Sodobna tekstilna industrija v želji po prodaji in dobičku uporablja veliko za zdravje zelo škodljivih snovi. Ne le za oblačila, temveč tudi za hišni tekstil, je najbolje, da so iz naravnih in neoporečnih materialov. Za zavese, odeje, dekorativne blazine, posteljnino, vzglavnike, brisače in kuhinjske krpe so uporabni vsi naravni materiali. Zato izberimo naravne tkanine, kot so bombaž, konoplja, bambus, svila, lan in volna.

Organski bombaž

Bombaž najpogosteje enačimo z dobrim naravnim materialom. Vendar ni vsak bombaž sam po sebi dober. Dokazano je, da kemikalije, ki jih uporabljajo za rast in konvencionalno predelavo bombaža, uporabijo več insekticidov, pesticidov in drugih kemičnih snovi, kot pri katerikoli drugi kulturni rastlini. Z njihovo pridelavo onesnažujejo okolje, obenem pa škodijo tudi koži in zdravju uporabnika. Le organski ali ekološki bombaž je zrasel iz gensko nespremenjenih rastlin, pridelanih brez uporabe kemikalij. Zato v njih ni ostankov strupenih snovi in na koži ne povzročajo nezaželenih reakcij, kot so različne vrste alergij.

Organski ali ekološki bombaž je primeren za rjuhe, posteljnino, namizne prte, kuhinjske krpe in drug hišni tekstih. Ti izdelki odlično vpijajo vlago in so trpežni, saj ne gredo skozi številne kemijske procese, kot so beljenje in barvanje. Prav tako so prijetno mehki, zato posteljnina iz organskega bombaža nudi prijeten spanec. Organski bombaž je enostaven za vzdrževanje, saj le lahko pere v pralnem stroju pri 40 do 60 stopinjah Celzija, nebarvani bombaž pa tudi pri 90 stopinjah Celzija.

Lan

Lanena tkanina je idealna za posteljnino. Odporna je na pršice in molje, ter manj dovzetna za umazanijo. Poleti nas posteljnina iz lanu prijetno hladi, pozimi pa greje. Tkanine iz lanu imajo tudi zelo dolgo dobo uporabe, njihovo vzdrževanje pa je enostavno. Peremo jih v pralnem stroju in sušimo v sušilnem, likamo pa še rahlo vlažne.

Konoplja

Blago iz konoplje je eno najbolj vzdržljivih, tako na primer iz njega izdelujejo ladijska jadra. Iz konopljine tkanine izdelujejo posteljnino, ki nas bo, tako kot lanena, poleti hladila in pozimi grela. Na trgu najdemo tudi zavese, saj je tkanina iz konoplje odporna na plesni in UV-žarke. Vzdrževanje je nezahtevno, dovoljuje strojno pranje in sušenje do 60 stopinj Celzija. Tkanine iz konoplje likamo še vlažne.

Bambus

Bambus je izredno odporno in trpežno vlakno, blago iz bambusa pa mehko in prijetno na dotik. Raziskave so pokazale, da je bambus v primerjavi z bombažem močnejši in bolje vpija vlago. Tkanine iz bambusa so zračne in delujejo termoregulacijsko – poleti hladijo in pozimi grejejo. Bambus vsebuje protibakterijska in protiglivična sredstva, ki se med procesom izdelave ohranijo ter v tkaninah ostanejo prisotna tudi po večkratnem pranju. Zaradi te lastnosti so tkanine iz bambusa odporne na vonjave. Prav tako ne dražijo občutljive kože, zato je uporaba posteljnine in brisač iz bambusa idealna za vse, ki se soočajo z alergijami. Zaradi izjemnih lastnosti bambus označujejo za »hit 21. stoletja«. Velja za izreden ekološki material, ki je ob koncu življenjskega cikla 100-odstotno biorazgradljiv.

Svila

Svila ima poseben lesk in je na koži najbolj prijetna. Dejstvo je, da je sestava svilene tkanine podobna naši koži, zato se v oblačilih in posteljnini iz satena dobro počutimo. Vzdrževanje svile pa vseeno zahteva malce več pazljivosti. Svilena tkanina za posteljnino je stkana nekoliko gosteje in je zato debelejša ter trpežnejša. Lahko jo peremo v pralnem stroju, po programu za volno ali svilo, pri tem pa uporabimo detergent za pranje volne, ki ne bo razmastil svilenih vlaken. Svilo lahko posušimo v sušilnem stroju, vendar z zelo nežnim programom in ne do konca – to storimo na zraku. Svilo lahko likamo, a s temperaturo primerno za svilo.

Volna

Volna je posebno vlakno, ki je tako kot svila podobna naši koži. Poznamo več vrst volne, med najbolj priljubljene spadajo prava ovčja volna, merino, alpaka, kamelja in kašmir. Navadna ovčja volna je nekoliko groba in pika, ostale vrste pa so mehke in prijetne na dotik. Vse vrste volne imajo dragoceno lastnost, da dihajo in vzdržujejo telesno temperaturo. Zlasti pozimi, se bomo pokriti z volneno odejo počutili odlično, saj nam bo toplo, ob tem pa se ne bomo potili.

Certifikati, ki so zagotovilo neoporečnosti

Izdelki narejeni iz organskih ali ekoloških materialov so označeni s certifikati, ki so jih pridobili pridelovalci in predelovalci tekstilnih izdelkov. Vodilni svetovni standard za proizvodnjo ekološkega tekstila je GOTS ali The Global Organic Textile Standard. Ta certifikat zagotavlja, da je izdelek proizveden v skladu s kriteriji ekološke pridelave in predelave vzdolž celotne dobavne verige za tekstil. Pridobijo ga le izdelki, ki vsebujejo vsaj 95 % ekoloških vlaken. Drugi certifikat, ki ga najdemo na tekstilnih izdelkih iz ekoloških materialov pa je Oeko-Tex® Standard 100. Globalni certifikat uporabnikom omogoča enostavno prepoznavanje tekstilnih izdelkov, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi.

Fotografije: Pinterest