S plesnijo se morda ta hip ne obremenjujete preveč. Če že, pa je razlog najbrž ta, da se vam je pojavila v kopalnici, v kleti ali morda v kuhinji. Takrat vzamete čistila in barvo, opravite s problemom in upate, da se nikoli ne bo več vrnila. A po navadi je kmalu nazaj. Edini učinkovit zatiralec je namreč pravilno prezračevanje prostorov in ustrezno izolirana nepremičnina.

Prisotna je v različnih izdelkih

Plesne je za ljubitelje sira najboljša prijateljica. Če imate radi gorgonzolo, potem jeste plesen, ki prispeva k tipičnemu okusu sira. Plesen uporabljajo tudi v procesu fermentacije pri določenih vinih, farmacevtska industrija pa iz določenih vrst plesni razvija močne antibiotike.

Prizadene milijone ljudi

Od 21 milijonov ljudi, ki trpijo za astmo, jih je bilo več kot 4 milijone izpostavljenih plesni. Njene spore prizadenejo telo v obliki alergijskih reakcij, v organizem pa zaidejo preko dihanja ali kože. Pogoste bolezni, katerih povod je lahko tudi plesen, so še pljučnica, multipla skleroza, sinusitis, dermatitis in oslabljen imunski sistem.

Več kot 100 tisoč vrst

Obstaja preko 100 tisoč vrst plesni, vsaka ima svoj značilni prstni odtis in vpliv na zdravje, tudi barvni toni so zelo različni (od črnih, oranžnih, zelenih in belih). Res pa je, da jih po nekaterih podatkih samo pet vrst uspeva v naših domovih. V toplih delih sveta je najpogostejša plesen Aspergillus, medtem ko je na področjih s hladnejšim podnebjem prevladuje Cladosporium. Penicillium se bo infiltrirala  v vaše preproge in na zidove, Alternaria pa je rezultat poplav in puščajočih vodovodnih cevi. Najbolj zlovešča naj bi bila Stachybotrys chartarum, ki spada med črne plesni, te pa povzročajo največ težav z zdravjem.

Tudi mrtva plesne je nevarna

Mrtve spore plesni povzročajo enake težave kot žive. In to še desetletja potem, ko smo jih že uničili. Zato je tudi mrtve spore treba natančno odstraniti s sten.

Nekatere plesni znajo hoditi

No, hodeča plesne je morda res malce pretiran izraz, vendar v gozdovih prevzamejo nekatere plesni obliko sluzi. Ta sluz se premika in zvija in ima neverjetne mobilne sposobnosti.

Druge pa celo razmišljati

Za plesen Physarum polycephalum pravijo, da ima možgane. Čeprav v resnici nima živčnega sistema, so kemični procesi v njej sposobni reševati probleme in tako pomagajo, da plesen preživi. Če se na primer nahaja v neprijaznem okolju, se bo širila tako dolgo, dokler ne bo našla varnega mesta, kjer bo lahko zacvetela. Nekatere vrste plesni znajo poiskati celo pot ven iz labirinta.  

Pametna plesen Physarum polycephalum

Ne mara hitre hrane

Plesen presenetljivo noče rasti na procesirani hrani. Raziskovalci so na primer ugotovili, da McDonald’s-ovi hamburgerji nikoli ne splesnijo, ampak se samo postarajo. Plesen prav tako ne mara betona, kamnov in stekla. Na teh površinah se zato ne razrašča.

Obožuje decembrske praznike

Eden najbolj presenetljivih podatkov je ta, da plesne obožuje božič. Božična drevesca so denimo pogosto prekrita s plesnijo in zato lahko resno onesnažijo notranji zrak. Nekateri raziskovalci so celo ugotovili, da praznična drevesca med prazniki kar za petkrat povečajo težave s plesnijo v naših domovih.

Raste zelo hitro

V manj kot 48 urah lahko začne  na vlažni površini rasti plesen. Če vam je denimo kje v domu začela puščati voda in so stene mokre, boste lahko že pred koncem vikenda opazili plesen.

Zavarovalnica po navadi ne krije škode zaradi plesni

Police domskega zavarovanja običajno ne krijejo škode, ki jo povzroči plesen. Tudi če je plesen/hišna goba nastala zaradi izliva vode, ne računajte na pomoč zavarovalnice.  Vsekakor pa podatek preverite še v svoji zavarovalni polici, saj se pogoji lahko do zavarovalnice do zavarovalnice razlikujejo.  

Zračna vlaga pod kontrolo

Čeprav so mnogi od teh podatkov zabavni in se ob njih celo nasmihate, pa naj vam nikar ne gre na smeh, če zapazite plesen v svojem domu. Takrat je treba čim hitreje ukrepati. Plesen je treba odstraniti, stene ustrezno izolirati, kasnejše ponavljane plesni pa preprečevati z zračenjem in uravnavanjem vlage v prostoru. Kot najbolj učinkovito se je do sedaj izkazalo prisilno prezračevanje, s katerim zlahka nadzorujete zračno vlago in jo ohranjate na priporočljivih 40 do 60 odstotkih ter skrbite za svež prefiltriran zrak.

Decentralni prezračevalni sistem pomaga

Obrnite se na podjetje Lunos ter se pozanimajte o vgradnji decentralnega prezračevalnega sistema. Ta deluje na principu podtlaka: dovodi, ki se jih vgradi v prostore, skrbijo za stalen dotok svežega zraka, ventilator pa skrbi za neprestano odvajanje izrabljenega zraka iz prostorov. Zrak teče preko filtrov in se v celoti očisti, hkrati pa ne prihaja do prepiha in toplotnih izgub. Prezračevalni sistemi Lunos so za uporabnike popolnoma nemoteči, saj je njihovo delovanje skoraj neslišno, poraba električne energije pa minimalna.

Jesenska akcija za zdravo bivalno okolje

Pri Lunosu so za vas pripravili prav posebno jesensko akcijo, kjer lahko prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka – Lunos e2 – kupite kar 40 odstotkov ceneje (20 odstotkov popusta dobite na elemente Lunos in dodatno še 20 odstotkov subvencije s strani Eko Sklada RS). Akcija velja do 31. oktobra.

LUNOS e2: prezračevanje ob zaprtih oknih

Lunos e2 omogoča, da nepremičnino zračite ob zaporih oknih. Stroški vgradnje so nizki, saj ni treba napeljevati razvodnih cevi, zato je to odlična rešitev tako za novogradnje kot tudi za sanacije. Toplotni izkoristek sistema je izjemno visok, znaša 93,6 %, slišnost pa majhna, z 11dB je sistem prezračevanja za človeka popolnoma neslišen.  

Na letni ravni posamezna rekuperatorska enota porabi za približno 2,3 € električne energije. Filtri so trajni in jih je moč prati pod tekočo vodo, lahko pa izberete tudi filtre za cvetni prah, ki so še posebej primerni za alergike in ljudi z občutljivim zdravjem.

Več: www.lunos.si/jesen-brez-plesni

Fotografije: Pinterest, LUNOS

Sponzorirana vsebina