Če kupujemo nov avto, nam je samoumevno, da se dogovorimo za testno vožnjo in ga preizkusimo. Kaj pa ko se soočimo z veliko večjo investicijo, kot je gradnja hiše? Lahko tudi to preizkusimo? Lahko. 

V zadnjih desetletjih se je arhitektura zelo spremenila. Hiše so svetlejše, zračnejše, energetsko učinkovitejše in opremljene s tehnologijo, ki jo pred leti sploh še nismo poznali – toplotnimi črpalkami, prezračevalnimi sistemi, troslojnimi zasteklitvami in pametnimi inštalacijami. Zato je gradnja hiše danes še toliko zahtevnejša, saj se mora naročnik odločati med številnimi novimi tehnologijami in arhitekturnimi detajli, ki jih morda še nikoli ni imel priložnosti poizkusiti v praksi.

Podjetje Lumar razume psihološko obremenitev, ki jo ob gradnji nove hiše doživi posameznik, zato je v sodelovanju s številnimi parnerji, med njimi podjetji Fragmat, Fibran, P.S.T., Geberit, Go4Panda ter Velux, v Dragomlju postavilo vzorčno hišo. Ta hiša nima naročnika, niti končne stranke, deluje namreč kot razstavni salon, v katerem so prikazane vse najnaprednejše tehnologije gradnje. “V Sloveniji je to dokaj neobičajen pojav, v tujini pa so ti centri vzorčnih hiš nekaj najbolj običajnega. Iz enostavnega razloga: tukaj si lahko kupec v miru ogleda detajle na hiši, vidi, kako je hiša narejena, v praksi preizkusi njen tloris in se preko te izkušnje odloči, ali je hiša zanj primerna ali ne. Nenazadnje gre za življenjsko odločitev, za katero je potrebno nameniti veliko denarja in zdi se nam prav in primerno, da lahko kupec to svojo odločitev podpre z obiskom takšne hiše,” pove direktor podjetja Lumar, Marko Lukič.

Kvaliteta z roko v roki z odgovornim bivanjem

A Lumarjeva vzorčna hiša Primus je več kot le salon: je dovršena arhitektura, ki ji pri nas ni para. Poleg vseh detajlov, ki ji zagotavljajo energetsko učinkovitost, se hiša ponaša še z zeleno streho, ki vase vsrka obilne meteorne vode, ter lastno sončno elektrarno, ki pokrije vse energetske potrebe objekta in električnega vozila. Le najboljša tehnologija, vgrajena v objekt, hišo preobrazi v pravi stroj za (zdravo in udobno) bivanje.

Tako lahko v hiši najdemo inovativno izvedeno ravno streho z naklonom, ki pa ne zahteva posebne podkonstrukcije, ki bi pomenila dodatno obtežbo za ravno streho. Podjetje FRAGMAT je namreč streho obložilo kar s toplotno izolacijo FRAGMAT EPS 100 v naklonu, ki konstrukcijo zanemarljivo obteži, hkrati pa zagotovi zanesljiv in preprost sistem odvajanja meteorne vode. S tem so hkrati poskrbeli, da je pozimi manj toplotnih izgub, poleti pa manj pregrevanja. V plavajoči pod so vgradili elastificirano stiropor ploščo EPS SILENT T, ki duši udarni zvok in preprečuje njegovo nehvaležno prenašanje v sosednje prostore.

V ravno streho je podjetje VELUX vgradilo strešna okna, prilagojena za ravne strehe, s čimer so v sicer slabše osvetljene kotičke hiše (hodnike, mladinske sobe) dovedli zenitalno svetlobo. Le-ta je lahko kar dvakrat učinkovitejša od svetlobe, ki v prostor vpade skozi fasadno okno. Od znotraj ima okno estetski, raven izgled; zunaj pa je zaščiteno s posebnim prekrivnim elementom, ki steklo varuje pred udarci in vodo ter preprečuje zamakanje. Okna za ravno streho zadostijo vsem kriterijem po energetski učinkovitosti, z daljinskim odpiranjem pa zagotovijo še učinkovitejše prezračevanje prostorov pod streho.

V temelje je skrita še ena inovativna tehnologija: FIBRAN-ova SEISMIC temeljna blazina, položena pod armiranobetonsko ploščo, ki predstavlja del zaščitnega ovoja stavbe. Sistemska rešitev je kompozit arhiranobetonske temeljne plošče in posebnih SEISMIC izolacij, ki jih povezuje obojestransko samolepilna bitumenska hidroizolacija. Takšen temelj je tako kvalitetno toplotno- in hidro-izoliran, hkrati pa nudi še protipotresno zaščito. V sendviču je skrita tudi ANTI RADON membrana, ki preprečuje prehod nevarnega plina radona v notranje prostore stavbe.

Zanimiva je tudi dvižna drsna stena, ki jo je v hišo vgradilo družinsko podjetje P.S.T. d.o.o.: le-ta objekt od stropa do tal, oziroma celo preko vogala odpre v naravo. Gre za produkt Schüco ALU sistema ASS 70.HI, ki s strukturnim vogalom omogoča velik razpon steklenih površin, hkrati pa pripelje v prostor ogromno naravne svetlobe in dom poveže z njegovo okolico. Aluminij, iz katerega so okvirji izdelani, je izjemno trden, a lahek material, ki pa je – v nasprotju z jeklom – odporen proti večini organskih snovi, pa tudi rji. Kvalitetno barvani profili so odporni na UV žarke in zato ne potrebujejo vzdrževanja še dolgo po vgradnji.

Tudi notranja oprema je nekaj posebnega. Arhitektka Tina Rugelj, ki v sodelovanju s hišnim arhitektom Mihom Završnikom poskrbela za opremo hiše, je ustvarila popolno zmes sofisticiranega in domačnega interierja. Vanj seveda sodijo tudi posebne inovacije priznanih podjetij – ena izmed takšnih so tudi aktivirne tipke podjetja GEBERIT Sigma50 in Sigma21 s klasično zasnovo brez obrobe, ki omogočajo uporabo posebnih visokokakovostnih materialov. Tako so aktivirne tipke v Lumarjevi vzorčni hiši izdelane iz fino obdelanega kamna brazilskega skrilavca, ki je v kopalnico vnesel lepoto narave in se čudovito zlil z ostalimi elementi notranje opreme. Odločite se lahko tudi za steklo v treh barvnih odtenkih (črna, bela ali peščena), omogočeno pa vam je tudi, da v okvir namestite motiv po svoji izbiri – osebno fotografijo ali priljubljen motiv, ki vas vsakič znova očara in polepša dan.

S pametnimi inštalacijami, ki jih je v objekt vgradilo podjetje Go4Panda, pa hiša postane pravi družinski član. S pozdravom “Alexa, I’m home,” hišo pripravite na vaš prihod: senčila se dvignejo, prižgejo se sklopi luči. Preizkusite lahko tudi video domofon, ki vam omogoča pogovor z obiskovalci preko pametne naprave – kjerkoli že ste -, oziroma dodatno varnostno funkcijo, saj imate vedno pregled nad dogajanjem pred vašim domačim pragom. Vgrajene pametne inštalacije vsebujejo še sistem avtomatskega prezračevanja, protipožarni sistem, varnostne kamere, nadzor porabe energije … Module pa je možno enostavno nadgrajevati brez večjih posegov v elektroinštalacije.

Poleg že naštetega v hiši najdemo še stropne panele za ogrevanje in ohlajanje ter prezračevalno napravo z vračanjem toplote, ki zamenja celoten volumen zraka v hiši v pičlih dveh urah.

“Nikjer ni boljše”

Generalna sekretarka organizacije Active House Alliance Lone Feifer in direktor podjetja Lumar, Marko Lukič, na otvoritvi vzorčne hiše in podelitvi certifikata Active House

Tako tehnološko opremljena hiša je padla v oči tudi mednarodni strokovni javnosti. Hiša se kot prva v Sloveniji lahko pohvali tudi s certifikatom Active House, ki ga podeljuje organizacija Active House Alliance s sedežem v Bruslju. Le-ta ocenjuje stavbe v širšem pogledu: glede njihove energijske učinkovitosti, varovanja okolja in bivalnega ugodja. Lone Feifer, generalna sekretarka podjetja, je ob podelitvi certifikata povedala: “Če boste iskali hišo, jo kupovali ali gradili, morate zahtevati največje udobje bivanja v njej. Energetska učinkovitost in skrb za okolje sta bistveni. Sta kot nogi, na katerih stoji vsaka hiša. A potrebno je zadovoljiti tudi človeška čutila – oči, ki zaznavajo dnevno svetlobo, kožo, ki zaznava toplotno udobje, pljuča, ki zaznavajo kvaliteto zraka in ušesa, ki zaznavajo akustiko. Človek vse to začuti in prav to je zelo pomembno za vas in družino: da dobro spite, da ne zbolite za astmo in da lahko v vseh letnih časih od jutra do večera doma živite po svojih željah. Lumarjeva hiša je izjemno učinkovita. Dnevna svetloba in kakovost zraka sta bili najviše ocenjeni. Nikjer ni boljše.”

Izvedba: Lumar

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a.

Fotografije: Lumar