Udobje z dušo: prenovljeno stanovanje v Kopru

V prenovljenem staromeščanskem stanovanju v Kopru se v celoto zlivajo stare kamnite stene, topli naravni materiali ter drzne tehnološke rešitve.

0

Prenova stanovanja v stari kamniti meščanski hiši v mestnem jedru Kopra je bila za GASER arhitekte zanimiv izziv. Dolg in podolgovat tloris, obdan s kamnitimi stenami, so prepoznali kot enkraten ostanek tradicionalne primorske gradnje. Takšna hiša je idealno zatočišče pred poletno pripeko oziroma zimsko burjo; svojevrsten oklep, ki v notranjosti skozi vse leto vzdržuje idealno mikroklimo.

Stanovanje pred prenovo.

Arhitekti so tradicionalno kamnito školjko očistili, prezentirali v njeni izvirni luči in vanjo umestili le najnujnejše pohištvene kose: kavč in dolgo, večnamensko omaro v dnevni sobi, oziroma posteljo in garderobo v spalnici. A sodobno življenje hkrati dopušča in zahteva več kot le golo ogrodje: naročnik si je želel stanovanje funkcionalno razširiti in naravno osvetliti.

Tako so arhitekti nekdanjo garažo v pritličju preobrazili v večnamensko vhodno vežo. Tu lahko lastnik pusti svoje kolo, suši perilo, shrani orodje oziroma se udobno preobuje. V primeru povečanja družine pa se lahko vhodna veža ponovno zapre in preobrazi v otroško sobo: arhitekti so to možnost že v izhodišču vzeli v zakup in tako podaljšali čas, ki ga bo lahko stanovanje preživelo brez večjih adaptacij.

Iskanje ravnotežja

Po novih, zasebnih stopnicah (prej je bil vhod v stanovanje urejen neposredno iz skupnega stopnišča stavbe), se povzpnemo v nadstropje, v kamniti objem stanovanja. A na njegovem skrajnem koncu nas čaka s soncem oblito presenečenje: velika pokrita terasa, ki jo steklena stena deli na formalni ‘znotraj’ in ‘zunaj’.  Iz kamnitega oklepa tako vstopimo v popolnoma nov, svetel in zračen svet, v kuhinjsko-bivalni kotiček, ki se v toplih dneh prelije na teraso in poveže z mestom. “Tako smo ustvarili edinstven dnevni kotiček, ki je več kot samo jedilnica … tukaj namreč lastnik preživi večino časa, dela na prenosniku, bere, se druži ipd.,” pove arhitektka Zana Starovič Volk.

Nove statične ojačitve, kopalnica, pohištvo in dodatki so načrtno izbrani v sodobnem slogu, a v naravnih materialih. Tako se ustvari uravnotežena, a vedno zanimiva mešanica, ki povezuje tradicionalni arhitekturni okvir s sodobnim načinom življenja; tehnološke potrebe z nostalgijo; ter staro (pred vročino in mrazom zaščiteno) in novo (s soncem obsijano) pojmovanje kvalitete bivanja.

Nova zunanja preobleka

Za konec se ustavimo še pri zunanji podobi objekta. Čeprav je obnova stanovanja v notranjosti zahtevala kar nekaj rušitvenih del, so zunanje stene ostale nedotaknjene. Za eno od teh se celo domneva, da je bila v srednjem veku del koprskega obzidja, ostanke katerega so odkrili leta 2006 in ugotovili, da so ga zgradili iz lokalnega kamna in vezali z malto. Sledi so še danes vidne v tlaku okoli hiše, ki sedaj v sveži preobleki (nova fasada) skupaj s prenovljenim stanovanje sestavlja celovito zgodbo, vredno občudovanja.

Interier: GASER arhitektura

Fotografije: arhiv arhitektov in lastnika

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *