Stanovanje v škofjeloški stolpnici, zgrajeni v 70. letih prejšnjega stoletja. Na prvo žogo se ne sliši najbolj obetavno, ampak z dobro prenovo, ki jo je vodila arhitektka Maja Pisanec, je dobilo popolnoma drugačen obraz.

Za stolpnice na Partizanski cesti v Škofji Loki je značilno, da so, čeprav starejšega datuma, zgrajene precej kakovostno. Stanovanja imajo dobre razporeditve tlorisov, prostori in okenske površine so dokaj veliki, tako da so stanovanja tudi svetla, kar je ena njihovih glavnih odlik in je botrovala tudi temu, da pri prenovi obiskanega stanovanja ni bilo drastičnih posegov.

»Predvsem si je naročnica želela svetlih prostorov, še posvetliti samo zasnovo. Odpreti in povezati dnevno-bivanjske prostore, kar pa je včasih težko v stanovanjih ali blokih, kjer ne smemo posegati v nosilno konstrukcijo. Zato smo se tukaj odločili, da bomo enostavno odstranili vrata dnevne sobe in kuhinje, vse skupaj pa potem še s tlakom povezali in združili v en prostor,« opisuje arhitektka.

Stanje pred prenovo

Naslednji poseg je bila odstranitev stene med kopalnico in straniščem, ki so ju prav tako povezali. S tem so se znebili enih vrat v hodniku in pridobili prostor za steno, namenjeno obešalniku za oblačila; temu nasproti pa so postavili kubus omar, ki ločijo predprostor od hodnika v spalnem delu stanovanja in so dostopne z vseh strani hodnika. Na koncu omar je arhitektka oblikovala še odprto nišo z odlagalno poličko, s čimer je optično odprla zadnji del hodnika in omogočila, da pogled steče naprej v bivalne prostore.

Stanovanje obsega približno 73 m² in balkon. Sestavljeno je iz predsobe, kuhinje, ločenega dnevnega prostora, kamor so umestili tudi delovni kotiček. Potem sta tukaj še dve spalnici in pa seveda kopalnica, ki je zdaj združena s straniščem. Pohištvo je projektirano glede na danost prostorov, pri čemer se je arhitektka osredotočila na belo barvo in hrastov furnir. Tako je dosegla enotnost in lahkotnost, čeprav je stanovanje polno opreme. Bel oplesk sten in preprosta, komajda opazna oprema so kot nalašč za postavitev večjih umetniških platen. Lastnica si je želela zemeljske in oranžne barvne odtenke, ki so jih našli pri akademski slikarki Agati Pavlovec. Njena platna, razporejena po stanovanju, lepo izstopajo in v interjer prinesejo še kanček individualnosti in topline.

Pri prenovi se je izkazalo, da imajo tudi starejša stanovanja, ki jih je v Sloveniji polno, še kako velik potencial. »Ja, res je. Zadnje čase je sploh bistveno več povpraševanja po takšnih prenovah in mislim, da je to tudi zaradi vaše oddaje, ki je lepo odprla vpogled v delo arhitektov. Prednost dela z arhitekti pri prenovah je v tem, da arhitekt najprej ustrezno strokovno pregleda stanovanje ali hišo, presodi, kaj so plusi nekega objekta, kaj so minusi in minuse potem spretno skuša s prenovo čim bolje zakriti, medtem ko pluse izpostaviti. In to je tista razlika, ko se načrtovano nekdo loti prenove,« zaključuje arhitektka Maja Pisanec.

Arhitektura: Maja Pisanec, Casa Maja