Dostikrat nimamo ideje, kam bi po umivanju zob odložili zobno ščetko, zato uporabimo kar prvi kozarec oziroma lonček, ki nam je pri roki. V resnici pa imamo na voljo cel spekter držal iz najrazličnejših materialov in oblik: od otroških do sila sofisticiranih in modernih.

Držala za zobne ščetke so se pojavila hkrati z izumom prvih zobnih ščetk, torej nekje v začetku 17. stoletja. Prej niti ni bilo potrebe po takšnih držalih, saj so ljudje za čiščenje zob uporabljali nekakšne žvečilne paličice iz vejic aromatičnih dreves, s katerimi so si osveževali dah in so jih po uporabi zavrgli.


Vodilni slovenski proizvajalec kopalniških pripomočkov Kolpa san ima v svoji ponudbi tudi drobno galanterijo. Lonček s kromiranim ogrodjem se poda v moderne ali klasične kopalnice.

Držala so bila sprva enostavna, v obliki lončkov in kozarcev, medtem ko jih danes poznamo malo morje vrst. Lahko so steklena, zelo minimalistična, plastična in narejena v obliki živali. Lahko so lesena, keramična ali iz umetnih mas, ki jih s priseski pritrdimo na ploščice. Ali pa iz nerjavečega jekla, takšna, ki se jih na steno privijači, ali ki stojijo samostojno. Nemalokrat se celo sami lotimo izdelati stojalo za zobne ščetke, na primer iz plastičnih pokrovčkov ali bambusa.

V galeriji je zbranih več kot 15 različnih in zagotovo bomo med njimi našli stojalo po svojem okusu:

Foto: Pinterest, Kolpa san