Le kdo ne pozna krpank, iz krpic blaga skrbno sešitih šiviljskih izdelkov? Tehnika, ki je v anglosaškem svetu poimenovana »patchwork«, je v poznih 70. letih minulega stoletja dosegla tudi Slovenijo. Tudi pri nas tako pridnih rok, ki skupaj šivajo in oblikujejo najrazličnejše krpice, ne manjka, ena izmed njih pa je tudi Karmen Rozman.

Krpanke po besedah ustvarjalke Karmen spadajo med najstarejše tehnike šivanja. Opaža, da so vse bolj priljubljene tudi v Sloveniji, saj nudijo širok spekter ustvarjanja, po drugi strani pa so pri nakupu še vedno premalo cenjene. Čeprav je po poklicu izučena šivilja oziroma obrtni konfekcionar, se je v tem poklicu zadržala le dve leti, potem pa jo je življenje zapeljalo povsem drugam, a kljub temu je v prostem času še sedla za šivalni stroj. Tako je po naključju naletela na krpanke.

»Vedno sem si rada ogledovala vzorce krpank, vendar se izdelovanja le teh dolgo nisem podstopila. Nekaj let nazaj sem ostala brez službe, kar je bila odlična priložnost, da spet obudim šivanje in da se mi končno izpolni želja ter se lotim tudi izdelovanja krpank. Če le imaš voljo in željo, se lahko veliko stvari naučiš sam, vendar pa sem se vseeno odločila in obiskala osnovni tečaj krpank. Že na samem tečaju sem padla v čist nov svet, ki me je povsem posrkal vase. Seveda nikoli ni mogoče znati vsega, tako se vsak dan česa novega naučim,« pojasni sogovornica.

Krpanke nastajajo z združevanjem majhnih koščkov v večje vzorce, le te pa na koncu združimo v končni izdelek, bodisi blazino, odejo… »Preden začneš z izdelavo krpanke, je pametno, da si plan izrišeš na papir, da torej točno določiš, kakšen bo vzorec in koliko blaga potrebuješ ter nato združiš vzorce blaga. Pri izdelavi krpanke je pomembna potrpežljivost in natančnost, tako priprava kot izdelava pa vzameta res ogromno časa,« poudari Karmen in doda, da tudi ameriški bombaž, uporabljen za izdelavo krpanke, ni poceni, pogosto pa je tudi vložen čas ustvarjalca cenjen premalo. Cene krpank so odvisne od tega, koliko dela je vloženega v posamičen izdelek, kakšen je material, detajli … Sama tehnika ponuja veliko mero ustvarjalnosti, saj lahko pri izdelavi pustimo domišljiji prosto pot in se igramo z vzorci in krpicami. Krpankam za otroke tako lahko dodamo motive živali in jih personaliziramo z imenom, kar je velik časoven zalogaj.

»Težko ocenim, katere krpanke so najbolj zahtevne, saj vsaka zahteva, da si z glavo pri stvari. Vsaka je unikat. Krpanki doda končni pečat tudi zaključno preštepanje, kjer se spet lahko poigraš z različnimi vzorci šivanja. Prava krpanka ima obrobni trak prišit ročno, kar da odeji piko na i. Krpanka je lahko posebna tudi, če ni izdelana iz novega blaga, ampak iz na primer starih odej, ki imajo za nekoga neko vrednost, nato pa jih  združiš v novo odejo. Spomin tako za vedno ostane v novi odeji,« pojasnjuje ustvarjalka.

Pri krpankah pa nisi nujno omejen zgolj na odeje, kar je pravi čar tehnike. Krpanke so namreč mnogo več kot le odeje. Tehniko lahko uporabimo tudi pri izdelavi nadprtov, pogrinjkov, blazin, torbic, igrač, konec koncev lahko izdelamo tudi oblačilo. Prav zaradi neskončnih možnosti, ki jih krpanke ponujajo, bi bila prava škoda, če zanje ne bi našli mesta tudi v vašem domovanju.