To poletje smo prosti čas izkoristili za odkrivanje neznanih kotičkov domovine. Odpravili smo se mimo avtocest in raje zavili na vijugaste lokalne poti. Ena od njih nas je pripeljala do gornje slovenskogoriške vinske ceste, k odličnim vinarjem sredi enkratne krajine. Med degustacijo pa nismo spregledali tudi odlične arhitekture.

Ustavili smo se v vinski kleti Vračko in se navdušili ne le nad ponudbo vrhunskih vin, pač pa tudi nad arhitekturo vinske kleti. Le-ta ni več hladen podzemni prostor, temačen in vlažen, poln prašnih sodov, ampak je zanimiv arhitekturni presežek, ki se skupaj z dobrim vinom zlije v enkratno doživetje.

Vinska klet je zrasla iz več kot stoletje dolge gostinsko-vinogradniške tradicije družine Vračko. Danes jo vodi že četrta generacija družine, vinar Matej Vračko. Klet je prevzel pred šetimi leti, lani pa mu je na prestižnem dunajskem vinskem tekmovanju uspelo prislužiti naziv najboljše slovenske kleti.

Degustacija z najlepšim razgledom

Lani pa so Vračkovi postavili tudi popolnoma novo vinsko klet, ki obiskovalce privablja ne le s svojim degustacijskim in kulinaričnim menijem, pač pa predvsem z enkratnim ambientom. Zgornji del so zasnovali kot velik prostor, kjer – poleg notranje opreme v sofisticiranem industrijskem stilu – kraljujejo razgledi na pokrajino Slovenskih Goric: velike panoramske stene uokvirjajo razglede na vasico, obdelovalno zemljo in seveda na griče z vinsko trto.

Najpomembnejši element zasteklitve so gotovo tanki aluminijasti profili, dimenzije zgolj 75 mm, ki velikoformatna stekla držijo na mestu, ne da bi zakrivali veličastni razgled. Tako tanek profil je možno izvesti le v aluminiju, za katerega pri podjetju AJM trdijo, da vse bolj pridobiva na veljavi, saj je trpežen, odporen, estetski in preprost za vzdrževanje. V vinsko klet Vračko je podjetje vgradilo okno ALU Wicline 75 EVO s prekinjenem toplotnim mostom, kar omogoča doseganje dobrih toplotno-izolativnih vrednosti. Oblika profilov je elegantna, temen ton v fini strukturi pa se lepo poda k izbrani industrijski notranji opremi. Da o naravni osvetlitvi prostorov ne govorimo: največje panoramsko okno na južni fasadi meri kar 48 m2, posamezne steklene plošče pa so med seboj spete s tako rekoč nevidnimi stiki.

Najlepša od vseh pa je gotovo zasebna soba, kjer lahko ob vinu in razgledu uživa zaključena družba. Viden beton in minimalno pohištvo dajte pravi kontrast živo-zeleni barvi okoliških gričev.

Vsi vhodi v svet vinskih degustacij so prav tako opremljeni z elementi AJM: gostinski del z vhodnimi vrati AJM Trend z osnovno aluminijasto konstrukcijo in lesenim polnilom v krilu v ščetkanem hrastu, vhodi v klet pa z vhodnimi vrati AJM Trend z aluminijasto konstrukcijo in aluminijastim polnilom v vratnem krilu. S tem je pohištvo zaokrožena celota in skladni element celotne arhitekture.

Več: AJM.si

Fotografije: AJM