Prenova družinskega stanovanja za mlajšo generacijo

Ljubljansko stanovanje z le 36 m2 se je iz starejše generacije preneslo na mlajšo. A ker je bilo vse od časa izgradnje stolpnice leta 1969 nespremenjeno, je najprej potrebovalo korenito osvežitev. Mladi arhitekt Gregor Siročić iz biroja Smer, se je prenove lotil nadvse celovito, nase pa je prevzel tudi večino izvedbe.

0

“Pred prenovo je v stanovanju živela starejša samska oseba,” Gregor začne pogovor z Ambienti, “zdaj pa sva se vanj preselila s partnerko. Želela sva ga prilagoditi najinemu življenjskemu stilu: želela sva vse kotičke, kot bi jih imela v večjem stanovanju, torej delovni prostor, dnevni kotiček za sprostitev, funkcionalno kuhinjo s prostorom za večjo družbo, spalnico z garderobo ter kopalnico.”

PRED PRENOVO

Vse to se je na prvi pogled zdelo kot prevelik zalogaj, saj je bilo majhno stanovanje prepredeno s predelnimi stenami, ki so ga delile ne hodnik, kopalnico, kuhinjo z jedilnico in dnevni prostor s spalnico. Arhitekt je vedel, da na tako majhni površini vsak kvadratni centimeter šteje, zato se je najprej odločil podreti prav vse predelne stene.

Nastal je velik, odprt prostor, v katerem je od celote ločena le kopalnica. Tu so za nekaj centimetrov prestavili steno, tako da je znotraj danes dovolj prostora za prostoren tuš in pralni stroj.

Spalnica je nastala s predelitvijo prostora z dvema nizoma visokih garderobnih omar – eden od njih se odpira proti hodniku, drugi pa proti spalnici. Spalni kotiček je od bivalnega oddvojen le z zaveso, ki po potrebi nudi zatemnitev in intimo.

Preostalo površino pa zavzema odprt bivalni del, postavljen vzdolž velikega okna. Nizki pohištveni kosi znotraj odprtega tlorisa ustvarjajo funkcionalne kotičke – kuhinjo, jedilnico, dnevni in delovni del – ne da bi ga fizično pregrajevali.

Celovita prenova za približno 800 evrov po kvadratu

Prenova stanovanja je bila obsežna. Prenoviti je bilo potrebno vse inštalacije, posodobiti talne obloge in zamenjati okna in vrata, dodatno pa so tudi izolirali strop stanovanja v zadnji etaži bloka. V želji po zmanjšanju stroškov prenove je arhitekt tudi sam poprijel za delo.

MED PRENOVO

“Za izziv smo si postavili, da čim več dela opravimo sami. Začeli smo z odvozom starega pohištva in z rušitvijo vseh predelnih sten. Gradbeno-obrtniška dela so opravili zunanji izvajalci. Nadaljevali smo s polaganjem laminata preko starega dotrajanega tlaka. Na koncu smo zmontirali še pohištvo, ki je pretežno iz Ikee, a prilagojeno meram stanovanja. Izbrali smo kose, ki omogočajo dodatne shranjevalne površine (dvižno posteljo, raztegljivo sedežno s predalom za shranjevanje, omare po celotni višini). Da bi čim bolj odprli prostor, smo izbrali belo pohištvo v kombinaciji z delovnimi površinami v hrastu ter poudarki v sivih odtenkih,” o lastnem angažmaju pove arhitekt in doda, da je strošek prenove znašal 29 tisoč evrov – dve tretjini sta bili vloženi v gradbeno-obrtniška dela, tretjina pa v novo opremo.

Interier: Biro Smer, Gregor Siročić, mag. inž. arh.

Fotografije: Gregor Siročić

Prejšnji članekPlečnikova odličja objektom, ki nadgrajujejo obstoječe
Naslednji članekUčinkovita zaščita pred vročino: zunanje rolete za strešna okna
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *