Čistila, s katerimi vsakodnevno vzdržujete svoj dom - od pralnih praškov pa do večnamenskih čistil v spreju - po navadi vsebujejo toksične sestavine, ki imajo tako kratkoročen kot dolgoročen učinek na naše zdravje: dražijo sluznico in kožo, povzročajo opekline in zastrupitve, na dolgi rok pa celo povzročajo raka in hormonske motnje. Poleg tega se nekateri toksini ne razgradijo v čistilnih napravah in s tem zastrupljajo naše reke in morja, vodno floro in favno ter konec koncev našo hrano in pitno vodo.

Strokovnjaki opozarjajo, da so kemikalije v čistilih najbolj strupena stvar v našem domu. Zakaj se torej ne bi odločili za naravno alternativo, ki je po vrhu še cenovno ugodna? Alkoholni kis je ena od možnih alternativ: poleg tega, da je odlično čistilo, pa je uporaben še marsikje drugje. Pa poglejmo:

Na vrtu in dvorišču

  • Preverite kislost zemlje: nekatere rastline bolj uspevajo v kisli, druge pa v bazični prsti. Kako preveriti kislost vaše zemlje? Z vrta prinesite vzorec prsti in z njim do četrtine napolnite dva kozarčka (do cca 1/4). Nato prst v obeh primerih zmešajte z vodo tako, da nastane redka, blatna zmes. V enega od kozarčkov zlijte malo alkoholnega kisa, v drugega pa stresite žličko sode bikarbone. Če se bo mešanica začela peniti v kozarčku s kisom, je prst bazična; če pa v kozarčku s sodo, je prst kisla. Če se ne peni v nobenem od kozarčkov, je prst nevtralna.
  • Odženite plevel: namesto strupenih kemičnih škropil lahko plevel poškropite z mešanico alkoholnega kisa in vode. POZOR: ker pretirana kislost škoduje tudi povrtninam, to metodo priporočamo za odstranjevanje plevela med tlakovci, ob vrtnih poteh, peščenih nasutjih ipd.
     
  • Ohranite cvetje sveže dlje časa: rezano cvetje postavite v vazo z vodo, kateri ste pred tem primešali žlico alkoholnega kisa in žlico sladkorja. 
     
  • Preprečite zamrznjena stekla na avtomobilu: stekla vsak večer poškropite z mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerju 3:1. 
     
  • Zaščitite se pred mravljami in pajki: če vam z vrta v hišo vdirajo pajki ali mravlje, je najbolje, da njihove poti (npr. okvirje oken in vrat) prekinete. Poškropite jih z mešanico kisa in vode, ki ji dodate še nekaj kapljic eteričnega olja mete. Vonj bo dognal vse vsiljivce.

V pralnici

  • Namesto mehčalca: v predal za mehčalec zlijte skodelico alkoholnega kisa, ki bo deloval trojno: zmehčal bo vodo, zaradi česar bodo vaše obleke mehkejše; odstranil bo ostanke pralnega praška z vaših debelejših tekstilnih kosov, zaradi česar bodo vaše brisače, odeje in puloverji mehkejši; hkrati pa bo prepreči nabiranje vodnega kamna v bobnu in ceveh vašega pralnega stroja.
     
  • Za odstranjevanje trdovratnih madežev: naj gre za oljni, sadni, vinski madež ali za trdovratni madež, ki ga pod rokavi vaših majic pusti deodorant: vinski kis je vsemu kos. Mešanico vode in kisa vtrite v madež vsaj deset minut pred pranjem. 
     
  • Utrjevanje barve in svetljenje oblačil: nova oblačila pred prvim pranjem namočite v mlačno kad, ki ste ji dodali nekaj skodelic alkoholnega kisa. Pustite stati nekaj minut. Barva oblačil se bo utrdila, možnost razbarvanja v pralnem stroju pa bo dosti manjša. V kad lahko namočite tudi posivela oblačila, ki jim želite povrniti belino. Po namakanju jih neoplaknjena obesite na direktno sončno svetlobo, ki bo imela skupaj s kisom belilni učinek.

V kuhinji 

  • Antibakterijsko čistilo: kuhinja je pravo gojišče nevarnih bakterij. Nabirajo se na vaših rezalnih deskah, v hladilniku, na pultih in koritih … Najlažje jih boste odstranili tako, da površine prebrišete z nerazredčenim alkoholnim kisom. (POZOR: kislina lahko razžre vaše kamnite površine oziroma uniči zaščitni sloj na vaših lesenih pultih, zato tu odsvetujemo uporabo).
     
  • Spiranje odtokov: v kuhinjski odtok se (hote ali nehote) odplakne veliko ostankov hrane, ki se nabirajo v pregibu cevi, v njih pa uspevajo bakterije in plesni. Da bi se jih znebili, razkužili odtok in hkrati preprečili zamašitev cevi, vanj enkrat tedensko zlijte dve skodelici alkoholnega kisa in ju pustite stati vsaj pol ure. Nato sperite z vročo vodo.
     
  • Nad neprijetne vonjave: nad vonj pražene čebule ali prismojene zelenjave se lahko spravite tako, da v kuhinji zavrete malo alkoholnega kisa. Neprijeten vonj bo po nekaj minutah izginil, kisa pa, verjamete ali ne, ne boste niti zavonjali.

V kopalnici

  • Sijoča WC školjka: vodni kamen, ki se nabira na dnu WC školjke je vse prej kot prijeten na pogled. Zvečer v školjko zlijte liter alkoholnega kisa in pustite stati čez noč. Zjutraj zdrgnite površino s ščetko in občudujte povrnjen sijaj.
     
  • Nad vodni kamen: glavo tuša snemite in jo čez noč namočite v mešanici vode in alkoholnega kisa. Tisti s steklenimi vrati tuš kabine lahko pri roki hranite škropilko z mešanico vode in kisa: po vsaki uporabi poškropite steklo in ga do suhega obrišite. Tako boste preprečili nalaganje vodnega kamna, mila in umazanije.
     
  • Nad neprijetne vonjave: v kopalnici neprijetne vonjave velikokrat maskiramo s (toksičnimi) razpršili ali aromami. Zamenjajte jih za škropilo ali difuzor na naravni bazi: v steklenički zmešajte alkoholni kis, destilirano vodo in nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja. Mešanica kisa in vode bo poskrbela za neprijetne vonjave, eterično olje pa bo prostor prijetno odišavilo.
     
  • Nad plesen: zgoraj opisani recept lahko uporabljate tudi kot razkužilo, zato se z njim lahko lotite tudi plesni. 

Gospodinjski aparati

  • Grelec za vodo: iz grelca je potrebno redno odstranjevati vodni kamen. To boste najlažje storili tako, da v njem čez noč pustite stati mešanico kisa in
    vode. Zjutraj oplaknite in sperite z gobico. 
     
  • Mikrovalovna pečica: v mikrovalovno pečico postavite skodelico kisa in vode (razmerje 1:4) in jo grejte toliko časa, dokler se ne zarosijo vratca. Odprite in obrišite z gobico.
     
  • Pomivalni stroj: tako kot pralnemu stroju tudi pomivalnemu prav pride občasno čiščenje z alkoholnim kisom. Skodelico kisa vlijte v stroj pred koncem cikla, le-ta pa bo poskrbela ne le za bolj sijočo posodo, pač pa tudi čistejši stroj.

Dodatni nasveti

  • Kisli razkužilni robčki: ker je kis naravni razkuževalec, ga lahko uporabljamo tudi namesto razkužilnih robčkov. Najbolje bo, da se založite z manjšimi krpicami (razrezanimi tetra pleničkami, starimi majicami ipd.), ki jih pustite namočene v alkoholni kis. Kadarkoli želite razkužiti površino (mizo, kljuko, WC školjko…), le obrišite. Krpice nato operite in uporabite ponovno. POZOR: Alkoholni kis ni primerno razkužilo za domačo elektroniko, saj lahko kislina razžre zaščitne filtre na vaših ekranih.
     
  • Ustavite srbečico: kis pomaga omiliti srbečico po piku komarja. Pik obložite s bombažno vatko, namočeno v alkoholni kis.

Foto: Pinterest