Imate nizko podstrešje, votle prostore ali druge horizontalne oziroma vertikalne površine, kjer je dostop težko zagotoviti? Hkrati pa veste, da prek teh konstrukcij izgubljate energijo in bi bila toplotna izolacija nujno potrebna? Brez skrbi, obstaja rešitev, ki vam poleg toplotne prinese še zvočno in požarno zaščito - imenuje se SUPAFIL.

Izolacijska vlakna za strojno vpihovanje

SUPAFIL je ime za nevezano izolacijo iz steklene mineralne volne, ki jo nameščajo s strojnim vpihovanjem. Izolacija SUPAFIL je negorljiva, kemijsko nevtralna, brez vseh dodatkov, ni higroskopična in je odporna proti plesni. Zagotavlja dobro toplotno izolativnost pri nizki nasipni gostoti in prispeva k boljši zvočni zaščiti gradbene konstrukcije.

Takšna izvedba izolacije je v primerjavi s klasično cenovno ugodna, hitra, čista in brez odpada. Pomemben podatek, zlasti pri primerjavi z drugimi izolacijami za vpihovanje, je nižja volumska teža, bistveno manj prašenja, po vgradnji pa ne prihaja do posedanja. Kot prednost lahko pri izolaciji SUPAFIL izpostavimo tudi trajnostni vidik, saj je SUPAFIL v celoti naraven, brez vseh dodatkov, za potrebe transporta pa je lahko bistveno bolj komprimiran kot drugi materiali za vpihovanje. Izolacija SUPAFIL je primerna tako za novogradnje kot za energetske prenove starejših objektov.

Kako poteka vgradnja?

Ves postopek vgradnje poteka hitro, preprosto in brez nečistoč v objektu. Nameščanje izolacije poteka prek transportne cevi za vpihovanje z zunanje strani objekta, s tem pa odpade prenašanje izolacije in druge potrebne opreme za izvedbo skozi objekt.

Kje se izolacijo za vpihovanje najpogosteje vgrajuje?

Izolacija s strojnim vpihavanjem je zelo primerna za težje dostopne zadnje stropne plošče neogrevanih podstrešij. V ta namen je na voljo izolacijski material iz nevezane mineralne volne SUPAFIL LOFT, ki se najpogosteje uporablja za primere izolacije nepohodnih izvedb, kot prosto nasutje, kjer izolacija ni direktno tlačno obremenjena. Če je potreba po servisnem dostopu, se lahko predhodno namesti preprosta montažna konstrukcija, pred začetkom del pa je treba poskrbeti, da so podstrešne površine prazne in čiste. Izvajalec namesti tudi parno zaporo, ki pa v primeru nepohodnih površin niti ni potrebna. Tako bo zadnja stropna plošča učinkovito izoliralna, preprečili boste toplotne izgube in zagotovili požarno varnost. Vse to zelo hitro, brez dodatnega dela in z le enim ukrepom.

Pogosta je tudi uporaba SUPAFIL-a za izolacijo poševne strehe, in sicer je v ta namen najbolje uporabiti SUPAFIL TIMBER FRAME. Pred nameščanjem izolacije je treba zapreti gradbeno konstrukcijo, kar je najlažje storiti z dodatnimi stranskimi pasovi mavčnih plošč ob vsakem špirovcu. Izvajalec namesti notranjo parno zaporo Homeseal LDS 100, pri čemer ravne preklopne spoje in vse preboje zalepi z enostranskim lepilnim trakom LDS Soliplan, vogalne stike s stenami pa zatesni z lepilno tesnilno maso LDS Solimur.

V tako pripravljeno strešno konstrukcijo se izolacija vpihuje v vsak prekat med dvema špirovcema. Gostoto vpihovanja izvajalci preverijo s pomočjo naprave za merjenje gostote, na koncu pa vse odprtine v parni zapori, skozi katere so izvajali vpihovanje, zatesnijo z lepilnim trakom LDS Soliplan. Sledi samo še namestitev končne notranje obloge iz mavčnih plošč, ki se vijačijo direktno na predhodno vgrajene pasove mavčnih plošč.

Izolacijo SUPAFIL TIMBER FRAME lahko namestite tudi kot zvočno izolacijo v predelnih stenah ali medetažnih talnih ploščah, v starejših objektih med stropniki ter za toplotno zaščito zunanjih sten, na primer v lesenih skeletnih objektih in montažnih hišah. Takšna izvedba je v primerjavi s klasično izolacijo v ploščah ali rolah hitrejša, čistejša, brez odpada in je cenovno ugodna.

Z izolacijo SUPAFIL lahko različne gradbene konstrukcije izolirate hitro, čisto in učinkovito, preprečite toplotne izgube in zagotovite požarno varnost ter zvočno izolativnost. Strošek si lahko znižate z nepovratnimi finančnimi spodbudami Eko sklada, vendar mora biti izolacija v ustreznih debelinah, ki so navedene v razpisnih pogojih.

Več o izolaciji SUPAFIL si lahko preberete na www.supafil.si, kjer tudi pridobite neobvezujočo ponudbo. Ali pa pokličite na tel. 04 51 14 105 oziroma pišite na svetovanje@knaufinsulation.com.

Sponzorirana objava