Starši v poplavi plastičnih izdelkov le s težavo najdemo igrače, ki jih poleg uporabnosti odlikuje tudi trajnost. Igrače Little Pine Toys so prav to, unikatne in lesene ter odličen pripomoček pri učenju. Za znamko stojita Katjuša Červek in Patricija Pregelj, ki sta na krilih prijateljstva ustvarili okolju prijazne igrače za otroke.

Podjetje Little Pine Toys je bilo osnovano pred dobrima dvema letoma. Katjuša je prav takrat dokončala dodiplomski študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Patricija pa se je po končanem študiju Organizacije in menedžmenta socialnih dejavnosti želela ustvariti lastno znamko izdelkov. »Obe sva si želeli delati nekaj kreativnega in unikatnega, nekaj kar bi lahko izdelovali sami, zato sva bili obe takoj za, ko se je ponudila priložnost. Že od začetka sva vedeli, da bi rade ustvarjale izdelke iz lesa. Želeli sva, da bi bili izdelki čim bolj naravni in ekološki. Ideja za oblikovanje in izdelavo igrač se je porodila, ko sem med študijem nekaj časa delala v otroški trgovini. Opazila sem, da so kupci pokazali veliko zanimanje za personalizirane otroške izdelke in igrače, med katerimi pa nikoli ni bilo pestre izbire. Tako sva prišli na idejo o osnovanju personaliziranih lesenih igrač,« pojasni Katjuša. Little Pine Toys je znamka, ki trgu predstavlja ročno izdelane personalizirane lesene igrače, ki skozi igro na zabaven način spodbujajo učenje črk, razmišljanje in izboljšujejo otrokovo motoriko.

Igrače so v celoti izdelane na slovenskih tleh, natančneje v Murski Soboti. Dekleti sta vpeti v celoten proces izdelave igrač, vse od snovanja začetnih skic do samega oblikovanja in izdelave. Sami poskrbita tudi za bukove deske, ki jih je potrebno še naknadno obdelati v primerno velikost in debelino. »Največja ironija je, da je v Sloveniji, državi katera je prekrita z gozdom, najtežje od vsega dobiti masiven neobdelan les,« potarnata ustvarjalki. Vse sestavne komponente pošljeta v laboratorij na testiranje, saj je testEN 71-3 potreben za pridobitev certifikata CE, ki da potrošniku vedeti, da je igrača varna za uporabo. Obdelava lesa poteka ročno, za konec pobarvata les in vse dele sestavita v igračo. »Z oblikovanjem lesa sem se sama prvič srečala pri študiju industrijskega oblikovanja, kjer smo veliko časa posvetili obdelavi lesa, zato mi je material zelo blizu. Patricija pa se je z lesom začela spoznavati kakšno leto prej, preko drugih projektov,« pojasni Katjuša.

Igrače so okolju prijazne, izdelane iz bukovega lesa. Trajnost je vrednota, ki jo vse več potrošnikov upošteva pri nakupovanju, česar se dobro zavedata tudi Katjuša in Patricija. »Pomen trajnosti sem raziskovala že med pisanjem diplomske naloge, kjer sem se ukvarjala prav s plastično embalažo. Potrošniki se vedno bolj zavedamo pomena trajnosti oziroma mu vsaj dajemo več naše pozornosti, a je pred nami še dolga pot. Potrošnik bo kupil, kar bo ponujal trg. Še vedno so tisti, ki razmišljajo trajnostno, v manjšini. Prav zato je pomembno, da se s tem problemom začne ukvarjati že sam oblikovalec, tako da išče in oblikuje čim bolj trajnostne oblikovalske rešitve.  Zavedati se moramo celotnega življenjskega ciklusa nekega izdelka, kateri je pri oblikovanju velikokrat spregledan – vse od pridobitve surovin do procesa izdelave, uporabe. Pa tudi, kaj se zgodi z izdelkom, ko odsluži svojemu namenu,« opozarja Katjuša.

Vsak izdelek je tudi personaliziran, kar je po izkušnjah ustvarjalk dodatna vrednost same igrače. »Ta igrača je bila izdelana za točno določenega otroka in je samo njegova. Trg igrač je velik, zato vedno iščeš nekaj, po čemer boš izstopal, se razlikoval od konkurence. Trudiš se ponuditi še nekaj več,« pojasnjujeta oblikovalki. Little Pine Toys igrače so tako kot nalašč za darila ob različnih posebnih priložnostih, saj je mogoče v igračo vgravirati tudi posvetilo, ki služi kot spomin na določeno življenjsko prelomnico: »So brezčasno in unikatno darilo tako za novorojenčke, kot za starejše otroke.« V tujini so tovrstni izdelki še bolj cenjeni, tako velika večina Little Pine Toys igrač najde novi dom onkraj slovenskih meja. V podjetju pa se vse bolj trudijo igrače približati tudi domačim kupcem, ki si lahko več podrobnosti o čudovitih lesenih igračah poiščejo na družbenih omrežjih in spletni strani.