V sipinah nizozemskega Aerdenhouta, enega premožnejših mestec v državi, se skriva steklena lepotica, katere arhitektura je velik poklon okoliški naravi. Trajnostna in energetsko nevtralna vila ponuja brezmejno bivalno udobje, hkrati pa ostaja povezana z bližnjim zavarovanim naravnim območjem Natura2000.

Bistvo arhitekturnega oblikovanja so arhitekti iz studia Paul de Ruiter Architects iskali v povezavi z okoliško naravo. Rezultat je lebdeči stekleni volumen, ki prepušča glavno besedo okoliški krajini. Oblikovan je tako, da s svojo obliko ne ogroža dveh veličastnih borov, ki sta tu že vrsto let. Nagnjena reliefna oblika povezuje lebdeči volumen z vrtom.

Vila A je dvonadstropna rezidenca, ki jo sestavljata dva dela – nadzemni in vkopani del. Povezanost z naravo je poudarjena s sidranjem v relief, s čimer so arhitekti želeli zmanjšati vpliv na tamkajšnje okolje, hkrati pa zagotoviti kar najbolj visokokakovostne bivalne prostore. Dostop do prostorne, pregledne veže je omogočen prek previsa, od koder vas lebdeče stopnišče popelje v pritličje ‒ bivalni del vile.

Življenje med drevesnimi debli

Sem so arhitekti umestili dnevno sobo, osrednjo kuhinjo z jedilnico, delovno sobo in glavno spalnico s kopalnico. Oblikovanje steklenega dela na dva kraka vsakemu izmed prostorov omogoča raznolike poglede na okoliško naravo. Stekleni del je le rahlo dvignjen od terena, s čimer so želeli arhitekti doseči edinstveno perspektivo življenja na ravni bujnega gozda.

V podzemno etažo hiše so umestili več spalnih prostorov in kopalnic ter utility in shrambo. V interierju se dopolnjujeta beton in hrast, izbor barv in drugih materialov pa je kar najbolj subtilen. Vse z namenom, da do izraza pride okoliška narava. Odsevna steklena fasada vile odseva zeleno pokrajino in ustvarja zanimivo prepletanje linij. Stavba je popolnoma vpeta v krajino, saj se valovita okolica ovija okoli strukture, vključno s prostorno teraso z bazenom in dostopno cesto, katerih oblikovanje je prav tako skrbno premišljeno.

Osrednjo konstrukcijo gradita jeklo in les, spodnja etaža je izdelana iz armiranega betona. Vila je energijsko nevtralna, kar zagotavljajo toplotne črpalke in sončne celice na ozelenjeni strehi. Ta služi tudi za zbiranje deževnice in krepitev biotske raznovrstnosti, saj omogoča gnezdenja za ptice in netopirje ter dovolj medovitih rastlin za čebele.

Fotografije: Tim van de Velde