Ste na spletu že naleteli na vse bolj priljubljena domovanja v obliki črke A? Gre za obliko, katere popularnost je narasla v 60. letih minulega stoletja, ko jo je zaradi nizkih stroškov gradnje za svojo vzelo vse več Američanov.

A-frame je izraz, s katerim označujemo hišico v obliki trikotnika, največkrat enakostraničnega. Špirovci potekajo od tal do slemena, streha tako sega vse do osnovne plošče.

Skozi zgodovino so številna evropska in azijska ljudstva postavljala preproste objekte v obliki črke A, bodisi za bivanje bodisi za druge namene uporabe. Z 20. stoletjem je tovrstna oblika gradnje doživela preporod, prvo moderno A-frame hišo je že 1934 postavil Rudolph Michael Schindler, v začetku 50. let pa je trikotna oblika postala zaščitni simbol počitniških hišk. Življenjski standard na drugi strani Atlantika je v tem času močno narasel, zaradi vse boljših cestnih povezav sta neokrnjena narava in podeželje postala vse bolj dosegljiva, Američani pa so začeli množično graditi počitniške hišice.

»Vsaka družina potrebuje dve domovanji. Eno za delo, drugo za čisti užitek,« se je glasil eden izmed oglasov. Nič ni bilo denarnicam bolj dosegljivo kot preprosta A hišica, v kateri se je lahko ob koncu tedna namestila celotna družina. S tem so enostavna bivališča, katerih korenine segajo že v prazgodovino, postala močno zaželene počitniške hišice, idilično postavljene v osrčje narave.

A-frame oblika domovanja je tako postala simbol užitka in prostega časa. Številni so si jih izdelali kar sami, za kar so zaslužna podjetja, ki so na trg postavila posebne pakete, ki so bili na voljo kar v veleblagovnicah. Vse pogosteje so se hišice v obliki trikotnika pričele pojavljati tudi v Evropi, v Sloveniji so vzklila prava počitniška naselja tovrstnih hišic.

Z razmahom družabnih omrežij A-frame hišice doživljajo nov preporod. Vse več jih namreč sanjari o idilični hišici v gozdu, ki bi omogočala odmik od stresnega vsakdana. Hišici z zastekljenim pročeljem, ki odpira pogled proti neokrnjeni naravi. Prav to je spodbudilo arhitekte, da so ustvarili nov nabor inovativnih rešitev s katerimi so A-frame hišice približali sodobnim uporabnikom in njihovim zahtevam.

Kot zanimivost velja omeniti, da so A-frame hišice na portalu Airbnb pogosto zasedene leto vnaprej, profili z gozdnimi hišicami pa ob objavi fotografij A-frame domovanj dobijo tudi desetkrat več všečkov kot v primeru drugih oblik počitniških hiš. Tudi dandanes priljubljene glamping hišice so povzele obliko trikotnika.  

Slovenski predpisi

Kako pa je z gradnjo A-frame hišice na slovenskih tleh? Kot poudarjajo na Ministrstvu za okolje in prostor ne gre pri gradnji za nobeno izjemo. »A-frame hiše niso pri dovoljevanju prav nič posebnega. Gradbeno dovoljenje se izda na podlagi sedaj veljavnih predpisov. Gradbenotehnični predpisi ne vsebujejo omejitev pri uporabi materialov, vse dokler izpolnjujejo predpisane zahteve,« zagotavljajo pristojne službe.

Prednosti

Prednosti oblike A-frame je kar nekaj. Za začetek naj omenimo, da so kot nalašč za vse vremenske razmere. V vročih podnebjih spodnji del pri tleh ostane hladen, saj se vročina dvigne proti vrhu, v hladnejšem vremenu pa strma streha omogoča, da sneg brez težav zdrsi s strehe. Oblika omogoča veliko odrtih prostorov, ki so zaradi zastekljene prednje fasade skozi dan dovolj svetli. A- frame hišice so primerne za vsak žep, z nekaj znanja in spretnosti jo lahko zgradite že sami, saj so načrti in kompleti za gradnjo dostopni na spletu. Tako lahko že z nekaj deset tisoč evri ustvarite sanjski vikend v naravi, če pa imate na voljo več sredstev, lahko A-frame pretvorite v pravo ekstravagantno in luksuzno domovanje. Poleg tega je mogoče A obliko prilagoditi za najrazličnejše načine uporabe in vsem tipom uporabnikov.

Izbrali smo tri A-frame hišice, ki vas morda navdušijo, da se podobnega podviga lotite tudi sami:

A-Frame Haus

V osrčju utaških gora se skriva prenovljena hišica s tremi spalnimi prostori in dvema kopalnicama. Lastniki so se odločili, da domačnost in toplino, ki ju je nudila dedkova hišica, nadgradijo s sodobnim interjerjem in veliko svetlobe. Skozi zastekljeno pročelje lahko občudujete gore, medtem ko se prepuščate dobri glasbi ali meditaciji.

Catskills Black A-Frame

Nekdanja lovska hišica je po zaslugi oblikovalke postala prava Instagram atrakcija. V zvezni državi New York, v osrčju gorovja Catskill, se nahaja čudovita A-frame hišica, obkrožena z gozdom. Na novo opremljena hiša, namenjena oddajanju, se pohvali z dvema spalnicama, dvema kopalnicama in z odprtim tlorisom ter leseno teraso. Energijo pridobiva s pomočjo sončnih celic na strehi.

A-frame hišica v Idahu

Julia Macrum je le žalostno opazovala, kako je požar počasi požiral njihovo staro A-frame hišico, s pomočjo moža pa je na pogorišču kmalu zraslo čudovito domovanje s pogledom na okoliške gore. Bivalni prostor je odprt vse do slemena, s stropa pa se proti tlom spuščata dva markantna lestenca. Visok pozidan kamin ogreva prostor in združuje kuhinjski del z dnevnim in jedilnim. 

Še več primerov zunanjosti in notranjosti A-frame hišic pa najdete v galeriji:

Fotografije: Pinterest