Na občutljivi steklokeramični plošči se srečujemo z različnimi madeži - razlitim kropom, zoglenelimi ostanki hrane, zažganim oljem ... vsakega od njih pa odstranimo na svoj način. Za ploščo, ki bo vedno izgledala kot prvi dan, je zato potrebno imeti pri roki kar nekaj pripomočkov, a njena svetleča površina bo poplačala ves dodaten trud.

Za zažgane ostanke hrane uporabimo strgalo za steklokeramične plošče. Po tem, ko smo površino nežno ostrgali, ploščo še pobrišemo z mehko krpo iz mikrovlaken (nikoli z grobim delom gobice za pomivanje posode, ki bo površino plošče poškodovala!)

Foto: Pexels

Za madeže zažgane maščobe, ki velikokrat ostanejo po cvrtju, prav tako v prvi fazi uporabimo strgalo. Nato sledi čiščenje s posebnim čistilom za steklokeramične plošče, ki s svojo nežno abrazivno strukturo odstrani še tako trdovratne madeže. Za lešnik čistila vtremo v kuhalno ploščo, nato pa pustimo delovati nekaj minut. Ploščo nato obrišemo s krpo iz mikrovlaken.

Za razlite tekočine uporabimo alkoholni kis. Na ohlajeno ploščo zlijemo nekaj alkoholnega kisa, ki ga nato s čarobno gobico s krožnimi gibi vtremo v vse pore plošče. Alkoholni kis bo raztopil vodni kamen, ki na plošči pušča bele madeže. Ko končamo, ploščo do suhega obrišemo s krpo iz mikrovlaken.

Foto: Pixabay

Za trdovratne madeže: če plošče že dolgo niste pravilno očistili, je velika verjetnost, da so se na njej nabrali številni trdovratni madeži. V tem primeru je najbolje, da ploščo posujete s sodo bikarbono in jo nežno poškropite z alkoholnim kisom – ravno toliko, da sprožite penjenje. Nato čez kuhališče položite vlažno kuhinjsko krpo, ki bo poskrbela, da se madeži dodobra omehčajo, in pustite stati pol ure. Nato enega za drugim opravite vse zgornje korake (strgalo, čistilo za steklokeramično ploščo, alkoholni kis) in delo zaključite s čarobno gobico in s krpo iz mikrovlaken. 

Kot nova, kajne?