Kako vzdrževati leseno teraso ali vrtno pohištvo? Ohranjati njun lep videz in jima daljšati življenjsko dobo? To so aktualna vprašanja, ki se nam zastavljajo, odkar sta nas toplo vreme in lepa pomlad zvabila na plano. Odgovor nanje je na srečo enostaven: lesu najbolj koristi oljenje!

Prednosti oljenja

Ljudje se vedno bolj vračamo k naravnim materialom, tudi v primeru teras in vrtnega pohištva. Ker pa je oboje čez leto izpostavljeno najrazličnejšim vremenskim razmeram, je seveda treba razmisliti o primerni zaščiti.

Strokovnjaki menijo, da je za lesene terase in vrtno pohištvo najbolj primerno oljenje, saj ima številne prednosti pred denimo lazuro laka. Pri zaščiti z olji poudarimo naravno teksturo lesa,  ki obdrži naraven otip in izgled. Olje se vpije globoko v pore lesa, jih zapolni in prepreči vpijanje drugih tekočin, na površini pa ne tvori filma. Z oljenjem lesa torej ne zapremo, površina je prepustna za vodno paro, kar omogoča, da les “diha”, se pravi, da se njegova naravna vlažnost uravnava z okolico, obdelani površini pa daje naraven otip.

Katero olje?

Izdelkov za oljenje je na tržišču več vrst, svetovalci v Belinki pa priporočajo predvsem dve olji, in sicer Belinka oil Exterier in Belinka oil Decking.

  • Belinka oil Exterier je izdelano iz naravnih olj, vsebuje pa poseben dodatek, ki upočasnjuje rast plesni. To nam koristi, če imamo teraso ali pohištvo na senčni legi. Olje je brezbarvno, tako da poudari naravno barvo lesa.
  • Belinka oil Decking je, kot pove že ime, namenjeno zaščiti lesa na terasah, seveda pa lahko z njim zaščitimo tudi ostale lesene površine. Olje vsebuje pigmente in posebne dodatke, ki ščitijo les pred UV žarki. Zaradi tega je, v primerjavi z oljem Exterier, bolj obstojno in omogoča daljši interval obnavljanja.

Dela se lahko lotimo sami

Da bi teraso ali pohištvo naoljili kar sami? Morda se res sliši zapleteno in zahtevno, vendar je v resnici postopek prav enostaven in se ga zlahka lotimo sami.Najprej moramo poskrbeti, da bo les pred premazovanjem popolnoma suh, enakomerno obrušen in odprašen, brez maščob, voskov in drugih nečistoč. Pomembno je tudi vedeti, kakšno vrsto lesa oljimo, saj se vsak les obnaša drugače.  Pri lesu, kot je hrast, ki vsebuje naravno prisotna olja ter vodotopne snovi, kot je tanin, mora biti pred prvim oljenjem terasa vremenskim vplivom (dež, sonce) izpostavljena vsaj 1 mesec pred prvim premazovanjem. S tem se tanin in naravno prisotna olja odstranijo s površine, pore lesa se odprejo in omogočajo boljše vpijanje olja v les.

Lesene pohodne površine najprej očistimo. Pri oljenju pa moramo biti pozorni tudi na vremenske pogoje – ne sme biti prehladno, saj se bo olje slabo vpijalo in sušilo, če pa bo prevroče, ga ne bomo uspeli pravočasno obrisati. Najprimernejše so temperature med 15 in 25 °C.

Pravi postopek

Oljimo po naslednjem vrstnem redu: Olje s čopičem, krpo, krtačo za talne površine ali z valjčkom, enakomerno porazdelimo po površini, tako da je olje rahlo v presežku. Pustimo ga vpijati 10 – 20 minut, nakar odvečno olje obrišemo in spoliramo s čisto vpojno krpo, ki ne pušča dlačic, saj bodo te drugače ostale na lesu. Brisanje je zelo pomemben del postopka, saj se ostanek olja sicer lahko na lesu zasuši. Postopek naslednji dan ponovimo, vmes površino rahlo obrusimo.

Krpice, s katerimi smo obrisali odvečno olje, je potrebno namočiti v vodi ali sežgati! Lahko namreč pride do samovžiga.

Kozmetika za les

Tako, naša terasa in leseno pohištvo sta za nekaj časa spet zaščitena. Oljenje je najbolje ponavljati vsaj enkrat, še bolje dvakrat letno; da se res prepričamo, ali je  že čas za obnovitev zaščite, pa lahko napravimo test s kapljico vode. Na suho površino kanemo kapljico vode – če ta ostane na površini, novo oljenje še ni potrebno, če se voda zelo hitro vpije, pa je čas za obnovo.

Pa še to: Če smo opazili, da je les pod vplivom sonca in dežja pričenjal siveti, kar je sicer popolnoma naraven proces, lahko uporabimo izdelek Belfresh, ki je nov izdelek iz Belinkine družine Kozmetika za les. S pomočjo Belfresha odstranimo sivino z vremensko izpostavljenega posivelega lesa. Poleg sivine izdelek odstrani tudi umazanijo in lesu povrne prvotno barvo.

Če potrebujete še kakšen dodaten nasvet o oljenju in drugi zaščiti lesa, so vam svetovalci v Belinki vedno na voljo. Lahko jih pokličete na brezplačno številko 080 10 88 ali kontaktirate po elektronski pošti. Pokukajte pa tudi na njihovo Facebook stran.