Napihljivo pohištvo največkrat uporabljamo na verandah, vrtovih in na piknikih, brez njega si skoraj ne znamo predstavljati niti poležavanja na plaži. Kaj pa napihljiv kavč sredi dnevne sobe? Seveda, saj ima kup prednosti pred običajnim pohištvom.

Napihljivo pohištvo je večinoma izdelano iz polivinil karbonatnega materiala, ki je izjemno močan in elastičen material ter na voljo v najrazličnejših barvnih odtenkih. Vsak kos napihljivega pohištva ima tudi luknjo in čep (običajno plastičen ali gumijast), skozi katerega se z večjo tlačilko napolni zrak in pri katerem je bistveno, da se ga dobro pritrdi, sicer zrak uhaja.

Veliko običajnega pohištva lahko dobimo v napihljivi različici, na primer fotelje, zofe, tabureje, postelje in celo mizice. Vse našteto je odlična popestritev za otroške sobe, posamezni kosi pa lepo pridejo do izraza tudi drugod v stanovanju, saj so zanimiv poudarek.

Zakaj torej izbrati napihljivo pohištvo?

Seveda pa nakupujemo napihljivo pohištvo še iz drugih razlogov:

  • Ker je poceni. Napihljivo zofo dobimo že za par deset evrov, podobno ceno imajo napihljive postelje. Če živimo na začasnem naslovu in potrebujemo pohištvo le za kratko obdobje, je torej napihljiva različica pametna odločitev.
  • Napihljivo pohištvo je barvito in privlačno, kot nalašč za v otroške sobe. Prednost je tudi ta, da nima ostrih robov, ni nevarno, otroci pa se na njem lahko imenitno pozibavajo.
  • Je prenosno. Vse, kar je treba storiti, če želimo napihljivo pohištvo prestaviti ali prenesti na drugo lokacijo, je to, da spustimo zrak. Pravzaprav lahko cel kavč preselimo v eni sami vrečki.
  • Ne zahteva posebnega vzdrževanja. Napihljivega pohištva ni treba loščiti, voskati niti pršiti s sprejem za zaščito ali proti pršicam.
  • Zelo hvaležno je, ko pridejo nenapovedani obiski. Takrat samo vzamemo napihljiv stol, naslanjač ali posteljo in že se bo pri nas vsak počutil dobrodošlo.

Slabosti

  • Kljub vsem dobrim lastnostim napihljivega pohištva pa je tudi nekaj takšnih, ki nas utegnejo od njega odvrniti.
  • Je precej občutljivo. Že najmanjši vbod s šivanko ali ostrim gumbom pri hlačah ga naredi neuporabnega. Luknjico lahko sicer zamašimo, vendar se bo prej ali slej spet razprla.
  • Ker je napolnjeno z zrakom, ni stabilno in kar naprej valovi. To zlasti velja za manjše kose napihljivega pohištva.
  • Sčasoma takšno pohištvo izgubi čvrstost, plastika preperi, gumijasti zamaški pa postanejo ohlapnejši in težje zadržujejo zrak.
  • V primerjavi z običajnim pohištvom deluje bolj ceneno in manj elegantno. Če želimo v svojem domu ustvariti vtis glamurja, potem takšno pohištvo zanesljivo ni prava izbira.

Foto: Pinterest