Na obronkih Slovenskih goric, v okolici Zgornje Kungote, stoji kmečka hiša v lasti družine Leber. Ni videti, da je stara že 400 let, saj jo je družina skupaj s projektanti prenovila in iz nje naredila butični hotel z imenom Hiša 1624, ki ponuja štiri sobe s kadmi, skupni bazen, savne, kuhinjo in jedilnico.

Družina Leber s Podigraca pri Zgornji Kungoti živi od vina in turizma, s katerim se ukvarjajo od leta 1995. Njihov največji ponos pa je 400 let stara kmečka hiša, ki so jo z naravnimi materiali in pod nadzorom mariborskega zavoda za varstvo kulturne dediščine nedavno uspešno prenovili. Goste bodo v novem objektu sprejemali čez vse leto in tako zmanjšali obseg izletniškega turizma s pogostitvami samo med vikendi.

Prenove nekdanje zidanice so se lotili zelo premišljeno, sodelovali so z arhitekturnim birojem Coinhab, kjer so za takšne rešitve pravi strokovnjaki. Cilj prenove je bil notranjost hiše ohraniti kar se da nedotaknjeno, vključno z ometi in razporeditvijo prostorov. So pa temeljiteje posegli v spa kotiček, ki so ga oblekli v fasadne plošče Swisspearl Avera v umirjenem zemeljskem tonu. Fasadne plošče so izdelane iz vlaknocementa, materiala, ki zaradi dinamičnega proizvodnega procesa dosega popolnoma naravno teksturo. Prav z dodatnim spa kotičkom Hiša 1624 ohranja harmonijo starega in novega.

Fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov ter objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

  • Arhitektura: Coinhab
  • Leto izgradnje: 2022
  • Izdelek: Fasadne plošče Swisspearl AVERA 070

Fotografije: AABO, Matej Lozar

Sponzorirana vsebina