V središču Ljubljane, natančneje na Miklošičevi ulici, v stavbi, ki jo je zasnoval znameniti arhitekt Vladimir Šubic, je čudovito prenovljeno trosobno, staro meščansko stanovanje, ki nas že takoj ob vstopu navduši s šarmantnim »filmskim« interierjem.

Arhitektka Ana Gruden, ki je zasnovala prenovo, ima v žepu namreč tudi magisterij iz filmske umetnosti. Verjetno je tudi zato pri snovanju svojih ambientov še posebno pozorna na detajle, njen značilni pečat pa je vintage dotik. Skorajda vse njene interierje zaznamujejo kosi pohištva iz druge roke oziroma starine, ki jih Ana uspešno kombinira z elementi sodobne arhitekture.

Iz stroge pisarne v svetel dom

V prostorih, kjer je sedaj to šarmantno in udobno stanovanje, so bile nekdaj pisarne. Pisarniški prostori so bili nanizani ob dolgem in temačnem hodniku, zato je bilo potrebno nekaj posegov v tloris, da so se premestile inštalacije in da se v stanovanje pripelje čim več naravne svetlobe.

Svetloba je, kot pove Ana Gruden, zelo pomemben element pri oblikovanju interierja. Če je le možno, poskuša v prostor pripeljati čim več naravne svetlobe. Kadar pa to ni možno, oziroma je virov svetlobe premalo, si pomaga z različnimi svetili in ogledali, ki so odlični lovilci svetlobe.

Opečna stena kot znanilec pretočnosti

Stanovanje na Miklošičevi zaznamuje opečna stena, ki jo opazimo že takoj ob vstopu, saj se iz vstopne veže nadaljuje po celi dolžini hodnika – vse do kuhinje. Hodnik, ki je sedaj precej svetlejši kot je bil nekdaj, je povezovalni prostor. Iz njega se namreč prehaja v vse prostore. Pretočnost prostorov je še en pomemben aspekt, ki mu arhitektka, če je le možno, sledi. V tem stanovanju ji je to odlično uspelo. Skorajda vsi prostori imajo po dvoje vrat. Iz kopalnice se vstopa v spalnico, iz spalnice pa z drsnimi vrati v bivalno kuhinjo. Slednja je povezana z hodnikom, saj med njima ni vrat.

Ob opečni steni je majhen star usnjen kavč skandinavskega dizajna, kjer lahko gostje, medtem ko se v kuhinji pripravlja hrana, posedijo in komunicirajo z domačinom. Nad dvosedom je v opečno steno vgrajeno starinsko okno, ki povezuje ta del stanovanja z dnevno sobo, ki je edini prostor z samo enimi vrati.
Ta stara okna so Ani še posebno ljuba in vedno jih, če je le možno, vgrajuje v svoje interierje. Če kateri prostor nima okna, ponavadi je to kopalnica, mu Ana rada vgradi kakšno staro okno s karakterjem in ga tako poveže z preostalim ambientom. Tukaj to ni bilo potrebno, saj ima kopalnica kar dve okni, ki jo radodarno razsvetljuje tudi ob bolj temačnih dnevih.

Kuhinja, ki je sicer tipska, je dobila dodano vrednost s starinskimi ročaji in ploščicami ob kuhališču iz obdobja secesije. Ana jih je po naključju našla v neki starinarnici v Berlinu in jih kupila, ker so jo tako zelo spominjale na Ljubljano. In sedaj so svoj novi dom našle prav tu, v središču njene ljube Ljubljane. V kuhinji je tudi starinska lesena miza, stara lesena klop kupljena v neki vietnamski trgovini ter različni jedilni stoli, nabrani iz vseh vetrov. Nasproti kuhinjskega niza pa velika rdeča vitrina iz obdobja 50-tih let. Prav to vitrino sta skupaj z lastnico stanovanja našli pri nekem ogledu in se vanjo zaljubili. Nekdo, ki se mu je očitno prav tako vsedla v srce, jo je že obnavljal in jo osvežil z rdečo barvo, ki ji lepo pristaja, pove arhitektka.

Svetlobne predstave

Povsod po stanovanju so razporejena različna svetila, starinska iz različnih časovnih obdobij in sodobna. Star lestenec v hodniku se lepo dopolnjuje s arhitektonskimi svetili vgrajenimi v stene. Nad jedilno mizo v kuhinji sta dve viseči beli industrijski svetilki, v beli kopalnici je čudovita pisna stenska svetilka iz muranskega stekla, ki očara s svojo svetlobno predstavo.

Spoštovanje do preteklosti se kaže tudi v obnovljenem terazzo tlaku, ki krasi hodnik in kopalnico. Prav tako je obnovljen star parket z vzorcem ribje kosti. Ana pravi, da tako kvalitetnega parketa danes ni lahko dobiti. Prav tako ne mojstrov, ki bi imeli potrpljenje in znanje za takšne obnove. Ampak, kot pravi Ana, vse je možno, tam kjer sta potrpljenje in močna volja.

Tekst: Valentina Vovk

Arhitektura: Ana Gruden

Fotografije: Mare Mutič in Nejc Puš

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA