Podzemna parkirna garaža je zagotovo najbolj odbita želja marsikaterega ljubitelja jeklenih konjičkov. Pogrezno dvigalo za avtomobile lahko podvoji ali celo potroji parkirni prostor ob stanovanjskem objektu, avtomobilu pa zagotovi popolno varnost.

Za večino posameznikov je garaža praktičen prostor, za avto ali dva, kolo, nekaj parov smuči in palic, prostor za škatlo z vrtnim orodjem ali pralni stroj. Za druge, ki imajo denarnice nekoliko bolj polne, pa estetski in arhitekturni dosežek.

Umestitev podzemne garaže

Podjetja, ki se ukvarjajo z gradnjo luksuznih pogreznih avtomobilskih dvigal, posameznikom uresničijo, da se počutijo kot agentje 007. Sistem omogoča prevoz na različne nivoje stanovanjskega objekta in so odlična alternativa tradicionalnim garažam. Način je podoben kot pri navadnem dvigalu – avtomobil se z ulice oziroma dvorišča premakne v podzemno garažo. Praviloma so podzemne garaže primerne za objekte, ki se spopadajo s pomanjkanjem prostora. Garaža je idealna rešitev tudi za posameznike, ki si želijo ohraniti dvoriščno površino okrog hiše.

Na kakšen način deluje

Podzemne avtomobilske garaže delujejo s pomočjo tehnologije hidravličnih dvigal. Plošča, kamor zapeljemo avtomobil, je dovolj velika in prostorna tudi za parkiranje večjih avtomobilov, in sicer karavanov, terenskih in enoprostornih vozil. Nosi lahko do nekaj ton teže, dviga in spušča pa se s pomočjo električnega upravljanja. Avtomobil lahko tako na enak način kot smo ga spustili, s pomočjo avtomatske plošče nazaj dvignemo. Obstajajo osnovni modeli podzemnih garaž, pri čemer je podzemna garaža namenjena parkiranju le enega avtomobila pod zemljo, ali napredni modeli, ki so globlje in omogočajo parkiranje treh ali celo več avtomobilov.

Strehe dvigal so lahko vrtovi

Streha dvigala je zaradi estetskih razlogov lahko tlakovana, prekrita s peskom ali rastlinjem. Tako je garaža tudi skrita pred očmi obiskovalcev in se sklada z okolico. Nekateri se odločijo za minimalistično ureditev strehe, nekateri pa nanjo umestijo vrtne površine. Lahko ostane tudi nevtralna in nezapolnjena ter predstavlja le dodatno pohodno površino.

Foto: Pinterest