Napovedujemo: vse bolj zavedno bivanje, združevanje funkcij in materialne palete za vsak okus.

Vsako leto bivamo bolj zavedno: zavedamo se, da je naše bivalno okolje pomembno za naše zdravje in dobro počutje; v naš dom zavedno vnašamo naravne in trajnostne materiale; zavedamo se, da je s sodobnim načinom življenja vse bolj nujno združevanje prej ločenih bivanjskih in življenjskih funkcij (dela, druženja, kuhanja, sproščanja) … In tako gradimo povsem novo kulturo bivanja, ki se ji prilagaja tudi notranje oblikovanje. Pa poglejmo, kateri so trendi za leto 2020.

Še vedno ‘kuhate’ ali že ‘bivate v kuhinji’?

Sprememba družinske dinamike in življenjskega sloga je s seboj prinesla velik premik pri oblikovanju domov. Kuhinja se je namreč v nekaj pičlih letih iz obrobja preselila v samo središče doma.

Temu primerno tudi oblikovanje kuhinj postaja vse bolj zanimivo in dinamično. Kuhinje bodo tudi v letu 2020 sestavljene iz visokega niza in otoka, a slednji bo postal še bolj drzen – zavzel bo različne oblike, barve in materiale. Še vedno so priljubljeni bogati materiali (marmor, granit, keramika, nerjavno jeklo …), ter drzne barve (temno modra, zelena, barva terakote, črna ipd.). Kuhinjo osvetlite z dekorativnimi lestenci in okrasite z velikimi stenskimi umetninami; vanjo izlijte največ oblikovalske domišljije in jo resnično preobrazite v srce doma.

Hibridni prostori – delo in druženje na enem mestu

Po drugi strani bomo dnevno sobo vse bolj potiskali v kot in del bivalnega prostora namenili delu od doma. Dandanes skoraj brez izjeme vsi službo nosimo tudi domov: pregledujemo e-maile, pripravljamo seznam delovnih nalog za prihodnji dan, študiramo gradivo in tu in tam opravimo kak službeni klic.

S tem v mislih se delovni kotiček iz majhnih kabinetov, hodnikov in niš seli v dnevno sobo, oblikovalci pa mu namenjajo prav posebno pozornost. Tako boste na tržišču našli vse več (TV ali knjižnih) regalov z že integrirano delovno površino, v revijah notranjega oblikovanja pa boste zasledili vintage ali pa moderno oblikovane delovne mize. Teh res ne boste želeli skriti v kakšen pozabljen kot hiše!

Mega-hibrid: mini stanovanja

Ker je dom dosti več kot le prostor, v katerem spimo, oblikovanje majhnih stanovanj ostaja v trendu. Tako bomo videli še več majhnih, a pametno oblikovanih stanovanj, kjer se na spreten način prepletajo bivanje, kuhanje, spanje in druženje. Mar ni enkratno, kako lahko inovativno oblikovana notranja oprema tudi iz majhnih prostorov naredi udoben dom?

Na naši spletni strani smo objavili več zanimivo oblikovanih majhnih stanovanj. Ogledate si jih lahko tukaj.

Barvne in materialne palete za leto 2020

Splošni trendi v notranjem oblikovanju torej nakazujejo združevanje funkcij do te mere, da dom postane prostor, kjer lahko aktivno preživimo večji del dneva. A za udobno počutje potrebujemo še nekaj več kot le dobro organiziran prostor – potrebujemo izbrane materiale in barve. V nadaljevanju predstavljamo nekaj palet, ki bodo v trendu prihodnje leto.

Abstraktna in energična

Barve ekspresionistične umetnosti; abstraktne skice; igrivo mešanje barv … vse to je na kožo pisano mladim po duši, ki se ne bojijo v dom vnesti nekaj svoje pisane osebnosti.

Z barvami bomo usmerjali svoja počutja (ki se lahko kljub mešanju funkcij razlikujejo od sobe do sobe), in v dom vnesli dodatno inspiracijo in pozitivno energijo. Poskusite umirjeno rdečo, temno modro, gorčično ali pa zamolklo vijolično. V trendu so barvni kavči, pisan tekstil za dom (od zaves do preprog, posteljnih pregrinjal ipd.), pa tudi barvne stene. A pozor – pri barvanju sten se vedno odločite za dve ali tri barve, ki jih na isti površini pokombinirate na abstrakten način. Tako boste ustvarili zanimivo kompozicijo, ob kateri lahko poljubno premikate pohištvo, tako da vam nikoli ne bo dolgčas.

Strukturirana preprostost

Če vam je bolj všeč umirjen, skandinavski slog, potem boste navdušeni nad to barvno paleto. Nežna in naravna kombinacija barv in materialov bo prava za umirjene in udobne kotičke, v katerih se boste lažje sprostili po napornem dnevu. 

A v nasprotju s skandinavskim slogom, leta 2020 v interierju ne bomo videli veliko sivine. Na pohodu so namreč nove nevtralne barve: bombažno bela, peščeno siva ali pa žajbljeva zelena. Še najbolje bo, če posežete po naravnih barvilih – najsibo za stene (kjer pride v poštev ilovnati omet) ali pa za tkanine. Materialno bodo v paleto najlepše pristajali volna, lan in bombaž; les, kamen ali opeka. Da vam ne bo dolgčas, kombinirajte različne materiale, vzorce in odtenke bele, ne pozabite pa na teksturo – npr. letnic lesa ali pa volnenih vlaken. Posezite po ročno izdelanih kosih, v katerih še čutite prisotnost narave.

Eklektični glamur

Glamur je nazaj in tokrat še bolj divji in samozavesten kot v preteklosti. Ta retro slog kombinira najboljše iz 20. stoletja: drzne, a zrele barve; luksuzne materiale (kovine, žamet, usnje); ter zahtevne oblike (svetilo Sputnik ali pa ornamentalne kavne mizice, na primer).

Izberite bogate barve, kot so na primer kraljevsko modra, ali rubinasto rdeča; in jih kombinirajte s toplejšimi toni oker, roza ali bakrene barve. Da bo prostor zares glamurozen, ne pozabite na kovinske detajle v toplih zlatih, bakrenih, medeninastih ali bronastih odtenkih. Največji greh pri tem slogu je bela stena – opremite jo z velikim oljem na platnu, z zavesami, ali pa jo v celoti prebarvajte v bogato, temno barvo.

Japandi

Japandi je v trendu že dobri dve leti, a oblikovalci se ga nikakor niso naveličali. Ta zanimivo poimenovani slog združuje najboljše iz skandinavskega in japonskega oblikovanja – kvalitetne pohištvene kose iz naravnih materialov, funkcionalno opremo in pridih tradicije.

Za opremo v slogu japandi se poslužite naravnih materialov, a ne ostanite zgolj pri lesu. Keramika, kamen (brušen ali tolčen), juta, lan, bambus, kovine … Vsi naravni elementi naj ustvarijo popolno kompozicijo med toplim in hladnim, temnim in svetlim; predvsem pa med maksimalno estetiko in maksimalno uporabo.

Ostali trendi

Terakota (tako pečena glina kot barva, ki jo posnema), bo letos prevzela interierje. Kako ne – ta naravni material je odličen uravnalec vlage v prostoru, hkrati pa s svojo vibrantno, a naravno oranžno barvo v prostor vnese enkratno energijo. 

Pluta je naraven, trajnosten, odporen, a hkrati zelo voljan material, ki ga je preprosto reciklirati. Vanjo lahko oblečemo tla ali stene, lahko služi kot mizna plošča, ličnica omar, tabure ipd.

Apneni ali ilovnati ometi v dom vnesejo naravne tone in teksture, pridih ročnega dela, tradicije in kvalitetnega in zdravega bivanja. Številne sintetične barve v sebi namreč vsebujejo hlapljive organske snovi, ki škodujejo našemu zdravju.

Trendi, ki se poslavljajo

Prihodnje leto se bomo poslovili od naslednjih že prežvečenih trendov:

Združevanje kopalnice in spalnice. Raznorazni pomisleki – higiena, vlaga, poraba energije za ogrevanje – bodo kopalno kad vrnili na njeno pravo mesto: v kopalnico. A to ne pomeni, da morate biti pri oblikovanju kopalnice kaj manj razkošnejši: veliko okno s pogledom v naravo, obilica sobnih rastlin in pa izbrani materiali (les, marmor ipd.), bodo še bolj blagodejni za sproščanje v kopalni kadi kot pa pogled na razmetano posteljo.

Naredi sam projekti. Še vedno bodo v trendu vintage kosi pohištva, ki jih zavestno ohranjamo in jim z majhnimi popravili ponujamo novo življenje. Tako bomo še naprej oboževali kredence, masivne lesene mize, stole iz babičinega podstrešja ipd. A drugače velja za različne projekte izpod naših (laičnih) rok, ki nimajo ne zgodovinske ne obrtniške vrednosti. Tako bomo iz domov prihodnje leto odstranili ponesrečeni makrame, pohištvo iz palet, svetila iz recikliranih materialov, pa tudi okrase v obliki stenskih nalepk.

Domovi brez hišnega tekstila. Mit, da je hišni tekstil vzrok za alergije, je ovržen – strokovnjaki se namreč strinjajo, da ob primernem vzdrževanju (sesanju in pranju) tekstil alergene pravzaprav ujame in jim prepreči kroženje po prostoru – in s tem njihovo vdihavanje. Poleg tega hišni tekstil v dom prinese posebno toplino, pa teksturo in barvo, ki jo lahko na preprost način zamenjamo, ko se je naveličamo. Preproge, zavese, pregrinjala, odeje, blazine … Če želite le majhno spremembo v vašem domu, naj bo hišni tekstil vaš prvi korak.

Foto: Pinterest