruša lahko obiščete kar virtualno – s klikom na povezavo.

Navzven je hiša zasnovana zelo racionalno: z majhnimi odprtinami proti severu in z velikimi izhodi na bivalno teraso na jugu. Že zgolj preko virtualnega sprehoda si ni težko predstavljati, kako v hiši udobno živi večja družina.

Med številnimi prednostmi Ytong gradnje tudi v ceno vključen tipski projekt

V Ytongu so razkrili tudi ceno hiše Maruša: za osnovni gradbeni material in projektno dokumentacijo (fazi DGD in PZI), prevoz materiala na gradbišče in  (če se odločite za samogradnjo) tudi komplet gradbenega orodja in demonstracijo z Ytongovim inštruktorjem gradnje cena variira med 18.600 € in 29.600 € – odvisno, ali boste iz Ytongovih materialov izdelali tudi strop pritličja in mansarde.

Če vas virtualni sprehod po čudoviti hiši in pa cena še vedno niso v celoti prepričali, pa spodaj navajamo še nekaj drugih prednosti gradnje z Ytongom:

  • gradnja z Ytongom je tako preprosta, da se je lahko lotite tudi v lastni režiji;
  • Ytong gradbeni sistem je zasnovan za hitro, suho in čisto gradnjo,
  • z elementi iz porobetona lahko zgradite hišo v celoti – od zunanjih nosilnih in nenosilnih zidov, predelnih sten, preklad, do stropov in ostalih strešnih konstrukcij;
  • Ytongovi zidaki so izjemno toplotno izolativni (zidak debeline 40 cm ima toplotno izolativnost 0,21 W/m2K, debeline 48 pa celo 0,17 W/m2K), kar pomeni, da zunanji zidovi po veljavnih kriterijih Pravilnika o učinkoviti rabi energije sploh ne potrebujejo dodatne toplotne izolacije!,
  • Ytongovi zidaki dobro akumulirajo toploto med ogrevalno sezono, uravnavajo vlago v zraku in spadajo v najvišji razred negorljivosti,
  • zidovi so tudi v kasnejših fazah gradnje enostavni za obdelavo – od izvedbe inštalacijskih vodov pa do zaključnih tankoslojnih obdelav.

Še več o tipskih hišah Ytong ter gradnji s porobetonom lahko izveste na povezavi.

Hiša Maruša

Arhitektura: INGRA, Stanislav Klemenčič s.p.

Površina: 154 m2

Vizualizacije: Ytong

Sponzorirana vsebina