Vse kopalnice nimajo oken, kaj šele, da bi bile z njim opremljene tuš kabine. Pa vendarle je to luksuz, ki je hkrati praktičen in še estetski. Praktičen zato, ker prepušča v prostor dnevno svetlobo in omogoča zračenje, estetski pa zaradi tega, ker kopalnico naredi vizualno še bolj privlačno. Imajo pa tovrstna okna tudi kakšno slabost, kot je pomanjkanje zasebnosti in zahtevajo dodatno skrb glede zaščite pred vlago. Kaj torej pri oknih v tuš kabini prevlada: njihovi plusi ali minusi?

Kopalnica je eden najpogosteje uporabljenih prostorov v domu in zato je deležna tudi največ prenov. Pri tem se poleg novih ploščic in sanitarne opreme nekateri odločijo – seveda če obstaja možnost – da bodo tuš kabini dodali še okno. Razlogi so naslednji:

  • Svetloba: Ker tuš kabina zasede velik del prostora in predvsem površine stene, ji običajno primanjkuje svetlobe. Vgradnja okna ji omogoča naravno svetlobo in s tem tudi prihranek pri električni energiji, saj čez dan ni potrebno prižiganje luči.
  • Plesen: Naravna svetloba in svež zrak, ki ga lahko v kopalnico povabite skozi okno, preprečujeta nastajanje plesni. Z odpiranjem oken se dodatno znebite še neprijetnih vonjav, ki dostikrat vladajo v kopalnicah.
  • Prostornost: Okno v tuš kabini in nasploh v kopalnici ustvarja občutek, da je prostor večji, kot je v resnici. Zelo dobrodošel je zlasti pri majhnih kopalnicah, ki bi se brez okna zdele utesnjene.
  • Dekoracija: Okna so na voljo v najrazličnejših oblikah in stilih. S pravilnim izborom okna lahko dodate piko na i slogu opreme in dekoraciji prostora. Predvsem bodite pozorni na to, da raje kot lesen okenski okvir za kopalnico izberete okna iz umetne mase, ki jo bolj odporna na vodo.

Slabosti

Seveda pa imajo tudi okna v tuš kabini svojo slabo plat in svoje nasprotnike. Kaj so torej razlogi, ki vas bi lahko odvrnili od vgradnje okna v tuš kabino?

  • Zasebnost: Veliko prosojno okno ne pride v poštev, če imate na drugi strani sosede. V tem primeru je boljša izbira okno z motnim steklom, ki preprečuje vpogled v prostor ali pa dodatek senčila (denimo zavese).
  • Voda: Para, ki nastaja med prhanjem, se bo kondenzirala na steklu. Če imate trdo vodo, se bo na oknih začel nalagati tudi kamen in njegovo čiščenje je zoprno opravilo.
  • Vodotesnost: Kadar je okno vgrajeno v tuš kabino ali neposredno nad kapalno kad, naj bo pozicionirano tako, da ga med prhanjem ne boste škropili. Poleg tega je nujna kakovostna, vodotesna vgradnja okna. Če namreč zaradi slabe vodotesnosti zaide voda ob okenskem okvirju v steno, poškoduje omet in povzroča plesen.

Sklep

Ko prenavljate ali gradite kopalnico, imejte v mislih vse naštete pluse in minuse. Slednje lahko s pametnim načrtovanjem in kakovostno vgradnjo seveda povsem izključite ter uživate samo v prednostih, ki jih takšna okna v tuš kabini nudijo.

Foto: Pinterest