Sezona kopanja se počasi končuje in bazene bo potrebno pripraviti na prezimovanje. Kako poskrbeti za bazensko tehniko, kako pripraviti vodo in s čim pokriti bazen?

Priprava na prezimovanje

Bazen bomo na prezimovanje pripravili, ko bo temperatura vode padla med 12-14°C. Sledi več opravil, ki jih opravimo po navodilih proizvajalca in ki so specifična za različne vrste bazenov (betonske, liner, montažne in druge bazene). Praviloma v bazenu pustimo vsaj 2/3 vode oziroma ga ohranimo polnega. Ob padcu temperature bazensko vodo šok kloriramo in s tem uničimo vse bakterije, ki se lahko zadržujejo v ceveh, v skimmerju in v sami školjki bazena. Po nekaj dneh, ko klor izhlapi, bazen dodobra očistimo z bazenskim sesalcem in končno dodamo vodi še algicid, ki bo preprečil nastanek alg pozimi, ter tekočino za prezimovanje, ki bo optimizirala pH vode.

Iz cevi izčrpamo vso vodo in strojnico nastavimo na program prezimovanja; sam prostor strojnice pa prav tako zaščitimo pred zmrzaljo. Vse druge dele bazena (šobe, reflektorje ipd.) na zimo pripravimo skladno z navodili proizvajalca. V vodo namestimo še nekaj plovcev, ki bodo preprečili mehanske poškodbe bazenske školjke zaradi ledu.

Pokrivanje: zakaj je nujno?

Bazen bomo nato prekrili, s čimer bomo:

  • preprečili nastanek alg,
  • preprečili nalaganje sedimentov in umazanije,
  • preprečili vdor škodljivih UV žarkov v bazen, saj lahko le-ti poškodujejo vgrajene materiale,
  • ponudili družini in hišnim ljubljenčkom varno zaščito pred padci v bazen, ki so lahko v mrzlih temperaturah še posebno nevarni,
  • dodatno zaščitili bazen pred zmrzovanjem.

Pokrivanje priporočamo tudi v času kopalne sezone in sicer, ker:

  • zmanjša stroške ogrevanja vode, saj pokrivalo zadržuje temperaturo, nekatere vrste pa bazen še dodatno solarno ogrevajo,
  • prepolovi potrebo po uporabi kemikalij v bazenu, saj se v njem ne bodo nabirale nečistoče in alge.

Vrste pokrival

Na trgu obstaja več vrst bazenskih pokrival, ki pa se razlikujejo glede na ceno, način pritrditve, stopnjo varnosti in vzdrževanja:

1. Bazenska folija

Že zaščita bazena s polivinilom bo boljša kot nič: v trgovini z gradbenim materialom kupite dovolj veliko polivinilno folijo, ki jo napnete preko bazena in zaščitite z nekaj utežmi (kamni, vodnimi tulci ipd.). Investirate lahko tudi v posebno bazensko folijo, ki bo vaš bazen bolje zaščitila pred nastankom alg in vdorom UV žarkov ter vam služila več let zapored, saj bo zdržala težo vode in snega, ki se bosta v bazenu nabirala preko zime.

Odvečno meteorno vodo boste s folije morda morali izčrpati s posebno črpalko; prav tako se priporoča sprotno odstranjevanje snega s površine folije, preden le-ta zamrzne.

Folijo boste mogli spomladi dobro očistiti, posušiti in shraniti v suhem prostoru do naslednje zime. Ker je takšen način pokrivanja precej dolgotrajen in zahteven, ga priporočamo zgolj čez zimo: za poletno pokrivanje boste morali najti alternativo.

2. Pokrivala iz plastificiranega platna

Ta lahka pokrivala so zelo priljubljena. Namestimo jih lahko v posebna vodila, in navijamo na rob bazena. So dovolj trdna, da zdržijo težo odraslega človeka, škoditi pa jim ne more niti najhujše neurje. Takšno pokrivalo nudi tudi možnost odtekanja precejene deževnice neposredno v bazen: tako imamo manj skrbi, ali bo pokrivalo zdržalo težo vode. Platneno pokrivalo lahko uporabljamo tudi poleti.

3. Roletna pokrivala

Roletno pokrivalo, ki se preko bazena navije s pomočjo elektromotorja, je priporočljivo, če iščemo dolgotrajno rešitev, ki nam bo služila tudi med poletjem. Rolete so zelo močne in zadržijo tudi večje breme (sneg, veje, osebe). Roletna pokrivala lahko vgradimo pod ali nad gladino vode (podvodne različice so še posebej privlačne, ker rolete v pospravljenem stanju sploh ne vidimo, saj se kaseta nahaja pod robom bazena; a njihovo vgradnjo moramo načrtovati še pred izgradnjo bazena), obstajajo pa tudi takšna v solarni izvedbi, ki nam bodo poleti s pomočjo sončnih žarkov dogrevale bazen in s tem zmanjšale porabo energije za ogrevanje.

4. Bazenske strehe

Bazenske strehe so daleč najučinkovitejša rešitev: ne le, da preprečujejo vdor umazanije, na sebi ne zadržujejo vode in snega in jih lahko odpremo ali zapremo s pritiskom na gumb; bazenske strehe delujejo tudi kot manjša topla greda, zaradi česar lahko kopalno sezono podaljšamo za nekaj mesecev – tako spomladi kot jeseni – kopamo pa se lahko tudi v dežju. Pozimi fizično preprečujejo dostop do bazena in tako izničijo možnost nezgod, preprečujejo pa tudi zamrzovanje vode. Edina slabost takšnega pokrivala je, da ga poleti sicer lahko zložimo (loki iz polikarbonata se zložijo drug v drugega), ne moremo pa ga povsem odstraniti.

Kaj pa z montažnimi bazeni?

Prezimovanje montažnega bazena se razlikuje glede na njihovo konstrukcijo – montažni bazeni s kovinskimi ali lesenimi stenami tako lahko ostanejo zunaj celo leto, medtem ko bomo PVC bazene morali pospraviti. V prvem primeru ravnamo enako kot pri zidanem bazenu: pripravimo vodo in napeljave ter bazen varno pokrijemo s folijo.

V primeru PVC bazena pa bo potrebna demontaža: bazen izpraznimo, očistimo (skladno z navodili proizvajalca), dodobra posušimo in shranimo. Za shranjevanje izberemo suh prostor, najraje v lesenem ali plastičnem zaboju, ki bo bazen ščitil pred vdorom živali, ki bi ga lahko poškodovale (glodavci, insekti …).