Toplo stanovanje na snegu

V temnih zimskih mesecih, ko vas pri Železnikih trpi zaradi pomanjkanja sonca, se počitniško stanovanje pod streho hiše koplje v sončnih žarkih.

0
Stanovanje Zali Log, GASER arhitektura

Družinska hiša je pred nekaj leti dobila novo mansardo. Urejena je za odrasla sinova, ki sta si ustvarila življenje drugje, pa vseeno rada prideta na obisk v Zali Log k staršem in z družinama preživita čas v naravi. GASER arhitekti so mansardo oblikovali za oddih in druženje. Izbrani materiali jo povežejo z njeno gorenjsko okolico, na prefinjenem pohištvu v nevtralnih barvah pa si odpočijejo utrujene oči.

Stanovanje je razdeljeno na dva dela: bivalni, odprti del v sebi združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo; spalni del pa sestavljata dve spalnici, skupna kopalnica in manjši delovni kotiček.

Interier je umeščen pod tipično, strmo gorenjsko streho, ki ustvarja posebne pogoje za notranjo opremo. Dva po meri narejena elementa – kuhinjo in dnevni regal – so se arhitekti odločili umestiti ob nasproti si ležeča kolenčna zidova in s tem maksimalno odpreti prostor s stojno višino. Še posebej zanimiva je kuhinja, ki je – čeprav tega ne pokaže – globoka kar 120 centimetrov. V steni za pultom so namreč vtopljene dodatne omarice za gospodinjske aparate, sem pa je umeščena celo pečica. Kuhinja ima tako dovolj shranjevalnih površin, hkrati pa je oblikovana tako, da kar najlepše zaključi prostor.

Materiali so izbrani. Rustikalno obdelan parket, lokalni skrilavec, krtačen hrastov furnir, mehak sisal… Naravno barvno lestvico dopolnjujeta siva in bela, ki ambient še dodatno umirita. Dve veliki strešni okni, umeščeni nad dnevno sobo, v prostor vnašata mehko svetlobo v vseh delih dneva. Ko pa sonce zaide, prostor zažari v soju plamenov iz velikega kamina, ob katerem se po zimskem rajanju pogreje cela družina.

Resnično – mansarda v Zalem Logu je materializacija notranjega miru.

Interier: GASER arhitektura

Fotografije: arhiv avtorjev

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *