Ko govorimo o osebni higieni, so stranišča s prho odlična naložba. Razloge za nakup takšnega stranišča nam je nanizal gastroenterolog Bernhard Sauter, ki se poklicno ukvarja z boleznimi gastrointestinalnega trakta, jeter in žlez z notranjim izločanjem (slinavka). Proučuje zlasti vzroke prebavnih bolezni in svetuje, kako se najbolje zavarovati pred njimi.

V nasprotju s preostalimi deli telesa je koža na genitalnem predelu zelo občutljiva, z mrežo tisočih živčnih celic in številnih lojnic. Da ne bi zmanjšali njene naravne sposobnosti zaščite, je pravilno umivanje zelo pomembno.

Gospod Sauter, kako lahko ohranimo naravno zaščito kože na genitalnem območju?

Koža na tem območju je zelo občutljiva in tanjša kot na drugih delih telesa, podobno kot naše ustnice. Lojnice na genitalnem območju ohranjajo naraven tanek sloj maščobe na koži, na katero pa vplivajo losjoni, vlažilni robčki ali brisanje s papirjem. Najbolje se je umiti z vodo.

Zakaj je čista voda dovolj za osebno higieno na tem območju?

Genitalno območje ima svojo naravno zaščito in samočistilni sistem. Ko ta sistem zaide v neravnovesje, je bolj dovzeten za draženje in okužbe. Če uporabljamo čisto vodo, teh nevarnosti ni, zato je voda najboljše sredstvo za čiščenje.

Bernhard Sauter je zdravnik interne medicine in specialist gastroenterolog, ki dela na priznani gastroenterološki kliniki Hirslanden v Zürichu (Švica).

Komu bi priporočili stranišče s prho?

Stranišče s prho bi priporočil vsem, ne glede na to, ali so mladi ali stari, zdravi ali imajo težave v genitalnem oziroma črevesnem območju. Temeljita osebna higiena ni odvisna niti od starosti niti od zdravja človeka.

Je takšno stranišče dobra ideja tako za moške kot za ženske?

Absolutno – z uporabo stranišča s prho lahko moški in ženske nehajo uporabljati kemikalije in se brisati s papirjem – vse, kar povzroča draženje kože. Ker so ženske na splošno bolj nagnjene k okužbam v vaginalnem predelu, je zanje stranišče s prho še posebej dobra ideja.

Zakaj se ne priporoča uporaba mil in vlažilnih robčkov?

Ti izdelki pogosto vsebujejo alkohol, dišave in konzervanse. Vse to, skupaj z brisanjem, lahko draži občutljivo kožo na tem predelu, kar lahko spodbudi bakterijske okužbe, vodi do alergij in uniči naravno kislinsko pregrado na koži.

Kaj pa svetujete ljudem z razdraženo kožo ali hemoroidi?

Ko je koža razdražena, je najpomembnejša regeneracija. Da se to lahko zgodi, je treba koži pustiti, da se zaceli s čim manj motnjami od zunaj. Dotikanje predela in uporaba agresivnih snovi poslabša situacijo, ko se stare rane vedno znova odprejo. Nežno umivanje z vodo se je izkazalo za najboljši način čiščenja za tiste, ki jih pesti razdražena koža.

Kako se vaši pacienti odzovejo, ko jim omenite umivanje s straniščem, ki omogoča prhanje?

Prvi odzivi so lahko zelo različni. A ko odkrijejo, kako temeljito je lahko umivanje s takšnim straniščem, je veliko pozitivnega odziva.

Več o straniščih s prho >>> www.geberit.si

Sponzorirana vsebina