Nekdanji oficirski paviljon pod ptujskim gradom je dolga leta neslavno propadal. Nato pa sta ga na dražbi kupila lastnika podjetja Intera ter s prenovo in mnogo truda v njem uredila prvi ptujski Tehnološki park, pod okriljem katerega delujejo podjetja Intera, Databox in Kreativnica. Tako se je stari paviljon iz grdega račka arhitekturno in namembnostno prelevil v eno od najbolj markantnih stavb daleč naokrog.

Prenove so vedno polne izzivov in prilagajanja. Prenova oficirskega paviljona pa je še posebej zanimiva, saj prikazuje nadvse uspešno prakso, kako v zgodovinsko in spomeniško zaščiteni stavbi ohraniti avtentičnost ter hkrati vanjo vnesti moderne arhitekturne prijeme.

Med prenovo so naleteli na številna arheološka odkritja. V kleti zgradbe so namreč več mesecev raziskovali arheologi, ki so pod prvotnim tlakom našli mogočne, več kot dva metra debele zidove nekdanje rimske monumentalne zgradbe, ki je morda služila kot obrambni stolp, pa tudi številne ostanke lončenine, novce in nakit.

Duša zgradbe je ravno po njihovi zaslugi in po zaslugi odličnega sodelovanja med Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), projektanti in lastniki ostala nedotaknjena, vseeno pa jim je zgradbo na čudoviti zeleni lokacijo uspelo napolniti z novo vsebino za prihodnje generacije.

In kakšne so bile glavne arhitekturne spremembe? Največja je bila ta, da so stari zgradbi dodali zračen prizidek, ki deluje kot moderen element in protiutež obstoječi arhitekturi. Prizidek ima veliko steklenih površin, obdanih s pasom vlaknocementnih fasadnih plošč Swisspearl; prav te pa odlično razmejujejo ter hkrati povezuje novi in stari del stavbe.

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov ter objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn.

V prenovljeni stavbi sta investitorja uredila več kot 1000 m2 novih poslovnih prostorov za tri podjetja z več kot 80 vrhunskimi strokovnjaki, inženirji in ambicioznimi startup podjetniki, ki imajo odločne pogoje za razvoj. Predvsem pa je razveseljivo, da jima je s prenovo uspelo narediti nekaj dobrega za dediščino, ekologijo ter tudi s pomočjo vlaknocementnih izdelkov staro stavbo rešiti pred propadom.

Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) namreč prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

  • Arhitektura: Styria arhitektura
  • Leto izgradnje: 2022
  • Izdelek: Fasadne plošče Swisspearl Carat 7090
  • Fotografije: AABO, Matej Lozar

Sponzorirana vsebina