Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Urška in Gašper sta to vzela zelo dobesedno, saj njun dom v Stražišču poka po šivih od rastlin. Na stotine jih je in zasedajo že skoraj celo mansardno stanovanje.

Simpatičen mladi par iz Kranja, Urška in Gašper, nista klasična ljubitelja cvetočih rož, saj obožujeta sobne tropske rastline z zanimivimi listi. Posebno mesto v njunem srcu pa ima prva skupna rastlina – monstera, ki sta ji namenila tudi posebno mesto.  

»Jaz sem zelo ponosen na tole monstero, in sicer zato, ker je nekako začetnik najine ljubezni. To je bila ena izmed prvih rož, ki sva jih dobila. Dobila sva jo kot podtaknjenec od Urškine mami,« se spominja Gašper. Takrat je imela le en listek, zdaj, po štirih letih, ima pa njen zadnji listi že več kot pol metra premera.

»Monstere tudi hitro rastejo in vsak nov list ima več fenestracije. To so te luknjice notri in te zareze v listih. Zanimivo je gledati vsak nov list, kako ima več teh zarez, kako je vsak drugačen,« doda Urška in na vprašanje, kaj ju je vodilo k temu, da sta stanovanje tako napolnila z zelenjem, odgovarja, da jima je pri srcu že samo posebno vzdušje, ki ga pričarajo rastline, in tudi to, ko spremljata njihovo rast. »Meni je skrb za rastline tudi ena velika strast. Kot ena terapija, me pomirja.«

Da bi jima v stanovanju zmanjkalo prostora za rože, se naša sogovornika ne bojita. Ko ga je začelo primanjkovati na tleh, kjer sta sprva kopičila rastline, sta enostavno naredila nove police, plezalkam speljala pot po steni in se poslovila od nekaj kosov pohištva.

Zaradi rastlin sta tudi zamenjala spalni kotiček. Spalnico na vzhodni strani sta prepustila rastlinam, saj jim dopoldansko sonca bolj ustreza. V tej sobi se poleg rastlinjaka z bolj zahtevnimi rastlinami, ki potrebujejo  več vlage  ali bolj konstantno temperaturo, skriva še ena eksotika na štirih nogicah. Gre za leopardjega gekona, po imenu Soso. Čeprav ne prihaja iz džungle, ampak iz bolj skalnatih pobočij, se tu počuti odlično.

Kljub temu, da je na kupu toliko zelenih odtenkov rastlin, sta se Urška in Gašper odločila, da tudi pohištvo in stene odeneta v barve narave. »Ja, to paše zraven. Urška ima kar dober smisel za to, tako da je ona tudi izbrala odtenke,« pravi Gašper, Urška pa ga dopolni. »Ja, jaz tudi rastline postavljam skupaj po barvah. Recimo živo zelene rastline dam v en del skupaj. V kuhinji imava bolj modrikast odtenek, tam so take rastline, ki imajo bolj modre, srebrnkaste barve. Zelena nama je definitivno všeč.«

Vsem, ki bi radi ozelenili svoj dom, pa ne veste, kje začeti, svetujeta, da si najprej priskrbite nekaj manj zahtevnih rastlin, za katere boste zlahka skrbeli, prav tako pa se je dobro pripraviti na čase, ko vas ne bo doma, ko boste šli na dopust.

»Ja, to je lahko definitivno izziv. Ampak tukaj imava midva res srečo. Moja mami, moja sestra in moja najboljša prijateljica so tudi ljubiteljice rastlin in tudi znajo z njimi delat. Tako da ena od njih vedno vskoči, takrat ko greva midva na dopust. In res sva jim hvaležna za to,« zaključujeta rastlinoljubca, ki ju lahko spremljate tudi na njunem Instagram profilu Plantosaurs.