Nekateri vrtovi so tako polni vsebine, da jih je vredno obiskati večkrat. Eden takih je vrt Tomaža Vesela na Dolenjskem. Prvič smo ga posneli pred šestimi leti, a se je od tedaj razširil, razrasel in vsebinsko obogatil. Zato smo se razveselili vnovičnega vabila, naj ga obiščemo.

Vrt je začel nastajati hkrati z gradnjo hiše, kar pomeni, da je bil sprva kombinacija zelenjavno-sadnega vrta. Seveda se užitnim rastlinam prej ali slej pridružijo še okrasne in tako je bilo tudi na tem vrtu.

Zemljišče ob hiši je kmalu postalo premajhno za vse Tomaževe želje po novih in novih rastlinah. Tako se je vrt začel širiti na bližnja zemljišča, kjer so bile nekoč njive. S časom se je skupna površina povečala na približno en hektar, kar pa ni več majhen vrt.

Vrt ob hiši je prerasel svoj okvir, marsikaj je bilo treba zamenjati ali spremeniti. Lastnik priznava, da je v začetniški vnemi marsikatero rastlino posadil pregosto, morda tudi na ne najbolj ustrezno rastišče.

Novi del vrta je nekako sestavljen iz vrtnih sob. To so bolj ali manj zaključene celote, ki niso ločene s fizičnimi pregradami, ampak jih povezujejo podobne vsebine. V nekaterih sobah so to sorodne rastline, v druge sobe pritegnejo skulpture, tretje se ponašajo z grajenimi elementi, ki so brez izjeme lastnikovo ročno delo. Vloga teh sob je, po lastnikovih besedah, da presenečajo obiskovalca …

Ker prostorsko ni bil omejen, je Tomaž Vesel lahko dal duška svoji strasti do zbiranja redkih, nevsakdanjih rastlin. Nastajajo zbirke bukev, javorjev in druge drevnine, med katerimi vidimo primerke z nenavadno oblikovanimi ali obarvanimi listi. 

Prav listi so ena od rastlinskih prvin, na katerih lastnik gradi svoj vrt. Klima na njegovem vrtu prispeva k temu, da je večina dreves skoraj pol leta brez listja. Tomaž Vesel pa želi, da je vrt zanimiv skozi vse letne čase, torej morajo biti rastline privlačne tudi zaradi svojih oblik rasti, lubja ali drugih značilnosti.

Na Veselovem vrtu imajo večjo vlogo različno oblikovani in obarvani listi kot pa cvetovi okrasnih rastlin.

Kot da več kot 2000 različnih rastlin na Veselom vrtu ni dovolj zanimivih, med potjo po vrtu odkrivamo skulpture različnih avtorjev. Med umetninami so kovinske ponazoritve različnih glasbil, celo klavirja v naravni velikosti. Izza dreves nas preseneti zidan steber, portal ali kotiček za počitek. Gradnja takih postavitev je eden od načinov sprostitve za lastnika.

Vrt lepšajo številne skulpture, izvirno oblikovani kamni, unikatne kovinske ponazoritve glasbil …

Posebej je ponosen na miniaturni rastlinjak, postavljen po zgledu starih steklenjakov, v katerem je prostor ne le za občutljive rastline, ampak tudi ogrevan kotiček za branje in počitek.

Rastlinjak spominja na stare čase in ponuja udobje tako lastniku kot rastlinam.

Ko se obiskovalec ozira po tem velikem vrtu, se nenadoma zave, da nikjer ni videti nobene ograje. Ta odprtost je presenetljiva, a ima tudi svojo ceno, kot pravi lastnik: »Na tej točki pa ne bom popustil. Rad bi videl, da se vrt prelije v sosednje travnike. To seveda povzroča težave, ker so nekatere rastline naravnost odlična vaba za zimske obiskovalce, predvsem srne.«

Nehote se vprašamo, kako je mogoče negovati in celo dopolnjevati tako velik in bogat vrt brez pomoči poklicnega vrtnarja. Lastnik zatrjuje, da pri delu uživa, prav tako pa ne skriva, da mu pomagajo vsi, ki na vrtu in ob njem živijo. Optimistično gleda v prihodnost in dodaja: »Upam, da bo življenje prineslo to, kar mi je rekel en starejši vrtnar: »Ko cvetijo potonike, ne grem nikoli od doma.«

Lastnik vrta čaka na čas, ko bo ostal doma in občudoval potonike, ki cvetijo …

Fotografije: Stane Sušnik