Te dni, ko se v večji meri zadržujemo za štirimi stenami doma, nam družbo delajo tudi naši mačji ali pasji sostanovalci. Slednjim se ideja, da ves dan preživijo ob našem boku, povsem dopade, da pa jim nekoliko popestrimo življenje, lahko z malce kreativnosti ustvarimo čudovita ležišča, igrala ali stojala za posodice.

Hišni ljubljenčki so v zadnjih desetletjih postali člani družine, številni si z lastniki delijo domovanje, nekateri imajo dovoljenje, da se zleknejo celo na postelji. Kakršnekoli so že vaše navade, vsak kosmatinec se bo razveselil nove igrače ali ležišča, mi pa bomo ob tem dobili možnost, da izrazimo kreativnost in se zaposlimo.

Plezalna stena za mačke

Ta enostaven trik, ki vključuje le police, je velik hit med mačjimi prebivalkami naših stanovanj. Ker imajo mačke v svoji krvi plezanje in gibanje, je prav, da tega omogočimo tudi notranjim stanovalkam. Naredimo načrt in postavimo police tako, da bo mačka lahko prosto skakljala med njimi, na vrhnji pa si bo lahko tudi odpočila. Če imate doma odvečne deske, jih le previdno zbrusite in prebarvajte z barvo, ki vam je pri roki. Police lahko naročite tudi preko spleta. Okrasite jih z visečimi igračami za mačke.

Domači praskalnik

Zelo enostavna domislica, za katero potrebujete le dve deski in sisal, ki ga lahko naročite kar preko spleta. Eno krajšo in eno daljšo desko zlepite skupaj, daljšo pa ovijete s sisalom. Posujte ga z mačjo meto, da bo za vašo pustolovsko mačko še bolj privlačen.

Držalo za posodice

Nič več dolgočasnih podlag, nekoliko dvignjeno držalo za posode omogoča psu, da se pri jedi ne sklanja, vam pa precej enostavnejše čiščenje. Potrebujete le dolgo kvadratno letev, ki jo prilagodite dimenziji posodic. 

Postelja za pasje razvajence

To hišico boste sestavili v le sedmih korakih. Potrebujete 32 vijakov, belo barvo za les in 7 m smrekovih letev (40×40 mm). Slednjo narežite na štiri dele po 65 cm (za stoječe letvice), štiri dele po 49,5 cm (za poševne letve), tri dele po 77 cm (za vodoravne vmesne tramove). Za spodnjo ploščo potrebujete vezan les debeline 18 mm, za stranske dele pa dve letvici po 77 cm (stranici) in eno po 62 cm (hrbet).  Pripomočki: lepilo za les, žaga, ročni izvijač, čopič in meter.

Za začetek strešne letve na koncih zarežite na 45 stopinj, da se bodo na vrhu lahko stikale pod pravim kotom. Prehod med streho in ogrodjem je pod kotom 22,5 stopinj. Streho prilepite na ogrodje z lepilom za les in pustite, da se posuši. Tako sestavite prednjo in zadnjo stranico, nato pa se lotite spodnjega dela.

Na spodnji plošči na vseh vogalih odžagajte majhen delček, v sprednjem delu 5×5 mm, v zadnjem 5×40 mm. Potem pritrdite stranske palice na ploščo z lepilom za les in vijaki. Namestite hišna okvirja s streho, ki ste ju napravili v samem začetku, na zadnjo in sprednjo stran plošče. Padata naj točno med narejene zareze v plošči. Nato povežite obe strešici, najprej pri vrhu, nato pri straneh. Za konec pobarvajte hišico in pustite, da se posuši.

Fotografije: Pinterest