Ljudje smo ves čas obkroženi z barvami. S prostim očesom lahko zaznavamo okoli 2000 različnih odtenkov, poimenovanj zanje pa imamo le okoli 20. Nekatere barve delujejo na nas poživljajoče in nas napolnjujejo s pozitivno energijo, druge pomirjajo, spet tretje pa žalostijo in vznemirjajo. S premišljeno uporabo barv lahko zato v interjerju nadziramo tudi naše počutje.

Vsak od nas ima svoj spekter priljubljenih barv in tudi barv, ki mu ne odgovarjajo. To, katera barva nam je blizu in katera nas odbija oziroma, kako barve doživljamo, pa je odvisno od veliko dejavnikov: denimo do našega splošnega počutja, nianse barve in tudi vrste svetlobe. Barve so namreč na naravni svetlobi lahko čisto drugačne kot na umetni, prav tako jih vidimo drugače zjutraj kot zvečer.

Da bomo pravilno izbrali odtenke za prostore, v katerih bivamo, je torej treba upoštevati marsikaj, predvsem pa tiste nezavedne, psihološke vplive, ki jih imajo različne barve na nas. Poglejmo podrobneje:

MODRA: Modra barva je uvrščena na hladni del barvnega spektra. Zanjo je značilno, da pomirja, simbolizira zanesljivost in zvestobo. Povezujemo jo z daljavo, morjem, nebom in neskončnostjo. Predmete optično poveča, zato jo lahko uporabimo za povečavo stene v prostoru, na naše telo pa deluje tako, da znižuje krvni tlak, prispeva k uravnavanju spanja in umirja bolečine. Modra prav tako dviguje koncentracijo, krepi jasnost misli in ustvarjalnost. Med Evropejci je od vseh barv najbolj priljubljena, in sicer ne glede na odtenek: naj bo ledeno modra, azurna, pariška, marin ali kraljevsko modra.

RUMENA: Rumena ponazarja sonce in deluje ravno nasprotno od modre. Je vsiljiva, kričeča, živahna. Izžareva toplino, vedrino, zadovoljstvo in optimizem. Rumena je tudi simbol za ljubosumje, zavist. Če smo bolj introvertirani, v stresu ali celo depresivni, nas bo rumena napolnila z optimizmom in samozavestjo. Nadalje krepi živčni sistem, spodbuja limfni sistem ter čisti prebavni trakt. Ljudje, ki jim je rumena barva všeč, so idealisti z veliko mero domišljije. Tisti, ki je ne marajo, pa so navadno zelo kritični. Katero rumeno bi izbrali vi? Limonino, zlato, žafran ali gorčično?

RDEČA: Rdeča je barva krvi in ognja. Je simbol ljubezni in življenja, vojne in agresije. Simbolizira bojevitost, moč, strast. Njen fiziološki vpliv na človeka se kaže v pospešenem pulzu, hitrejšem krvnem obtoku in dihanju ter zvišani mišični napetosti. Pravijo, da je z rdečo težko živeti, sploh, kadar z njo pretiravamo. Primerna je za prostore, ki morajo biti topli in v katerih poteka telesna dejavnost, na primer za opremljanje hodnikov, stopnišč, kuhinj in igralnih sob.

ORANŽNA: Oranžna združuje vse prednosti rumene in rdeče. Je močna in živahna, hkrati pa tudi topla, zato ugodno vpliva na človekovo počutje. Osvobaja in sprošča čustva, spodbudno deluje na možgane, vrača vero v življenje. Če smo potrti, pomaga pregnati negativne občutke in vliva pogum. Primerna je za jedilnice, saj blagodejno deluje na prebavni sistem. Zanimivo je, da je oranžna bolj všeč ženskam in mladim ljudem, medtem ko pri moških in starejših ni tako priljubljena.

ZELENA: Travniki, gozdovi, pomlad. Vse to je zelena barva, ki iz ljudi preganja obup in razočaranje, prinaša pa pomirjenost in zadovoljstvo. Spada med hladne barve in je popolno nasprotje rdeče. Simbolno predstavlja življenje, prebujenje, svežino, pa tudi nezrelost in mladost. Vpliv zelene barve se kaže v znižanem krvnem tlaku, umiritvi živcev, odpravlja nespečnost, glavobole, spodbudno vpliva ne delovanje hipofize, skrbi za notranje ravnovesje. Temno zelena je bolj všeč starejšim ljudem, mlajši imajo raje svetlo zelene odtenke, kot so jabolčno in limetino zelena.

VIJOLIČNA: Vijolično ali njene odtenke (lila, škrlatno, slezenasto) v naravi najdemo redkeje, zato ji pravimo tudi umetna barva. Po eni strani simbolizira žalost, melanholijo in potrtost, po drugi pa tudi hrepenenje, upanje, skrivnostnost in dostojanstvo. Fiziološko krepi srce in pljuča, uravnoveša prebavo, blaži izpuščaje in opekline. V interjerju ustvarja podobno okolje kot zelena, tesno je povezana z ustvarjalnostjo, zato so z njo obkroženi številni umetniki. Najdemo jo v ateljejih mnogih slikarjev in skladateljev.

RJAVA: Barva zemlje vzbuja občutek varnosti, domačnosti in zadovoljstva. Je topla barva, simbolizira zemljo, trdnost in praktičnost. Nekateri jo imajo tudi za umazano, pripisujejo ji povprečnost in dolgočasnost. Verjetno zaradi tega, ker jo najdemo povsod okoli nas. Če smo obkroženi z rjavim pohištvom, se počutimo varne pred zunanjim svetom, v dom vnese trdnost, priporočljivo jo je uporabiti v času negotovosti. Toplo učinkujejo zlasti odtenki ilovnato rjave, žgane gline, čokolade, kave in bež.

BELA: Skupaj s črno je umeščena med tako imenovane nebarve (barve brez pigmenta). Predstavlja čistost, nedolžnost, idealnost. Je simbol miru, nevtralnosti, elegance. Je lahkotna, deluje očiščevalno, če z njo pretiravamo, pa tudi hladno, sterilno in vsiljuje občutek osamljenosti. Strokovnjaki svetujejo, da je za interjer bolje uporabiti rahlo obarvano belo barvo, ki naredi prostor toplejši, ne da bi izgubila svežino.

ČRNA: Simbolizira smrt, žalost, temo, negativnost. Fiziološko deluje na nas tako, da spodbuja počitek, psihološko pa v sebi nosi tudi moč, dinamičnost in skrivnostnost. Z njo je težko živeti, tisti, ki imajo v stanovanju veliko črne, se lahko počutijo odtujeni (črna dostikrat prekriva prava čustva). A če jo uporabimo zmerno, v pravih količinah, je lahko tudi vir navdiha, elegance in kot poudarek lastnosti drugih barv.

ROZA: Roza barvo povezujemo z ljubeznijo, varnostjo, očarljivostjo, ženstvenostjo in ugodjem. Preganja osamljenost in potrtost ter skrbi za harmonijo, notranji mir. V stanovanju je najbolj primerna za dekliške otroške sobe in spalnice, saj nezavedno nevtralizira nered in mehča frustracije. Tudi v druge prostore prinaša topel sijaj in ustvarja energijo dobrega počutja. Z njo lahko brez pomislekov prepleskamo tudi velike površine sten.

SIVA: Siva se giblje med črno in belo, med dnevom in nočjo, ni ne topla ne hladna. Simbolizira neodločnost, dolgočasnost, brezčutnost, povezujemo jo tudi s starostjo (sivi lasje) in negativnimi pojavi (megla, prah, dim). Nekoč je bila to barva revežev, danes pa se je nekako otresla negativnih oznak in je pridobila status elegance. Zlasti bisernato siva je zelo priljubljena v moderno zasnovanih domovih.

Izbira odtenka za notranjo steno

Zdaj, ko poznamo vse pomembnejše vplive in pomene barv, se lahko lotimo izbire pravega odtenka za naš dom, naše notranje stene. Sledimo naslednjim napotkom, ki so jih pripravili specialisti za barve pri podjetju Helios:

Če imamo manjši prostor, so primernejše svetlejše barvah; če bi radi obarvali otroško sobo, razmišljajmo bolj o nežnih tonih, ki pomirjajo; vijolični odtenki se uporabljajo v razkošnih prostorih, zeleni odtenki pa v nas vzbujajo potrpežljivost in spodbujajo koncentracijo, zato so primerni za vse prostore, kjer delamo in se učimo. Minimalistični stil uporablja črno-belo kombinacijo barv, medtem ko skandinavski slog uporablja pastelne in zemeljske odtenke. Na izbor odtenkov v veliki meri vplivajo tudi trenutni modni trendi, ki narekujejo odtenke v pohištveni industriji in industriji hišnega tekstila. Pri izbiri je pomembno, da upoštevamo dimenzije samega prostora, njegovo arhitekturo,  stil  opreme in to, kakšno vzdušje želimo pričarati v prostor ter katere dejavnosti se bodo tam izvajale. Nenazadnje pa seveda, kar nam je všeč.

Letošnja Heliosova novost je barvna karta Interior Collection. Vsebuje kar 1200 nians in pokriva cel barvni prostor. Velik poudarek je na pastelnih in zemeljskih tonih, ki se vedno lahko kombinirajo s čisto belo ali pa z močnejšimi odtenki.

Odtenkov je veliko, zato so v pomoč barvne karte

Za lažjo odločitev uporabljajmo tudi barvne karte, kjer lahko izberemo barvni odtenek in ga nato pokažemo prodajalcu. Če nam je všeč barva določenega predmeta v našem domu (tekstila, dekoracije, obleke …) pa ta predmet enostavno prinesemo s seboj v najbližjo trgovino z gradbenim materialom, kjer bomo med široko izbiro odtenkov po barvni karti zagotovo našli ustreznega.

Kaj sledi, ko je odtenek izbran?

Ko je niansa izbrana, je stvar popolnoma enostavna. Prodajalec glede na naročeno količino izbere izdelek v ustrezni embalaži, ga odpre in podstavi pod dozirnik. V program vnese  izbrani  izdelek, barvno karto in nianso ter klikne doziraj. Dozirnik avtomatsko podozira točno določeno količino točno določenih niansiranih past v embalažo. Poniansirano barvo nato postavi v stresalnik, ki s stresanjem poskrbi, da se vse skupaj dobro premeša in niansa je pripravljena za nanos. Barvanje za spomladansko osvežitev doma se lahko začne!

Za domače mojstre, ki se pleskanja lotevamo sami, so zelo primerne barve Helios Spektra Extra(slovi po svoji prekrivnosti in belini), Spektra Classic plus (ponuja odlično kakovost) ter Fresh and Easy (primerna za vse, ki želijo v prostoru dalj časa ohranjati prijeten vonj po jasminu).

Viri:

  • Kobe, Jurij in Novljan, Tomaž: Barvne študije, Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana 2012
  • Bilban, Marjan: Lastnosti barv, Delo in varnost št. 2, str. 27 – 43, ZVD Zavod za varstvo pri delu in UL MF Katedra za javno zdravje, Ljubljana 2015

Fotografije: Helios