Lastniki novogradnje v Naklem so imeli jasna izhodišča, kaj si želijo v svojem novem domu. Čim več vgradnega pohištva, monokromatska barvna paleta in eleganten izgled. Arhitekti biroja od-do arhitektura so na 150 m2 površine izpolnili vse pogoje in družini ustvarili sanjski dom.

Tako nas že ob vhodu v hišo pozdravi umirjena, črno-bela barvna paleta, ki z nežnimi poudarki ‒ leseno klopjo, črnimi poudarki in rebrano stensko oblogo, za katero se skrivajo vhodi v utilitarne prostore ‒ ustvarja barvno in likovno uravnoteženo kompozicijo.

Podobna paleta se nadaljuje tudi v drugih prostorih hiše, najbolj pa je izrazita v kuhinjsko-dnevnem bloku. Da bi kar najbolj izkoristili prostor, so arhitekti namreč celotno steno bivalnega prostora oblekli v vgradni element, ki pa za strogo podobo skriva številna presenečenja. Med njimi so skriti delovni pult kuhinje, obe pečici, TV-zaslon in knjižna omara. »Ta element ponuja prilagodljivost za odpiranje, premikanje, skrivanje ali razkrivanje različnih funkcionalnih delov,« povedo arhitekti.

Da bi bilo presenečenje še večje, je vse, kar je skrito za sivimi ličnicami, izvedeno v črnem lesenem furnirju, ki s svojo nežno teksturo in toplim tonom v interier vnese zanimivo globino. Svoje seveda naredijo tudi nežna LED-svetila, ki to strukturo še dodatno poudarijo.

Še en zanimiv poudarek hiše pa je kamin. Umeščen je na stičišče hiše ‒ med vežo, bivalni prostor in nadstropje; sloni na veliki ogrevani klopi, ki se funkcionalno nadaljuje v stopnišče. Kamin je oblečen v glazirano keramiko zelene barve, ki je s svojimi odsevi, fugami in barvo prava protiutež strogi zasnovi preostale opreme.

Takih raznovrstnih poudarkov, ki uravnavajo minimalističen izgled vgradnje opreme, pa je še kar nekaj: Kartellov jedilniški stol A.I. v kompozicijo vnese nekaj igrivih krivulj; bakreni ročaji kanček patine; polkrožna ogledala dinamičen poudarek; iz stropa viseči drog za obešanje plaščev pa ambient stroge, elegantne narave uravnoteži z lahkotnostjo in sproščenostjo.

Interier: od-do arhitektura (Matic Škarabot, Aleš Žmavc, Kaja Žgajnar)

Arhitektura: Katarina Hostar

Fotografije: Ana Skobe