Če se v določenem prostoru ne počutite dobro in ne veste, kaj bi bil vzrok za to, se ozrite okoli in poglejte, kako se v tem istem prostoru počutijo sobne rastline. So uvele in brez življenja? Potem je jasno, da jim nečesa primanjkuje. Za dobro rast in cvetenje potrebujejo vodo, svež zrak in dnevno svetlobo, pravzaprav vse to, kar potrebujete tudi vi. Ko boste v prostor spustili sonce in svež zrak, boste oboji zadovoljni - vi in vaše cvetoče prijateljice.

Nekatere rože za svoje preživetje morda res potrebujejo malo manj svetlobe kot druge, ali pa se v času, ko je svetlobe in kisika manj, na to prilagodijo s spremenjeno barvo in upočasnjeno rastjo, vseeno pa povsem brez sonca ne morejo preživeti in uspevati. Pravzaprav bi se hitro poslovile. Tako je tudi s človekom. Študija, ki so jo na Madžarskem opravili pri podjetju VELUX, kaže, da kar 96 odstotkov sodelujočih meni, da sta svež zrak in dnevna svetloba pomembna stebra duševnega in čustvenega zdravja. Kadar ju imamo v izobilju, se počutimo močni, zdravi, energični in bi lahko premikali gore. Če je dnevne svetlobe in svežega zraka premalo, pa smo melanholični, razdražljivi, depresivni, anksiozni, težko spimo in pogosteje zbolevamo.

Rastline so torej dobri napovedovalci človekovega počutja in tudi skrbnice ugodne bivalne klime. Blagodejno deluje njihova pomirjujoča zelena barva, energijo nam dajejo živahni cvetovi, njihove čistilne sposobnosti pa so sploh zdravilne. Obsežna študija, ki so jo izvedli pri ameriški NASI, je namreč razkrila, da lahko rastline iz zraka odstranijo kar 87 odstotkov toksinov v 24 urah, pogled nanje pa nas preplavi z zadovoljstvom in srečo. Znanstveno rečeno nas preplavi hormon sreče serotonin, ki pomaga tudi pri spopadanju s stresom.

Ali ste vedeli da 85.000 Slovencev živi v pretemnem domu?

Ali ste vedeli, da rastline v 24 urah odstranijo do 87 % toksinov iz zraka?

Da bo serotonina po naših žilah še več, razgrnimo zavese na oknih in v dom spustimo svetlobo. Sonce tako kot na rastline ugodno deluje tudi na raven serotonina. Šest let trajajoča raziskava na 16 tisoč sodelujočih je pokazala, da ima od vseh vremenskih pojavov prav svetloba največji vpliv na naše počutje, zatem sledi svež zrak – več ju je, bolje je.  

Svež zrak in svetloba sta torej dve nepogrešljivi sestavini ustreznega bivalnega okolja, naj bo za rastline ali ljudi. V dom ju privabimo s čim večjimi okenskimi odprtinami, ki naj bodo po možnosti tudi na strehi. Skozi strešna okna v notranjost prihaja neovirana zenitalna svetloba, ki jo je dvakrat več kot tiste, ki prihaja skozi fasadna okna, in trikrat več od tiste, ki jo v dom prepušča frčada. Poleg tega z elektrificiranimi strešnimi okni uravnavamo tudi zračenje prostorov, po zaslugi senzorjev pa se okna lahko samodejno odprejo ob vnaprej določenih urnikih, v primeru dežja pa tudi samodejno zaprejo.

Dodatne informacije o strešnih oknih, njihovem upravljanju in tudi možnostih senčenja dobite pri podjetju VELUX, vodilnem na področju strešnih oken in raziskav o vplivu dnevne svetlobe na človeka v Evropi.

Sponzorirana vsebina