Družina, ki živi v hiši na robu naravnega parka Natura 2000, polno uživa privilegij bivanja v mirni in zeleni okolici, kjer ni ne duha ne sluha o mestnem vrvežu. Svetloba in odprtost jih spremljata na vsakem koraku, njihov dom je v naravi in narava je pri njih doma.

V Vodicah, ob prelepi zeleni kulisi parka Natura 2000 je družina našla delno zazidljivo parcelo, veliko 1200 m2. Iskali so gradbeno rešitev, ki bi jim dovolila hišo čimbolj odpreti na prelepo okolico in rešitev našli v naselju vzorčnih hiš v Nemčiji. Z izvedbo v leseni skeletni gradnji so omogočili zasteklitev praktično celotnega pritličja, zaradi česar hiša ne deluje kot hiša, pač pa kot brezmejni paviljon, kot pokriti vrt. 

V pritličju se nahajajo osnovni bivanjski prostori, z velikimi steklenimi površinami v celoti odprti na svojo zeleno okolico. Po spektakularnem osrednjem stopnišču na lesenem nosilcu se povzpnemo v galerijo, ki pritličje poveže z mansardo. Z združevanjem prostorov je nastal velik volumen, ki vzbuja prijeten in kakovosten občutek bivanja in daje svetlobi prosto pot skozi ves dan. Iz galerije imamo dostop do intimnih družinskih prostorov: spalnic in kopalnic. Tudi iz njih se odpirajo prelepi pogledi na naravo in lastnikom se je že večkrat zgodilo, da so se zjutraj zbudili s pogledom na srno, ki se je pasla na robu gozda, ali pa s ptičjim petjem, ki je prihajalo z balkona.

Prednosti skeletne gradnje

Hiša je zgrajena v skeletni gradnji. Osnovna konstrukcija lesenih nosilcev je v celoti razkrita, med njo pa so razporejeni pohištveni kosi v naravni barvni paleti. Les za konstrukcijo je sprva skrbno izbran (uporablja se visokogorska smreka), prebran, nato pa lepljen, s čimer je preprečeno njegovo zvijanje v procesu staranja. Zato so lahko med lesene nosilce neposredno umeščene velike okenske površine, ki hišo dodatno stabilizirajo v horizontalni smeri. 

Zaradi dobre toplotne izolativnosti stekla se hiša pozimi ne hladi, še več – v prostore kar vabi sončne žarke, ki pasivno ogrevajo prostore. Poletno pregrevanje je preprečeno z zunanjimi žaluzijami. Prednost skeletne gradnje je tudi hitra izvedba, ki omogoča vselitev že po približno šestih mesecih. Lastnik izvedbenega podjetja Kager Hiše, g. Friderik Kager, o svoji ljubezni do lesenih gradenj pove: “Poznate morda koga, ki živi v leseni hiši? Vprašajte ga, če bi še kdaj šel v gradnjo zidane hiše. Mislim, da ga ni nobenega junaka,” zadovoljna lastnika pa dodata: “Vsak dan, ko prideva domov, je, kot bi prišla na dopust. Hiša je odprta in diha. Udobje hiše in okolice pomirja in sprošča.”

Hiša, ki je zgrajena za dolg življenjski cikel, upošteva potrebe stanovalcev v različnih življenjskih obdobjih ter nizke stroške bivanja. Na prvo mesto pa gotovo postavi psihološko udobje, ki ga čuti človek v sožitju z naravo. Iz hiše v Vodicah lahko v njenih čudesih namreč uživamo iz dneva v dan, ob vsakem letnem času in ob vsakem vremenu. Skozi okna uzremo prve sončne žarke ali s knjigo v roki opazujemo sončni zahod. Prisluškujemo kapljam dežja, ki napovedujejo nevihto v daljavi. Ob plamenih ognja iz kamina opazujemo prihod zimskih dni, ki jih skozi okno napovedujejo prve snežinke.

Več: Kager Hiša

Fotografije: Kager Hiša

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA