Včasih so stari objekti po svoji površini premajhni za bivanje, kar pa ne pomeni, da jih ni smiselno ohraniti in nadgraditi. Mlada družina je ob starem mlinu zgradila sodobno družinsko hišo, oblikovano z veliko spoštovanja do obstoječe gradnje. Po zaslugi RDTH architekti je tako nastal objekt, ki govori jezik stavbarske dediščine, tako z izbiro materialov kot s svojo obliko.

Na Slovaškem, natančneje v regiji Trenčín-Opatová, lahko opazujemo nenavadno simfonijo starega in sodobnega arhitekturnega jezika. Mlada družina si je namreč ustvarila dom v sodobnem objektu, na mestu, kjer so poprej stale lope in kokošnjak, tik ob starem mlinu, ki je bil z novogradnjo deležen temeljite preobrazbe.

Na tej posesti je prej živela babica lastnikov. Po travniku so se sprehajale, in se še danes, kokoši, voda je strumno poganjala kolesje tamkajšnjega mlina. Ob spominih na otroštvo, kot so ti, je bila odločitev o ohranitvi starega mlina precej jasna.

Družina si je zaželela sodobne družinske hiše, ki s svojo obliko in izbiro materialov ne bi motila značaja vasi. V ta namen so porušili nekaj objektov poznejše dozidave, nekaj lesenih lop in celo star kokošnjak, na tem mestu pa zgradili sodoben družinski dom, ki se s parkirnim nadstreškom povezuje s starim mlinom.

Izkazalo se je, da prenova celotnega poslopja mlina ne bi bila smiselna, zato so ohranili le najstarejši del tega, poznejše prizidke pa porušili. Ohranjeni del starega mlina je tako postal komplementarni del sodobnega družinskega doma, njegovo površino pa so namenili druženjem in delovnim površinam.

Njegovo podobo so v ta namen tudi preobrazili. V obodno steno mlina so vstavili novo kvadratno okno brez okvirja, s čimer so odprli nov pogled na dvorišče z okolico. Streha je bila dotrajana, zato so jo morali v celoti obnoviti, za prenovo fasade pa so zaprosili starega mojstra, ki je z apneno-cementno malto osvežil njegovo podobo.

Volumen družinske hiše meji na potok in ga zaznamuje silhueta treh dvokapnih streh. Te ustvarjajo prostorsko raznolikost v objektu samem, ki stanovalcem omogoča dinamično izkušnjo interjerja – prehod iz manjših v večje, odprte prostore. Nova stavba ima v nasprotju z zgodovinsko dediščino mlina skoraj minimalistično estetiko. Stene in stropi so beli in gladki, le na posameznih mestih postane jasno, da je konstrukcija hiše v celoti izdelana iz križno lepljenih plošč, medtem ko je fasada prekrita z lesom macesna.

  • Avtor: RDTH architekti; René Dlesk in Tamara Kolaříková
  • Lokacija objekta: Trenčín-Opatová
  • Leto začetka projekta: 2016‒2017
  • Leto vselitve: 2022
  • Uporabna površina: 190 m² (družinska hiša), 81 m² (mlin)
  • Velikost parcele: 1173 m²
  • Fotografije: Filip Beránek
  • Fotografije z dronom: Mário Puškarev