»Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne pod palcem skrit zaklad. Sreča je, ko se delo dobro opravi in ko imaš nekoga rad.« Te Pavčkove besede so zapisane na steni hiše, ki stoji v Šentpavlu na Dolenjskem ter so jo poimenovali kar Lesena domačija.

Pod streho prekrasne sodobne hiše v idiličnem podeželskem okolju bivajo člani treh generacij – poleg zakoncev Novak še njuna hči in stari starši. Družina, ki se že desetletja ukvarja s kmetijstvom, je vajena sobivanja, zato je bilo le to bistvenega pomena tudi pri oblikovanju novega domovanja, ki je zraslo le lučaj stran od kmetije in stare hiše. A za razliko od slednje, je zasnovano tako, da vsem po eni strani omogoča zadostno mero zasebnosti, po drugi pa tudi druženja.

V Tria arhitekturnem studiu so oblikovali pritličen vzdolžen objekt, ki v dolžino meri kar 30 metrov. Formo je narekovala dokaj specifična oblika parcele, na kateri so poprej stali skedenj, kozolec in stara hruška. Zavoljo dolžine so se lahko izognili uporabi stopnic, ki na stara leta ne pridejo prav, z velikimi zastekljenimi površinami pa so pogled stanovalcev usmerili na prekrasen travnik pred hišo.

Arhitekti so pri načrtovanju hiše upoštevali življenjski slog uporabnikov in njihove želje ter jih spretno vrisali v načrte. Že prva idejna zasnova novega doma  je bila zakoncema Novak po godu, sčasoma so se oblikovale le posamične spremembe in adaptacije prvotnega načrta, zlasti 30 metrska dolžina objekta investitorjem nekako ni šla v račun.

»Ja, prvič je bil kar šok. 30 metrov imamo dolgo skladišče in smo rekli ”za hišo bo pa le malo preveč”. Ampak potem, ko sva gledala načrt, razporeditev prostorov, nama je bilo pa čedalje bolj všeč. Nekaj smo z arhitekti glihali, da bi jo malo skrajšali, v glavnem je pa kar ostala tista prvotna ideja,« se spominja Tone Novak in pojasni tudi razporeditev tlorisa, po katerem imata mlajša in starejša generacija dovolj zasebnosti.

»Hiša je zasnovana tako, da nas ločuje hodnik. Na eni strani starši, na drugi pa naš del. Funkcioniramo vsak za sebe, ampak kosilo imamo pa skupno.«

Sodobno družinsko domovanje je zasnovano premišljeno in praktično, a z velikim spoštovanjem do tradicionalnih elementov. Zanimivi macesnovi križi oziroma po domače panti, s katerimi se navezujejo na okoliške kozolce in skednje, hišo optično skrajšajo in dopolnijo. Po prvotnem načrtu so bili umeščeni tik ob fasado, kasneje so jih prestavili navzven in z njimi zapolnili volumen napušča.

Individualnost in prilagodljivost

Sicer pa sta izdelavo hiše na ključ zakonca zaupala podjetju, ki s svojim delovanjem in produkti teži k vse večji trajnosti ter dobrim praksam, tako za okolje kot uporabnika.

»Lotili smo se popolnoma individualno kot pri večini vseh naših projektov. V podjetju Rihter stranke vedno poslušamo, to je naše glavno izhodišče. Z njimi se veliko pogovarjamo, na koncu tudi svetujemo in vse skupaj zaokrožimo v arhitekturni projekt z vso ostalo dokumentacijo, ki potem temu sledi. In na koncu hišo izvedemo. Pri Novakovih je bil princip nekoliko drugačen, saj so imeli svojega arhitekta. Kljub temu smo z njimi uspešno sodelovali,« pove Janez Rihter iz podjetja Rihter Hiše in doda, da so v tem primeru za gradnjo hiše uporabili sistem OPTIMAL plus, ki je primeren za gradnjo skoraj nič energijskih, pasivnih in nič energijskih hiš.

V podjetju Rihter posebno pozornost namenjajo konstrukciji objektov, zato so razvili več različnih konstrukcijskih sistemov, katerim je skupno to, da so grajeni iz okolju prijaznih materialov, energijsko varčni, namenjeni za gradnjo skoraj nič-energijskih stavb in zelo potresno varni. Prav vsi njihovi sistemi so tudi certificirani pri ustreznih evropskih institucijah, kar zagotavlja, da je gradnja energijsko učinkovite montažne hiše z njimi skladna z vsemi direktivami in sodobnimi predpisi, ki veljajo v gradbeništvu. Na sliki je prikaz sistem Optimal +.

»Sistem Optimal + je konstrukcijski sistem z izredno visoko stopnjo izolativnosti in energetske učinkovitosti. Ima tudi veliko prednosti predvsem v kombinaciji z jeklom. S tem dosežemo zelo dobro statiko, kar je razvidno tudi v tem velikem prostoru in stropu, ki je visok celo 7 metrov. Z našo strokovno usposobljeno inženirsko ekipo smo to odlično izvedli. In zadeva je statično seveda zelo stabilna,« pojasnjuje Rihter.

Glavna prednost podjetja Rihter Hiše je gotovo individualni pristop, veliko svetovanja in pogovarjanja s strankami. »Seveda vse to ne gre brez zelo dobrih tehnologij. Že kar nekaj let uporabljamo tudi BIM tehnologijo, s pomočjo katere je praktično vsak objekt digitalni dvojček. S tem je tudi predstavitev stranki precej enostavnejša in lažje razumljiva. Seveda so pomembni še vsi ostali informacijski sistemi, predvsem pa je ključna ekipa. Našo ekipo gradimo že več kot 30 let. Ekipa je tista, ki lahko dela dobre projekte. V podjetju naše stranke zelo celostno obravnavamo; od samega začetka njihovih idej jim stojimo ob strani, jim svetujemo. Pripravljamo arhitekturne rešitve. Pripravimo vso kompletno projektno dokumentacijo in izvedbeno dokumentacijo. Potem zgradimo hišo na ključ in seveda v podaljšku še izvajamo tudi servis in vzdrževanje objektov,« zagotavlja glavni mož podjetja in dodaja: »Vemo, da danes posamezniku primanjkuje časa že za to, da lahko dobro opravi svoje osnovne privatne in službene obveznosti, zato v podjetju Rihter želimo, da je gradnja za naše stranke povsem nemoteča in brezskrbna.«

Rihter hiše temeljijo na konceptu gradnje, poimenovane Zero energy, ki sledi najsodobnejšim trendom trajnostne gradnje za zdravo in varčno bivanje. Po tem konceptu, ki vključuje vgradnjo najsodobnejših strojnih in elektroinštalacij, so stroški električne energije v hišah minimalni. Če se ta koncept nadgradi s sončno elektrarno, pa postane hiša popolnoma samozadostna, brez dodatnih stroškov električne energije.

Svetli prostori z idiličnim razgledom

Pred vhodom v markanten objekt so lično zloženi mlinski kamni, ki so jih ob nakupu našli na parceli. Očistili so jih in ob pomoči makete določili končno kompozicijo.

Vstopimo v svetel hodnik, kjer nas pozdravi Koronček, ki je motivika časa, v katerem se je družina v novo domovanje vselila. V delu na desni prebivajo stari starši, poleg dnevnega prostora pa so jim uredili tudi spalnico in kopalnico. Iz hodnika vrata vodijo tudi v servisni del, kamor so zaradi odsotnosti kleti umestili vse shranjevalne in servisne površine. Na levi vstopimo v svetel bivalni prostor, ob čemer nas pozdravi, v začetku omenjeni Pavčkov citat. Skozi velika panoramska okna se nam odpre pogled na idilično pokrajino, ki je služila kot navdih pri oblikovanju objekta.

Ob velikih zastekljenih površinah stoji markantna miza iz hruškovega lesa, poleg pa funkcionalno zasnovana kuhinja z napo v obliki kubusa. Iz velike dnevne sobe s kaminom, kjer družina rada preživlja večere, nas vrata po hodniku vodijo v spalnico. Nasproti hčerkine sobe je velika kopalnica, v sklopu katere je Tone, ob pomoči bodočega zeta Žiga, izdelal dovršeno savno. V kopalnici je tudi velika kad, ki se skozi okno spogleduje s sosednjo cerkvico.

Interier z zgodbami

Zdi se, da ima čisto vsak predmet v hiši svojo zgodbo, tudi jedilna miza je nekaj posebnega ali kot pojasni Tone: » Na mestu, kjer je kopalnica, je rasla hruška, ki jo je bilo treba podreti. Smo jo dali na žago, sušili na naraven način in potlej iz nje naredili mizo,« pojasni Tone. Miza je dolga malo čez tri metre in nudi dovolj prostora, da se okoli zbere cela družina, ki je zelo povezana. Spoštovanje, toplino in ljubezen je čutit vsepovsod, zato so družinski člani nasploh radi veliko doma.  

Ali kot z anekdoto zaključuje Nataša: »Ko sva gledala oddajo Ambiente, je nekdo, ki je predstavljal svojo hišo, povedal, da so zdaj, odkar so naredili novo hišo, zelo radi doma. Nama se je zdelo tako lepo, ampak tudi malo hecno. Smo rekli ”Ja seveda, finance so šle, zdaj so pa radi doma”.  No, zdaj smo pa mi naredil hišo, dobro se počutimo v njej in smo dejansko res radi doma. Tako da v vsakemu hecu je malo resnice.«

Arhitektura: Tria studio

Izvedba: Rihter montažne gradnje

Fotografije: Rihter, Primož Križnar

Sponzorirana vsebina