Mobilne hiške povezujemo s počitnicami in z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše.

Razočaranje nad klasičnimi, škatlastimi mobilnimi hiškami je bilo krivo, da je Andraž Hönigman, tretja generacija iz lesarske družine, začel razvijati svoj koncept mobilne enote. Sprva je nameraval izboljšati kovinski zabojnik, ga obleči v leseno konstrukcijo, mu dodati poliester… A odziv ni bil tako dober, kot je pričakoval. Potem je ubral drugačno pot. Odločil se je, da bo hišico naredil po načelu lesene skeletne gradnje, ki pa je poskrbela za »vau« občutek bivanja in napovedovala svetlo prihodnost.

V mobilni hiški lahko bivamo ali jo uporabljamo za druge namene. V njej si lahko uredimo pisarno, savno, telovadnico …

Narobe obrnjen trapez daje mobilni hišici privlačnost, drugačnost in tudi boljšo izkoriščenost, saj v niše in poševnine lahko skrijemo marsikateri kos pohištva. Največja prednost pa je leseno srce. Konstrukcija hiške je kompletno lesena, iz lepljenega smrekovega lesa, ki je zelo stabilen, prav tako so lesene vse predelne stene, tla, streha in stavbno pohištvo.

»Les je naraven, dala nam ga je narava, zakaj ga ne bi izkoristili? Plastike je že tako preveč na svetu, z njo imamo stalno težave. Leseno hiško pa lahko, če se ne uporablja več, prodamo, zložimo ali recikliramo,« pravi Hönigman.

Ob pravilnem minimalnem vzdrževanju, ki zajema le občasno osveževanje barve, o recikliranju mobilne hiške, z življenjsko dobo 100 let in več, niti ni treba razmišljati. Kaj takega bi bila tudi prava škoda, saj mobilno enoto lahko uporabimo na številne načine. Ker je dobro izolirana, opremljena s stropnim, talnim in strenskim grejem ter klimatsko napravo, je primerna za bivanje čez vse leto. Prav tako ni nobenih omejitev glede njene notranje opreme ali inštalacij – vanjo lahko napeljemo vse, kot v običajno hišo.

»Kar se konstrukcijske izdelave tiče, nimamo s kvadraturo nobenih omejitev. V dolžino, širino in višino se vedno lahko prilagajamo, tudi na centimetre. Prav tako nismo omejeni samo na eno enoto, ampak lahko hiške zlagamo v višino. Izračunamo statiko in postavimo. V tem primeru gre že za bivalno hišo, leseno vilo, ki pa je še vseeno mobilni objekt, ki ga lahko prestavimo na drugo lokacijo,« pojasni podjetnik.

In kaj potrebujemo za postavitev takšne mobilne hiške? Najprej seveda parcelo, če je hiška večja od 20 m2, še gradbeno dovoljenje, priporočljiva je tudi temeljna plošča. Pri zelo utrjenem terenu se lahko hiška postavi brez temeljne plošče, je pa v vsakem primeru dvignjena nad zemljo. Okolico mobilne enote lahko dopolnimo tudi z letno kuhinjo, paviljonom, leseno uto za psa ali otroškimi igrali v enaki trapezni obliki.


Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Fotografije: Höna Mobile Living

Sponzorirana vsebina