Na lokaciji, malenkost dvignjeni nad dolino, se nahaja pritlična hiša, ki ponuja prekrasne razglede na okolico. Z nagrado BIG SEE Tourism Design Award nagrajeni projekt je delo arhitekturnega studia PIKAPLUS, nizek objekt z nizom zasteklitev pa se spogleduje z Vipavsko dolino.

Pritlična hiša na obronku Vipavske doline kljub relativno majhni bivalni površini (116 m2) ponuja maksimalno udobje s čudovitim razgledom. Pokriva jo masivna ozelenjena streha, ki poudarja vodoravno linijo objekta, hkrati pa zagotavlja odlično zaščito v poletni vročini. Zasteklitev uokvirja razglede na dolino, medtem ko je vhod v objekt urejen z desne strani. Ob tem vstopite v vetrolov z garderobo, subtilno umeščeno v večji blok iz svetlega furnirja, ki se nadaljuje naprej v bivalni prostor.

Hišica s svetlo in prostorno notranjostjo ponuja obilje naravne svetlobe. Bivalni prostor se s panoramskimi okni razširi na pokrito teraso, malenkost dvignjeno nad preostali teren. Ločnica med notranjostjo in zunanjostjo je skozi steklo praktično zabrisana, saj narava skozi okna vstopa v prostor in deluje kot umetniško platno. Servisni prostori so umeščeni na zadnjo stran, za steno iz furnirja, ki se z materialnostjo povezuje s kuhinjo in preostalimi elementi v prostoru.

Pomembna veduta v bivalnem prostoru je kamin, ki povezuje obe strani bivanja in skrbi za toploto v zimskih mesecih. Na drugi strani bivalnega prostora je dnevni prostor s funkcionalno večnamensko sedežno garnituro in gugalnikom Rex oblikovalca Nika Kralja. Arhitekti so pri izbiri materialov in barv stavili na subtilne nevtralne odtenke, ki so jih poživili s skrbno izbranimi barvitimi poudarki. Tlak predstavlja mikrotoping, ki v prostoru ne izstopa, temveč dovoljuje, da do izraza pridejo drugi elementi.

Iz bivalnega prostora lahko stopite neposredno v nočne prostore, ki jih deli vgradna notranja oprema. Spalni prostor omogoča potrebno intimo, ob velikem oknu pa so arhitekti umestili okensko polico, namenjeno posedanju in umirjenemu branju. Nad posteljo se na svetlem odtenku modrega ometa bohoti podoba medveda. Iz spalnice dostopate do kopalnice, ki se z barvami in izbiro odtenkov navezuje na spalni prostor.

Povezanost med interierjem in okolico poudarjajo subtilni krajinski detajli. Z zasaditvijo se namreč objekt povezuje z okoliško naravo, zato je prav krajinska ureditev pomemben element umeščanja v prostor. Pot se vije v nivojih, obraščajo pa jo dišeči grmi sivke in trave.

Fotografije: Miha Bratina