V stanovanju za mladi par nas najprej očara prekrasna kombinacija klasično modre in umazano roza barve. A ta drzna barvna paleta je le okvir, znotraj katerega se prepletajo številne oblikovalske domislice, ki jih v slovenskih stanovanjih le redko vidimo. Pa začnimo na začetku.

Ko v stanovanje vstopimo, nas elegantna modra stena potegne v bivalni prostor. Večja garderobna omara, od tal do stropa oblečena v ogledala, da iluzorni občutek, da je hodnik pravzaprav mnogo širši, kot zares je; k temu občutku pa zagotovo prida tudi elegantni beli teraco, s katerima sta arhitektki Petra Zakrajšek in Urška Černigoj obložili tla.

V dnevni sobi oblogo iz teraca prekine ‘preproga’ iz parketa, položenega v vzorcu ribje kosti. Ta natančno izdelan, eleganten prehod v tlaku dnevni prostor osredini, ne da bi ga odrezal od kuhinje in predsobe, tlakovanih z bolj trpežnim teracem. Na parket je postavljena okrogla jedilna miza, ki jo kot osrednji pohištveni kos poudarjata nosilni slop stanovanja v umazano roza odtenku ter elegantna viseča luč v zlati barvi.

Kuhinja (v modro-beli kombinaciji) se v dnevno sobo podaljša z večjo vitrino z dnevnim barom, ki oskrbuje družabne večere mladega para.

Kavč – oziroma bolj dnevna postelja – je zelo minimalističen: naslone mu zagotavljajo le skrbno izbrane blazine. Dopolnjujeta ga taburet v umazano roza barvi ter grafika akademskega slikarja Jožeta Ciuhe.

Celotna nosilna stena stanovanja je obarvana v modro: modri so tudi TV element, okrasne letve, celo vrata, podboji, vtičnice in stikala so modri: takšna pozornost do detajla in precizna izvedba so potrebni ne le omembe, pač pa tudi vse pohvale.

Stanovanju, ki sicer meri 73 m2, pripadata še spalnica in kopalnica, v katerih nas pričaka popolnoma drug svet, ki sicer z izborom materialov in barvnih poudarkov nadaljuje slog bivalnega prostora, a na povsem svoj, domiseln način. V kopalnici se na primer za umivalnikom bohoti enkratna stenska tapeta, ki jo dopolnjujejo elegantne medeninaste armature; spalnica pa je opremljena v umirjenih tonih, primernih za počitek.

Preproga iz parketa, celovito obarvana modra stena, tapeta v kopalnici in drzni poudarki v zlati in medenini … Le redko kateri slovenski biro za notranjo opremo zna na prvi pogled drzne detajle preplesti v tako harmonično celoto, kot to znajo GAO arhitekti.

Interier: GAO arhitekti (Petra Zakrajšek, Urška Černigoj)

Fotografije: Miran Kambič