Podjetje KRONOTERM je slovenski proizvajalec toplotnih črpalk, ki ponuja rešitve za varčno in okolju prijazno ogrevanje in hlajenje. Nedavno so predstavili inovativno geotermalno toplotno črpalko ETERA, ki se je prebila na prvo mesto v sezonski učinkovitosti v Evropi in je od svojih konkurenčnih toplotnih črpalk boljša za skoraj 30 %. Ta revolucionarna naprava združuje vrhunsko tehnologijo, dolgoživost in izjemno učinkovitost.

KRONOTERM ima bogato zgodovino, ki sega v leto 1976, ko so začeli razvijati toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode. Ker so se ves čas prilagajali trendom in potrebam trga, so leta 1998 vstopili na neznano področje ogrevanja prostorov prav z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. Bile so rešitev, s katero so dosegali dovolj veliko učinkovitost in se lahko kosali z drugimi alternativami ogrevanja (kurilno olje, fosilna goriva ipd.).

Se sprašujete, kaj sploh je geotermalna toplotna črpalka? Geotermalna toplotna črpalka je naprava, ki za ogrevanje in hlajenje stavbe izkorišča toploto, shranjeno v zemlji ali v podtalnici. Deluje na podoben način kot običajna toplotna črpalka, vendar namesto zraka izkorišča toplotno energijo iz zemlje (prek vertikalnih ali horizontalnih zemeljskih kolektorjev) ali (prek vrtin) iz podtalnice.

Zakaj že 4. generacija?

Razvoj je ena od ključnih vrednot podjetja KRONOTERM. Nenehno stremijo k uporabi najnovejših tehnologij, trajnostinh rešitev in predvsem k razvoju ogrevalnih rešitev, ki zagotavljajo največje udobje. To je tudi razlog, da so se odločili razviti novo, revolucionarno generacijo geotermalnih toplotnih črpalk – ETERO. ETERA je zasnovana tako, da postavlja nove standarde na področju geotermalnih toplotnih črpalk ter omogoča uporabnikom vrhunsko udobje, energetsko učinkovitost in zmanjšanje okolijskega vpliva.

Direktor podjetja KRONOTERM Bogdan Kronovšek je pojasnil: »Podobno kot naše zelo uspešne družine toplotnih črpalk, ki se odlikujejo po prilagodljivosti v vseh vidikih, smo pri raziskavi in razvoju 4. generacije geotermalnih toplotnih črpalk prepoznali in vključili dolgoživost kot ključno lastnost. Dolgoživost smo prepoznali kot močen argument, da se investitorji odločijo za udobnejšo, varčnejšo, zanesljivejšo, čeprav na prvi pogled investicijsko zahtevnejšo rešitev.«

Direktor podjetja KRONOTERM, Bogdan Kronovšek.

Večnost Zemlje

Naziv ni bil izbran naključno, saj simbolizira ključne lastnosti nove generacije toplotnih črpalk. ETERA združuje dve pomembni besedi: ETERNAL, ki simbolizira večnost/dolgoživost in TERA, ki pomeni zemljo kot neizmeren, najbolj topel, konstanten in zanesljiv vir toplote. Inovativna toplotna črpalka ETERA je zasnovana z namenom zagotavljanja trajnostnega, udobnega in zanesljivega ogrevanja ter hlajenja objektov in prinaša številne prednosti, ki jih KRONOTERMOVI razvijalci nenehno izpopolnjujejo. Zasnovana je za dolgo življenjsko dobo, njena modularna zasnova namreč omogoča preprosto nadgradnjo, vzdrževanje in zamenjavo delov, kar pomeni, da bo lahko zanesljivo in brez težav delovala tudi več desetletij.

Pometla s konkurenco

ETERA je pripravljena na prihodnost. S svojo visoko tehnološko dovršenostjo in izjemno učinkovitostjo postavlja nove standarde na področju trajnostnega ogrevanja in hlajenja. Njena sezonska učinkovitost pri uporabi podtalnice znaša neverjetnih 8,48 (pogoj: nizkotemperaturni režim ogrevanja v povprečnem klimatskem podnebju). To pomeni, da za 1 kWh vložene električne energije dobimo kar 8,48 kWh koristne toplote. Tako velike učinkovitosti trenutno ni mogoče doseči z nobeno drugo podobno napravo na trgu, saj je v svoji kategoriji boljša za skoraj neverjetnih 30 %. Sistem ETERA zagotavlja stabilno delovanje in zmanjšuje vpliv nihanj cen energentov, hkrati pa pomaga ohranjati stabilnost in vzdržnost električnih omrežij v prihodnosti.

Toplotni vir sistem ETERA postane del objekta in mu dvigne končno vrednost. Vgradnja sistema ETERA poveča privlačnost nepremičnine na trgu, saj se vedno več kupcev zanima za energetsko učinkovite in trajnostne rešitve. Investitorji in kupci cenijo nizke obratovalne stroške, zmanjšano odvisnost od fosilnih goriv ter trajnostne in okolju prijazne rešitve ogrevanja.

V podjetju KRONOTERM zaključujejo, da je ogrevalni sistem ETERA prava izbira za tiste, ki si želijo trajnostnih rešitev, velike učinkovitosti, zanesljivosti in udobja v svojem objektu. Ta napredna geotermalna toplotna črpalka pomeni preboj v tehnološki evoluciji, ki bo pomembno prispevala k trajnostni prihodnosti. Ne glede na to, ali gre za zasebno stanovanjsko hišo, večjo stavbo ali kakršen koli drug objekt, je ETERA rešitev, ki bo izpolnila pričakovanja, presegla standarde in bo zaradi svoje dolgoživosti grela tudi naslednje generacije.