Tina si je po koncu študija zaželela več zasebnosti in lastno življenje. Na srečo se je lahko s starši dogovorila, da v domači hiši uredi podstrešno stanovanje, ki je z velikim tlorisom in razvejanimi prostori obetalo zanimivo rešitev. Vendar pa je Tina kmalu spoznala, da pri preurejanju mansarde niso pomembni zgolj razporeditev prostorov, oprema in dovolj svetlobe. Na kakovost bivanja pod poševno streho močno vplivata tudi izvedba ostrešja ter izbira prave in zadostne izolacije v kombinaciji s sistemskimi folijami, trakovi in tesnili. Vse to preprečuje zamakanje ali puščanje strešne konstrukcije, zagotavlja negorljivost in skrbi za dolgo življenjsko dobo strehe. Pri izvedbi mansarde se je Tini porajalo kup vprašanj, na katera so ji odgovorili pri podjetju Knauf Insulation Slovenija.

Kaj je prava izolacija?

Izoliramo predvsem zaradi zmanjševanja energijskih izgub – pozimi pri ogrevanju, poleti pa pri ohlajevanju. Zato je prvi cilj, da je izolacija visoko toplotno izolativna (npr. λ=0,032 ali vsaj λ=0,035). Ker so strešja običajno lesena, je požarna varnost konstrukcije izjemnega pomena. Torej naj bo izolacija tudi negorljiva. Zlasti v zvočno bolj obremenjenih urbanih okoljih je pomemben tudi zvočno izolativni vidik izolacije. V zadnjem obdobju pa je investitorjem zelo pomemben še zdravstveni vidik, zato naj bo izolacija, ki je v notranjosti objekta, vezana z naravnim vezivom (npr. ECOSE). Ne nazadnje pa moramo vsi skupaj skrbeti za okolje in upoštevati tudi trajnostne vidike vgrajenih materialov – izberimo  izolacijo, narejeno pretežno iz recikliranega materiala.

Le malo je izolacijskih materialov, ki bi izpolnjevali vsa navedena pričakovanja. Eden od redkih je steklena volna Knauf Insulation ECOSE (npr. Unifit 032 ali Unifit 035).

Kakšno debelino izolacije je treba vgraditi?

Debelina je seveda odvisna predvsem od konstrukcije in že obstoječe izolacije. Če želimo pridobiti subvencijo Eko sklada, moramo izolacijo Knauf Insulation Unifit 032 vgraditi vsaj v debelini 24 cm, Knauf Insulation Unifit 035 pa vsaj v debelini 25 cm.

Kaj pomeni sistemska rešitev?

Za dobro strešno konstrukcijo so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To so:

  1. Zračni kanal pod kritino, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije.
  2. Sekundarna kritina, ki dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo.
  3. Izolacija, ki toplotno, zvočno in požarno izolira.
  4. Parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare.

Podjetje Knauf Insulation ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega sestava, vključno s potrebnimi lepilnimi trakovi. Krovno ime družine teh proizvodov je Homeseal LDS.

Kakšno je tveganje slabe vgradnje?

Omenjena sistemska rešitev, ki je izvedena kakovostno, je garancija za doseganje pričakovanih prihrankov in bivalnega ugodja. Neustrezna izbira folij nam lahko prinese rosenje, plesen, vlago in posledično propadanje celotne konstrukcije. Kakovostna zatesnitev pa je pogoj, da je streha zrakotesna in hkrati tudi vodoodporna. Kaj se dogaja z ostrešjem v primeru slabe izvedbe tesnjenja si lahko ogledate na spodnjem videu:

Kdo mi lahko izvede izolacijo in tesnjenje podstrešja?

Tako kot izbira pravih materialov je izjemno pomembna tudi izbira kakovostnega izvajalca. V Sloveniji je veliko dobrih suhomontažerjev, ki so sposobni izvesti izolacijo ostrešja tako, kot je potrebno. Mnogi med njimi so tudi prejeli certifikat podjetja Knauf Isulation, saj so bili del njihovih izobraževanj in demonstracij pravilne vgradnje. Med njimi je izvajalca izbrala tudi Tina in po dveh sezonah bivanja v mansardi pravi, da je z izvedbo zadovoljna.

Za vsa vprašanja in tehnično svetovanje so vam strokovnjaki na voljo na naslovu svetovanje@knaufinsulation.com ali na telefonski številki 04 5114 105.

Sponzorirana vsebina