MA_ST_AR studio za arhitekturo in oblikovanje združuje oblikovanje unikatnih kosov pohištva in prostorov, pri tem pa Majo Stamenković, ustanoviteljico studia, vodi želja po brezčasnosti oblikovanja in ustvarjanju, ki je pisano na kožo prostora in posameznika.

Arhitektom se ob oblikovanju prostorov pogosto pojavi želja po stvaritvi pohištvenih kosov, ki bi jih lahko vanje umestili. Leta 2017 ustanovljeni MA_ST_AR studio se je na zadnjem sejmu Ambient predstavil z nočno omarico Love letters, a oblikovanje pohištva je le ena komponenta studia.

»Skozi proces projektiranja interierjev nastajajo unikatni kosi pohištva glede na prostor in posameznika, ki mu je prostor namenjen. Pri oblikovanju vseskozi raziskujem mejo med arhitekturo, umetnostjo, kosom pohištva in umetniško inštalacijo. Slednje v okviru arhitekturnih projektov tudi oblikujem in jih umeščam v različne prostore, tako javne kot zasebne, s čimer si prizadevam približati širši populaciji dojemanje arhitekturnega prostora kot tudi umetnosti – slediti ideji kupiti kos pohištva kot umetniško delo – inštalacijo, ne le kot prostor za shranjevanje. S svojimi produkti želim opozoriti tudi na aktualne družbene in okoljske tematike obdobja, v katerem živimo,« pojasnjuje Maja Stamenković, obraz studia za arhitekturo in oblikovanje.

Elementi na abstrakten način simbolizirajo osnovne gradnike stene

Arhitektka mlajše generacije je pozornost prvič pritegnila s projektom sestavov Building Blocks, s čimer si je prislužila tudi nagrado BigSEE Product Design Award 2021. Navdih za oblikovanje sestavov je dobila ob rušitvi stene ob prenovi stanovanja, saj sestavni deli elementov na abstrakten način simbolizirajo osnovne gradnike stene, ki se je z rušitvijo razletela na več kosov. Votli kovinski del v različnih interpretacijah porušeno simbolizira steno, polni deli pa predstavljajo njene osnovne gradnike – opeko, cement, pesek, beton itd. Vsak sestav je unikaten in premišljeno načrtovan glede na posameznika in prostor, kamor je umeščen.

»Building Blocks je tisti pomemben detajl, ki daje prostoru in bivanju v njem pomemben pečat. Po eni strani se zlije s prostorom, po drugi pa izstopa. Odvisno od pozornosti, ki mu jo namenimo. Ob kreiranju vsakega naslednjega sestava imam v mislih steno, ki se je razletela na tisoče različnih odlomkov, njihovo oblikovanje in sestavljanje pa privede do neskončno različnih unikatnih sestavov,« o sestavu pove Maja in poudari pomen unikatnosti, ki v svetu globalizacije postaja vse redkeje prisotna.

Več različic z namenom umeščanja v posamezne prostore

Prva različica sestava, poimenovana Building Blocks Rainbow, je v obliki omarice za čevlje nastala leta 2018 v sklopu projekta JT3 Staromeščansko stanovanje. Vse odtlej je vzklilo že več unikatnih različic, od TV omarice Building Blocks Zebra pa do kuhinjskega otoka Building Blocks Island in Building Blocks Entry Seta s fluorescenčno omarico za čevlje in kovinskimi okvirji za obešanje plaščev. Filozofijo sestava uteleša tudi Bulding Blocs Sofa set, sestavljen iz zofe in kavne mizice iz medenine s kovinskim modrim okvirjem. Projekt se z vsakim novim elementom organsko razvija in raste, za razliko od stene, ki prostor razmejuje, pa ga Building Blocks sestavi povezujejo.

»Element Building Blocks predstavlja gradnike boljše prihodnosti. Z raznolikostjo materialov, barv, oblik in velikosti simbolizirajo multikulturnost znotraj mikrokozmosa današnje družbe. Hkrati pa dokazujejo, da je sobivanje kljub drugačnosti mogoče. In tega kot družba potrebujemo veliko več,« je jasno sporočilo projekta.

Kreativnost, ki ne pozna meja

Tudi sicer Maja pri oblikovanju prostorov in pohištvenih elementov izhaja iz sebe, svoje intuicije. Ob upoštevanju želja naročnika, seveda. Navdihujeta jo prostor in posameznik, ki mu je ta prostor namenjen. Kot je unikaten vsak prostor, je unikaten tudi posameznik. To se odraža v edinstveni izbiri personaliziranih pohištvenih kosov in umetniških instalacij, kot so sestavi Building Blocks, betonske mize Concretable, nočne omarice Love Letters in drugi avtorski kosi arhitektke. Ob vsakem novem projektu interierja nastajajo novi pohištveni kosi, saj Majina kreativnost ne pozna meja. Kot poudari sama, ji mora le dovoliti, da razmahne svoja krila. Njeni pohištveni kosi so tudi odziv na družbo, dogajanje v svetu. Tako so nastale nočne omarice Love Letters, s katerimi se je arhitektka predstavila na zadnjem sejmu Ambient.

»Nočne omarice LOVE LETTERS nas v času digitalne komunikacije opomnijo na pomen pisanja ljubezenskih pisem. V času, ko je vsak dan več komunikacijskih orodij, kot so mobilni telefoni, aplikacije Whatsapp, Messenger, Instagram, Snapchat, Tik Tok, Teams, Zoom, komuniciramo kvantitativno vse več, vendar kvalitativno vse manj. Čeprav je prva asociacija na ljubezensko pismo romantična izpoved dveh zaljubljencev, omarice Love letters nagovarjajo predvsem posameznika, da sam sebi napiše ljubezensko pismo,« poudarja sogovornica.

»Čas je za ljubezen«

Omarice so oblikovane iz najrazličnejših materialov (od mediapan plošč do masivnega lesa, ultrapasa in kovine) in barv, v obliki pisemske ovojnice. Najbolj prepoznavna je različica v pudrasto rožnati barvi, v kombinaciji z medenino. V posebni izdaji je nastala tudi barvana različica s fluo poudarki, v izboru pa najdete še različico v zlatih tonih in takšno iz masivnega lesa v kombinaciji z medenino. To pa še zdaleč ni konec, saj bodo v prihodnosti luč sveta ugledale še številne druge barvne kombinacije. Naloga omarice še zdaleč ni končana. Nočne omarice Love Letters se s svojo prezenco dotikajo globokega jedra intime posameznika, posledično pa tudi družbe. Spodbujajo družbeno angažiranost do odprtih vprašanj glede mnogih izzivov v svetu in poudarjajo pomen posameznika tudi k njihovemu reševanju.

»Love Letters poudarjajo pomen odprtosti in pozitivnosti intimnih odnosov. Največ, kar lahko naredimo kot družba, je, da najprej spremenimo samega sebe in s tem vplivamo na mikro okolje, znotraj katerega živimo. Čas je za ljubezen,« sklene Maja Stamenković.

Fotografije: Marijo Zupanov