Želite imeti vse elektronske naprave v domu združene v eni aplikaciji? Celoten dom upravljati iz enega mesta? Imeti možnost nadgradnje in vključevanja novih naprav na obstoječi profesionalni sistem pametnega doma? Če ste si na zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno, nujno nadaljujte z branjem.

V današnjem času, ko praktično na vsakem koraku zasledimo termin pametni/pametno (na primer svetilo, vtičnica, hladilnik, sesalnik …) se večina ljudi sprašuje, kako vse te elektronske naprave na enostaven, uporabniku prijazen in cenovno dostopen način povezati pod eno streho oziroma aplikacijo.

Koncept za novogradnje je, da se naprave oziroma funkcionalnosti (razsvetljava, senčila, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje…), ki se uporabljajo na dnevni ravni in pri katerih mora biti zanesljivost na najvišji ravni, izvede s profesionalnim, žičnim sistemom. Pri tem je zelo pomembno, da ponudnik žičnih sistemov omogoča integracijo z globalnimi platformami/aplikacijami, kot so Apple HomeKit, Google Home oziroma Amazon Echo. Nadgradnjo pametnega doma z raznovrstnimi brezžičnimi napravami (denimo gospodinjski aparati, termostati, avdio sistemi, kamere, senzorji, pametni sesalci in tako dalje) pa si lahko vsak uporabnik naredi kadarkoli kasneje brez posega v električno instalacijo in strokovne pomoči.

Robotski sesalnik lahko kadarkoli vključimo v sistem pametnega doma brez posega v električno instalacijo.

V sodobnih domovih je v primerjavi z nekdanjimi domovi nekajkrat več elektronskih naprav, začenši s svetili, senčili, klimatskimi napravami, pa vse do kamer, gospodinjskih aparatov in tako dalje. Skoraj vsaka naprava oziroma proizvajalec (Husqvarna, Bang & Olufsen, Sony, D-Link, Honeywell, Velux …), omogoča oddaljeno upravljanje oziroma upravljanje z aplikacijo. Vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kako vse te naprave na enostaven in učinkovit način, brez potrebne profesionalne pomoči povezati v enotno, celovito aplikacijo in hkrati omogočiti komunikacijo med vsemi povezanimi napravami. Najlažje to ponazorimo na praktičnem primeru iz resničnega življenja. Pri odhodu iz hiše želimo hkrati postaviti vse elektronske naprave v želeno stanje, na primer pogasniti vsa svetila, spustiti senčila, izklopiti klimatske naprave, vklopiti alarm ter omogočiti delovanje pametnega sesalca in kosilnice na trati. Ali pa, si predstavljate, da zjutraj, ko nas je večina še zelo zaspanih, z eno besedo prižgemo luči, vklopimo najljubšo radijsko postajo in pripravimo kavo na kavomatu?

Z enim klikom lahko upravljamo več elektronskih naprav, na primer istočasno ugasnemo luči, spustimo rolete in vklopimo alarm.

V osnovi se segment pametnega doma deli na dve veji. Prva je tako imenovana »naredi –sam« pametni dom (iz angleškega izraza Do-It-Yourself – DIY), pri kateri gre za brezžične rešitve, druga pa je celoviti, žični pametni dom. Glavna razlika med obema je v tem, da je brezžični pametni dom v osnovi namenjen za obstoječa stanovanja/hiše in predvideva povezavo manjšega števila naprav. Na drugi strani pa je žična rešitev primerna za vse novogradnje oziroma celovite renovacije. Razlika med obema je seveda tudi v zanesljivosti delovanja, varnosti in vzdrževanju sistema. Zanesljivost in varnost sta pri žičnih rešitvah višji, pri čemer je potrebnega bistveno manj oziroma praktično nič vzdrževanja.

Za novogradnje oziroma renovacije je zatorej bistvenega pomena, da o pametnem domu pričnemo razmišljati že v fazi načrtovanja električnih instalacij. Pri izboru ponudnika profesionalne žične rešitve je ključno, da ima ponudnik podprte globalne platforme Apple HomeKit, Google Home in Amazon Echo, ki omogočajo nadgradnjo sistema pametnega doma z neštetimi brezžičnimi napravami, brez profesionalne pomoči.

Globalne aplikacije Apple HomeKit, Google Home in Amazon Echo poleg tega, da so vizualno dovršene, omogočajo tudi številne napredne funkcionalnosti. Če izpostavimo samo dve izmed njih: glasovno upravljanje, ki pomeni, da lahko preko preprostih glasovnih ukazov upravljamo s posameznimi napravami, in funkcijo avtomatske Geo lokacije (ang. Geofencing). Konkretno, ko se lokacijsko približamo domu, se avtomatično sproži določena akcija, denimo odpro se drsna/garažna vrata, ponoči se prižgejo določena svetila in tako dalje.

Funkcija avtomatske geo lokacije omogoča, da se prižgejo svetila, ko se približamo domu.

Pod črto. Imeti vse elektronske naprave v domu digitalizirane in hkrati povezane v enotni aplikaciji, je sodobni standard. To, kar se je pred nekaj leti zdela še znanstvena fantastika, je danes resničnost. Pomembno je zgolj to, da ponudnik profesionalne žične rešitve pametnega doma omogoča povezljivost z globalnimi platformami Apple HomeKit, Google Home in Amazon Echo in da imajo brezžične naprave, s katerimi kadarkoli kasneje poljubno nadgrajujemo sistem, le te prav tako podprte.

Več: www.entia.si

Sponzorirana vsebina