Lahko bi rekli, da stare kamnite hiše za svojimi štirimi zidovi skrivajo številne zgodbe tako nekdanjih kot zdajšnjih lastnikov. Želja po vrnitvi v stare čase se v času nakupa ali obnove pojavi pri številnih investitorjih, sploh če gre za bivanjske objekte investitorjevih prednikov. Edinstvene in nepravilne oblike kamnitih sten, toplina, domačnost, spomini na otroštvo in preteklost – s tem bi lahko na kratko opisali šarm, ki se skriva za vrati kamnitih hiš.

Vsestranski in trpežen material

Kamen kot gradbeni material je zaradi tehničnih lastnosti zelo učinkovit tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem. Gre za material, ki je bil v preteklosti zaradi svoje razpoložljivosti in odpornosti veliko uporabljen. Dobro zgrajene kamnite strukture lahko stojijo tudi stoletja. V Sloveniji ima kamnita gradnja bogato tradicijo na Krasu in v Istri.

Pri obnovi stare kamnite hiše je potrebno v primeru slabe izolativnosti v steno vključiti sloj toplotne izolacije – to lahko naredimo na notranji oziroma zunanji strani zidu,  ali v vmesnem prostoru med dvema stenama, če je to le mogoče. Tako ohranimo vse kvalitete kamna tako v interierju kot v zunanjosti zgradbe. Za toplotno izolacijo lahko uporabimo slamo, ovčjo volno, lesno volno, kameno volno …, s čimer kamniti hiši zagotovimo energetsko varčnost in dosežemo zahteve nizkoenergijske gradnje.

Glavno težavo največkrat predstavlja vlaga

V sam proces obnove je priporočljivo vključiti strokovnjaka za sanacije starejših hiš, ki bo preveril stabilnost obstoječe hiše, ogroženost lokacije pred plazovi in poplavami ter stopnjo vlage v nosilnih zidovih. Kamen je porozen material, ki vpija vlago in prav ta največkrat predstavlja glavno težavo.

Nosilne zidove starih kamnitih hiš so v času gradnje postavljali neposredno na teren, če pa so naredili temelje, le ti niso bili zaščiteni s hidroizolacijo. Možnih rešitev je več – vse od cenovno bolj ugodnih hidroizolacijskih pen pa do dražjih rešitev, kot so odkop in postavitev novih temeljev, zaščitenih s horizontalno hidroizolacijo.

Kamnite stene bogatijo dom in mu dajejo značaj ter eleganco

Pri načrtovanju notranje opreme in interierja je kamen material, ki ustreza izbiri katerikoli oblikovalskega sloga, od skandinavskega do rustikalnega, od industrijskega do sodobno minimalističnega. Kamnite stene lahko kombiniramo z nevtralnimi odtenki kot tudi z bolj živimi odtenki barv. Dobrodošli so različni vzorci.

Kombinacija starega s sodobnim stanovanjskim objektom prinaša značaj in eleganco. Kamen šteje toliko oblik, velikosti, barv in tekstur, da je končni videz kamnite hiše omejen le z domišljijo in drznostjo oblikovalca oziroma investitorja. Odličen je v kombinaciji z velikimi panoramskimi okni.

Lahko imajo ogromno prodajno vrednost

Ena izmed prednosti kamnitih hiš je temperaturno udobje – v času poletja kamen v notranjosti zadržuje hlad in daje svežino, v času zime ohranja toploto. Zaradi vizualne podobe ima kamnita hiša visoko prodajno vrednost. Kamen je privlačen in ne zahteva posebnega vzdrževanja. Dodatno prodajno vrednost viša tudi zvočno izolacijski značaj kamnitih hiš. Ta je pomemben za vse lastnike domov, ki si želijo družinske intimnosti.

Vas zanima še več o tem, kako je živeti v kamniti hiši, in predvsem, kako se lotiti obnove takšne hiše? V naši bližini, v hrvaški Istri, je ekipa Ambientov obiskala dve kamniti lepotici:

Hiša, polna zgodb

Villa Bofina