V Cerkvenjaku sredi prelepega naravnega okolja stoji markantni, večkrat nagrajeni vrtec.

Ker je bil stari vrtec premajhen, je občina Cerkvenjak leta 2010 razpisala arhitekturni natečaj za izgradnjo novega. Na razpis je prišlo pet arhitekturnih rešitev, izbrana pa je bila izvirna zasnova biroja Superform. “Občina mi je zaupala, da sem vodil komisijo natečaja in lahko rečem, da je bil to edini projekt, ki je najprej privlačil mene, nato pa še vse ostale žirante. Projekt je bil sicer nenavaden za to okolje, ampak se je v tem času lepo zlil z njim. Zdaj lahko rečem, da imamo pri nas srečne, zdrave in zadovoljne otroke in starše,” svojega navdušenja nad novim vrtcem ne skriva ravnatelj, mag. Mirko Žmavc.

Vrtec je arhitekturno zelo razgiban: njegova osnovna veja – večnamenski hodnik – se prilagaja padcu terena in z lijakasto razširitvijo izoblikuje amfiteatralni večnamenski prostor, v katerem se otroci zjutraj preoblečejo, nato pa se tu družijo, uprizarjajo predstave in gostijo vrtčevske dogodke. “To je odprt prostor, kjer se dogajajo skupne aktivnosti, dočim igralnice pa so oblikovane kot hiške ob tem osrednjem trgu,” pojasni arhitekt Anton Žižek. Igralnice so pokrite z dvokapnico, prilagojene merilu otrok in v svoj prostor prepuščajo obilo svetlobe: torej so odličen ambient za zdravo in kreativno preživljanje časa v vrtcu. Vsaka igralnica je zasnovana kot svoja veja drevesa, mednje pa se zažira narava – odprti prostor igrišča.

Zanimiva je tudi fasada. “Francoska beseda ‘façade’ izhaja iz besede ‘obraz’. Zunanjost je pomembna, je kot prvi pozdrav, dobrodošlica, ko otrok prihaja v vrtec,” pojasni arhitekt. Zato so zanjo izbrali tople, prijetne barve. Vlaknocementne plošče, ki prekrivajo zunanjost, so morali zaradi tehničnih lastnosti deliti po vertikali in horizontali: s tem so ustvarili dinamičen organski ritem in zasnovali vzorec, ki si ga lahko vsak po svoje interpretira – v njem vidimo ptice, živali in rastline.

V vrtcu se otroci prvič srečajo z družbeno arhitekturo večjega merila in ta izkušnja sodi med prve in pomembnejše gradnike njihove osebnosti.

Zdravo okolje je temelj

Pri opremi vrtca je bilo veliko pozornosti posvečene tako otroškemu doživljanju prostora kot tudi zdravju. Oblica naravne svetlobe je tista, ki jo predvsem vzgojiteljice zaznavajo kot pozitivno pri svojem delu, seveda pa ne moremo mimo pohvalnega boja proti škodljivim plinom, ki jih v prostor izpuščajo gradbeni materiali, oprema in igrače.

Nasploh so veliko pozornosti posvetili formaldehidu, ki ga najdemo v hišnem tekstilu, gospodinjskih izdelkih, premazih, talnih oblogah ipd., z njim pa so nasičene predvsem novogradnje. Formaldehid je še posebej škodljiv za nosečnice, otroke in starostnike in njegovo pogosto vdihavanje lahko povzroči simptome, kot so vneto grlo, kašelj, pekoče oči ali krvavenje iz nosu, prevelika izpostavljenost pa celo raka nosne votline in grla. Stene vrtca so tako premazali z inovativno barvo SPEKTRA Active Air, ki lovi molekule formaldehida in jih razgrajuje v zdravju neškodljiva vodno paro in ogljikov dioksid.

Helios je pri snovanju barve SPEKTRA Active Air stopil še korak dlje: barva je odporna na mokro čiščenje madežev, na navzemanje umazanije in celo na dezinfekcijska sredstva, zato je izjemno primerna za vse družbene stavbe, kjer sta pomembni higiena in sterilnost – za vrtce, bolnišnice in domove starostnikov.

Arhitektura je le okvir za skupnost

Vrtec v prvi vrsti ni arhitektura, ampak izkušnja otroka. Otrok doživlja svet instinktivno, čustveno, senzorično; vrtec otroku nudi prostor, kjer se počuti dobro in varno, hkrati pa prostor, ki spodbuja raziskovanje, kreativnost, igro, socializacijo in razvoj. Snovalci vrtca so vse to vzeli v zakup in ustvarili večplasten prostor, ki je za svojo inovativnost prejel več mednarodnih nagrad – največja med njimi pa je zagotovo pozitiven odziv skupnosti, za katero je bil vrtec zgrajen.

Arhitektura: Superform

Fotografije: Luka Kaše, Miran Kambič