Če ste omejeni s prostorom ali na kratko z denarjem, se morda sprašujete, ali previjalno mizo za novega družinskega člana/članico sploh potrebujete? Odgovor je »NE«. Sama miza ni nujna, je pa vsekakor potreben minimalni prostor, kjer boste lahko menjali pleničke.

Običajno previjalna miza zavzame veliko prostora in lahko stane tudi več sto evrov. Glede na to, da že po dveh letih ni več potrebna, je to precejšnja investicija. Seveda ni nič narobe, če kupite previjalno mizo vaših sanj, lahko pa razmislite tudi o nekaterih bolj ekonomičnih rešitvah. Ponujamo vam jih pet.

Kombinacija predalnika in previjalne postaje

Namesto previjalne mize kupite kompaktni predalnik (ki ga lahko uporabljate še veliko let po koncu obdobja plenic) in ga spremenite v začasno previjalno mizo. Nanj pritrdite oblazinjeno previjalno podlago s stranicami, dodajte nekaj košaric za shranjevanje plenic in drugih potrebščin, pa boste vse imeli na dosegu roke. Zelo prav pa vam bodo prišle tudi shranjevalne površine, ki jih ponuja sam predalnik.

Stenska previjalna miza

Prihod novorojenčka v majhno stanovanje je velik izziv. Previjanje lahko rešite s stensko/zložljivo previjalno mizo, ki jo raztegnete le kadar jo potrebujete. Takšna miza se pritrdi na steno, njena prednost pa je v tem, da ne obremenjuje hrbtenice, saj si jo lahko namestite po svojih željah.

Zložljiva miza

Če vam ni do vrtanja lukenj v steno, si lahko omislite tudi prostostoječo zložljivo previjalno mizico, ki je na kolesih. Ponuja vse koristi običajne previjalne mize, hkrati pa je tudi mobilna in zložljiva, lahko jo denimo zapeljete tudi nad straniščno školjko. Najbolj praktično je kupiti takšno, ki ima priloženo še banjico, tako lahko na istem podstavku previjate in kopate dojenčka.

Nad posteljico ali ob njej

Četudi v otroški sobici primanjkuje prostora in se zdi, da previjalnega kotička ne boste mogli umestiti nikamor, ne obupajte. Kaj ko bi si omislili previjalni nastavek za nad posteljico ali pa kupili takšno posteljico, ki ima previjalni del pripet na eno od stranic. Takšni nastavki so univerzalni, prilagodijo se vsem širinam posteljic ali zibelk in predstavljajo idealno previjalno rešitev. Ko končate, lahko nastavek pospravite pod posteljo.

Nad kopalno kadjo

Previjalni nastavek za nad kad je podoben tistemu za nad posteljico. Le da je prilagojen kopalniškim razmeram, torej namesto iz lesa ali veznih plošč je izdelan iz plastike in nerjavečega jekla in je torej vodoodporen. Ob nastavek lahko obesite plastično podlago z žepi, kamor spravite plenice in druge potrebščine. Takšen previjalni kotiček je tudi nadvse praktičen v trenutkih, ko je plenička precej polna in otroka enostavno stuširate.

Mini previjalne mize

Proizvajalci pohištva za dojenčke in malčke se zavedajo njihovega kratkega roka uporabe in tudi po večini pomanjkanja prostora v naših domovih, zato temu prilagajajo tudi svojo ponudbo. Tako je na voljo že lepo število majhnih previjalnih postaj, tako imenovanih mini miz, ki jih lahko stlačite v še tako ozek kot. Kaj pravite na kaj od naslednjega?

Previjalna »miza«, ki jo imate vedno s seboj

Poleg vseh naštetih možnosti pa je na voljo še ena, najcenejša. Previjalna torba, ki se v sekundi spremeni v previjalno podlago in vam postreže z vsemi potrebnimi pripomočki. Raztegnete jo lahko kjerkoli, doma ali na poti, z njo ni veliko dela, samo zaloge pleničk in drugih potrebščin v njej je potrebno redno osveževati.

Foto: Pinterest, Boon Fresh, Chicco, Stokke, Geuther