Kako na malce manj kot 20 kvadratnih metrov spraviš vse, kar dandanes v stanovanju velja za samoumevno? Kuhinja s toaleto, zakonska postelja, vsa bela tehnika, prha… Da je to možno, je pokazal arhitekt Andrej Kregar, ki si je domislil tudi res ustrezne oznake za ta svoj dosežek - zložljivo stanovanje.

Miniaturno ljubljansko stanovanje je bilo pred osvežitvijo v zelo slabem stanju, še prvotnem iz leta 1969. »Želja je bila, da se ga obnovi za oddajanje, za mlad par. Tako da je bil največji izziv, kako spraviti vse funkcije, ki jih imamo v normalnih stanovanjih, v to, ki je res ekstremno majhno,« začne pogovor z nami Andrej Kregar iz arhitekturnega studia Kreatif Design.

Stanovanje je bilo ob prvem ogledu prazno, saj že nekaj časa ni bilo naseljeno. Tudi vso opremo so odstranili že prej, imelo pa je potencial in dobro razporeditev, kar so obrnili v svoj prid. »Bistvene spremembe so v samih inštalacijah. Povečali smo kuhinjo, omare so narejene po meri po celotnem prostoru, tako da je možno čisto vsak centimeter izkoristiti,« opisuje Kregar in dodaja, da ima kuhinja vse, kar pričakujemo, vključno s pomivalnim strojem, našli so celo prostor za sušilni stroj, čisto zraven so na steno umestili zložljivo mizo, tudi postelja se raztegne iz omare.

Shranjevalnega prostora je klub majhni kvadraturi dovolj. Ko vstopimo v prostor, je takoj omara z domofonom, elektro omarico, prostorom za plašče in čevlje. Naslednja omara pa je že utility, kjer se nahajata pralni in sušilni stroj.

»Ko se postelja odpre, imamo zraven nočno omarico. S postelje lahko gledamo televizijo in tudi ko je postelja pospravljena, lahko spet s kavča gledamo televizijo. Ko vstanemo iz postelje, je potem zraven tudi omara za obleke. Tako da se vse funkcije med sabo povezujejo, kakor da bi imeli ločene sobe.«

Mnoge je presenetilo, ker so se odločili za temnejšo barvno shemo, veliko je črne, za katero pa velja zmotno prepričanje, da ne sodi v majhne prostore. Prav nasprotno, deluje lahko zelo elegantno in estetsko, da stanovanje kljub črni opremi ni temačno, pa poskrbijo vmesni leseni dodatki, veliko okno in ustrezna osvetlitev, ki pride še posebej do izraza v toaletnem prostoru.

»Ja, kopalnica je v svoji razporeditvi zelo klasična. Ima WC, tuš kabino in umivalnik. Luči so potegnjene od stropa do tal in se nadaljujejo še po stropu naprej, nekako prehajajo čez cel prostor in po eni strani dobro osvetlijo prostor in osebo, ki se gleda v ogledalo,« zaključuje arhitekt. Po njegovem mnenju je  iskren premislek o materialih, o omejitvah majhne kvadrature ter o metodah tisti faktor, ki iz prostora naredi dom ter iz majhnega stanovanja veliko.

Arhitektura: Andrej Kregar, Kreatif Design

Fotografije: Janez Marolt