Vonj vašega doma je ena od prvih stvari, ki jih opazijo vaši gostje, ko pridejo na obisk. A kaj ko se slabim vonjavam v domu skorajda ne moremo izogniti - lahko pa jih izničimo pri njihovem izvoru!

Če imajo oblačila v vaši omari vonj po vlagi, najprej poskrbite, da bo na policah in obešalnikih kar najmanj oblačil (in ta naj bodo popolnoma suha, ko jih zložimo v omaro!). Omaro nato opremimo z mrežastimi vrečkami riža ali kavnih zrn, ki absorbirajo vlago in vonjave; vrečke pa lahko dodatno aromatiziramo z dodatki eteričnih olj, cvetov sivke, klinčkov ali posušenih rezin pomaranče ali limone. Enako storite v omari za čevlje (neprijetne vonjave iz čevljev lahko odstranite s pomočjo sode bikarbone); hišne copate pa redno perite v pralnem stroju.

Foto: Pixabay

hladilnik (ki ga z mešanico kisa in vode očistimo vsaj enkrat tedensko) lahko postavite posodico s sodo bikarbono, ki bo vpila vse neprijetne vonjave.

Tudi oblazinjeno pohištvo lahko začne smrdeti – sploh poleti, ko se bolj potimo. Najprej tekstilne pohištvene kose posesamo s krtačnim nastavkom. Obilno potresemo s sodo bikarbono, ki bo vpila vse neprijetne vonjave, in jo pustimo stati vsaj četrt ure. Medtem zmešamo domače čistilo za oblazinjeno pohištvo – žličko detergenta za posodo zmešamo z žličko kisa in skodelico tople vode ter nalijemo v razpršilko. Poškropimo po oblazinjenih delih pohištva (kis in soda bosta stopili v reakcijo) in nato s čisto krpo v krožnih gibih obrišemo površino. Pustimo, da se kavč do suhega posuši, preden nanj spet položimo blazine ali nanj sedemo.

Koši za smeti so še ena od točk izvora neprijetnih vonjav, predvsem v poletni vročini. Da iz njih ne bi tako močno smrdelo, na dno posode za organske odpadke nasujemo malo peska za mačje stranišče (ja, prav ste prebrali). Pesek je zasnovan, da vpije vse tekočine in neprijetne vonjave. Enkrat na teden pesek zamenjamo in ob tem koš splaknemo z mešanico kisa in vode.

kopalnici skrbimo za dobro prezračevanje in sproti odstranjujemo izvore vlage: mokro kopalniško preprogo takoj obesimo, poskrbimo, da se bo zavesa za prhanje dobro odcedila, ter po prhanju pobrišemo mokra tla. Domači osvežilec zraka za kopalnico lahko izdelate iz koščkov trdega mila, ki jih drobno nasekljate in jih dodate kopalni soli. Mešanico stresite v stekleno posodo in jo postavite na odprto polico.

Foto: Pexels

Ko so izvori slabih vonjav odpravljeni, lahko svoj dom dodatno aromatizirate. A pozor: izogibajte se umetnim osvežilcem zraka in svečam, saj velikokrat vsebujejo strupene snovi, ki škodujejo vašim dihalom. Kot domači osvežilec zraka lahko v vseh prostorih doma uporabljate domači pot-pourri (kako ga izdelati, preberite v prispevku), difuzor eteričnih olj (priporočamo na primer rožmarin, limono, vaniljo, meto, jasmin ali sivko) oziroma se v celoti izognite dodanim aromam. Pravijo, da čistoča nima vonja – naj bo brez vonja tudi vaš dom!