Si predstavljate, kako lagodno bi bilo življenje, če ne bi bilo treba stalno misliti na prezračevanje prostorov, v katerih bivate in delate. Kako enostavno bi bilo bivati brez odpiranja oken in istočasno skrbi, da jih ne pozabite spet zapreti ter da vam skoznje ne uide preveč toplote. Obenem bi ves ta čas dihali svež in čist zrak, v prostorih pa bi se znebili še odvečne vlage in pesni. Vse to je mogoče doseči z decentralnim prezračevalnim sistemom Lunos, ki je najboljša izbira za zdrav dom.

Prezračevalni sistem skrbi za stalno in s tem idealno izmenjavo zraka v prostorih ob zelo majhnih toplotnih izgubah. Poenostavljeno povedano deluje tako, da odpadni zrak odvaja ven, mu odvzame toploto, ki jo doda svežemu zraku, in tega nato dovaja nazaj v prostore.

lunos prezračevanje
Plesen, ki se najpogosteje pojavi v vogalih, je zelo škodljiva za zdravje.

Prezračevalna naprava pa ne nadzoruje le zadostne izmenjave zraka, iz prostorov odvaja tudi vonjave in filtrirala zdravju škodljive (mikro)delce v zraku, kot je cvetni prah. Prav tako pa skrbi za pravi nivo relativne vlažnosti v zraku, kar pomeni, da se z njeno pomočjo istočasno znebite še odvečne vlage in plesni, ki ji samo s spremembo bivalnih navad in pogostejšim prezračevanjem dostikrat ne pridete do živega.

Vgradnja
lunos prezračevanje
e2 – najbolje prodajana rekuperatorska enota na svetu in v Sloveniji.

Odločitev za vrsto prezračevalnega sistema je seveda odvisna od tega, ali gre za novogradnjo ali prenovo. Na voljo so centralni in decentralni sistemi, pri čemer je prve mogoče zaradi cevne napeljave in velikega rekuperatorja načrtovati le ob gradnji ali obsežnejši rekonstrukciji objekta, medtem ko se lahko decentralni prezračevalni sistemi vgradijo tudi v obstoječa stanovanja in hiše – brez večjih gradbenih posegov.

Vrtanje ustreznih izvrtin s kronskimi glavami naj opravijo strokovnjaki.

Takole gre: V fasado se vgradijo valjasti vložki, v katerih so med zunanjo rešetko na fasadi in difuzorjem na notranji strani zunanjega zidu vstavljeni mehanski deli naprave (ventilator, ki zrak najprej črpa iz prostora, nato se obrne in začne v enakih intervalih v prostor dovajati svež zrak, visoko učinkovit izmenjevalnik toplote in filtri za nečistoče). Za delovanje sistema sta potrebni najmanj dve takšni enoti, nameščeni na zunanji ovoj stavbe.

lunos prezračevanje
Uravnoteženo delovanje prezračevalnega sistema je odvisno od pravilne postavitve prezračevalnih enot. Decentralni prezračevalni sistem se vedno vgrajuje izključno na podlagi projekta, narejenega za vsako stanovanje oziroma hišo posebej.
Energijsko učinkovita naložba

Vsekakor je priporočljivo izbrati tak prezračevalni sistem, ki je dovolj zmogljiv za zadostno izmenjavo zraka (to je treba izračunati glede na razmere v hiši ali stanovanju), da deluje tiho, da ima vgrajene filtre za nečistoče in alergene ter da ga je preprosto vzdrževati. Vse našteto velja za Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, ki je primeren za vse vrste objektov, zanj pa se zaradi odličnega delovanja, dostopne cene in zelo preproste vgradnje čedalje pogosteje odločajo tudi lastniki novogradenj.

Piko na i pa doda tudi podatek, da gre za energijsko učinkovito naložbo. Investitorji lahko za vgradnjo Lunosovega decentralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote pridobite nepovratne finančne spodbude Eko sklada, in sicer v višini 20 odstotkov priznane vrednosti naložbe.

lunos prezračevanje
Nadzorna krmilna enota SmartComfort in multifunkcijska naprava TAC. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja.

Fotografije: Lunos

Sponzorirana vsebina